Noslēdzas skautu un gaidu vadītāju kursi Latgalē

No 3. līdz 8. augustam notika skautu un gaidu vadītāju apmācības nometnē „Sauleszīme” Dagdas novadā. Nometnes laikā topošie vadītāji izaicināja sevi un guva iemaņas kā strādāt ar bērniem un jauniešiem, kā vadīt, organizēt un plānot dažādus pasākumus.

„Negaidīju, ka šī nometne būs tik daudzveidīga un izaicinoša. Skautos esmu jau 12 gadus, bet ko tādu piedzīvoju pirmo reizi. Šī nometne nebija viegla, bet tā man deva jaunu enerģijas lādiņu turpmākajam darbam organizācijā,” tā par nometni izsakās topošais vadītājs Mārtiņš Spriņģis, kurš savu nākotni saista ar brīvprātīgo darbu kā skautu vadītājs.

Nometnes „Sauleszīme” mērķis ir apmācīt jauniešus kā nākamos skautu un gaidu vadītājus, lai viņi kļūtu par savu vienaudžu līderiem , brīvprātīgi strādājot ar bērniem un jauniešiem skautu un gaidu pulciņos. Nometnes laikā jaunieši piedalījās dažādās nodarbībās, piemēram, par grupu dinamiku, kā strādāt ar bērniem, kā risināt konfliktus, kā organizēt projektus un nometnes un citās izglītojošās aktivitātēs. Iegūtā pieredze un zināšanas noderēs ne tikai darbā kā skautu un gaidu vadītājiem, bet arī ikdienā – skolā, augstskolā vai darbā.

„Nometnes „Sauleszīme” mērķis nav radīt universālo vadītāju, bet gan izcelt katra dalībnieka stiprās īpašības un ļaut pilnveidot vājās, atrodot sev organizācijā piemērotāko vietu. Mēs gribam, lai dalībnieki iemācās strādāt komandā un uzticas viens otram, lai gūst pārliecību pār sevi,” stāsta nometnes un Latvijas Skautu vadītājs Jānis Iklāvs.

Turpinot darbu ar jaunajiem vadītājiem, šī gada septembrī tiek plānoti skautu un gaidu vadītāju kursi jebkuram interesentam bez iepriekšējas pieredzes. Papildus informācija par kursiem būs pieejama www.skauti.lv

Nometne „Sauleszīme” notika sociālā projekta „Es zinu, Tu to vari!” ietvaros. Lielākā daļa projekta pasākumu ir veltīti jauniešiem, atsevišķi pasākumi paredzēti arī ģimenēm kopā ar bērniem. Projekta mērķis ir iedvesmot jauniešus būt fiziski aktīviem un veidot izpratni, ka veselīgs un aktīvs dzīvesveids un atteikšanās no dažādu atkarības vielu lietošanas palīdz sasniegt nospraustos mērķus. Projekta ietvaros no jūlija līdz augustam notiek vairāk kā 58 pasākumi visā Latvijā – ielu basketbola turnīri, ielu vingrošanas sacensības un citi ielu kultūras pasākumi, kā arī nometnes un ģimeņu sporta dienas. Par visām projekta aktivitātēm var uzzināt portāla draugiem.lv lapā www.draugiem.lv/tutovari. Aktivitātes veidotas tā, lai tās būtu vienkāršas un viegli pieejamas ikvienam interesentam.

Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs atgādina – veselības saglabāšanas visa mūža garumā pamatā ir cilvēka personīgā atbildība. Ārstēšana un veselības aprūpe cilvēka veselību ietekmē aptuveni pa 20%. Atlikušie 80% ir katra cilvēka personīgi izdarītās izvēles – veselīgs vai neveselīgs dzīvesveids – uzturs, fiziskās aktivitātes vai to neesamība, veselībai kaitīgu vielu lietošana vai izvairīšanās no tām, riskants vai drošs dzīvesveids, sociālie faktori, izglītība u.c. Īpaši būtiski to ir apzināties jau jaunībā un savu dzīvi balstīt uz veselību pozitīvi ietekmējošām izvēlēm.

Nometni “Sauleszīme” organizēja Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija. Projektu atbalsta Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs. Projekta stratēģiskais partneris Draugiem.lv, informē lieldraugi TVNET, JCDecaux un LTV.

Skautisms un gaidisms ir jaunatnes neformālās audzināšanas kustības, kas papildina skolu un ģimeni. To mērķis ir audzināt jaunatni par krietniem un derīgiem savas valsts un pasaules pilsoņiem. Skautisms un gaidisms attīsta pašpaļāvību, vajadzību izzināt, atklāt un gribu mācīties. Šobrīd Latvijā ir ap 1000 aktīvu skautu un gaidu. Latvijas Skautu un Gaidu centrālā organizācijā ir pasaules skautu un gaidu organizāciju WOSM (World Organization of the Scout Movement) un WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) dalīborganizācija.

Informāciju sagatavoja:
Mārtiņš Bakmanis
Latvijas Skautu un Gaidu centrālā organizācija
mediji@skauti.lv,
mob.t. +371 294440805