Nodots sabiedriskajai apspriešanai Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas attīstības plāns 2014.-2020. gadam

Sabiedriskajai apspriešanai nodots Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas (RSEZ) Attīstības plāna 2014.-2020. gadam 1. redakcijas dokuments. RSEZ komercsabiedrības, pašvaldības, biznesa atbalsta institūcijas, uzņēmēji un citi interesenti aicināti līdzdarboties sabiedriskajā apspriešanā, kas norisinās no 2014. gada 27. februāra līdz 17. martam.

Attīstības plāns ir nozīmīgs speciālās ekonomiskās zonas teritorijas attīstības dokuments, kas kopā ar vietējo pašvaldību plānošanas dokumentiem ir pamats investīciju, Eiropas Savienības un citu ārējo finanšu resursu piesaistei, jaunu uzņēmumu izveidei un RSEZ teritorijas attīstībai. Dokumentā raksturotas brīvās ekonomiskās zonas un brīvostas Latvijā, to attīstību ietekmējošie politikas plānošanas dokumenti un globālās tendences, kā arī Rēzeknes pilsētas un novada ekonomiskā attīstība un RSEZ līdzšinējā darbība. RSEZ Attīstības plānā definēts RSEZ ilgtermiņa attīstības redzējums, vīzija, misija, ilgtermiņa attīstības stratēģiskie un vidēja termiņa attīstības mērķi, prioritātes, rīcības plāns, telpiskā perspektīva.

Attīstības plāna izstrādi pašvaldību iestāde „RSEZ pārvalde” sadarbībā ar konsultāciju uzņēmumu SIA „Projekts 3i” uzsāka 2013. gada augustā. Lai nodrošinātu plašu sabiedrības līdzdalību, attīstības plāna izstrādes procesā iesaistīti RSEZ komercsabiedrību, RSEZ Uzraudzības padomes un RSEZ Uzņēmējdarbības komisijas, pašvaldību un biznesa atbalsta institūciju pārstāvji, ir notikuši vairāki darba grupu semināri un viedokļu diskusijas.

RSEZ Attīstības programmas 2014.-2020. gadam 1. redakcijas sabiedriskās apspriešanas procesā atsauksmes un priekšlikumus var iesniegt līdz 2014. gada 17. martam pašvaldību iestādē „Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas pārvalde” personīgi, nosūtot par pastu (Atbrīvošanas alejā 93, Rēzeknē, LV 4601) vai elektroniski uz e-pasta adresi info@rsez.lv. Lūgums norādīt korektu atsauksmes vai priekšlikuma iesniedzēja informāciju (fiziskām personām – vārds, uzvārds, adrese un kontaktinformācija, juridiskām personām – nosaukums, reģistrācijas numurs, adrese un kontaktinformācija).

Attīstības plāna sabiedriskās apspriešanas procesā 2014. gada marta beigās paredzēts rīkot arī sabiedriskās apspriešanas sanāksmi, kurā būs iespēja tikties ar attīstības plāna izstrādes darba grupu – konsultāciju uzņēmuma SIA „Projekts 3i” un RSEZ pārvaldes speciālistiem. Sanāksmes norises datums un laiks tiks izziņoti atsevišķi, publicējot šo informāciju RSEZ mājas lapā.

RSEZ Attīstības plāna 2014.-2020. gadam 1. redakcijas dokuments pieejams RSEZ pārvaldes mājas lapā (skat. www.rsez.lv/images/dokumenti/RSEZ_attistibas_plans_1.redakcija.pdf).

Par Rēzeknes speciālo ekonomisko zonu:
///Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona izveidota 1997. gadā ar mērķi veicināt tirdzniecību, attīstīt rūpniecību un satiksmi, kā arī preču eksportu un importu caur Latviju, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darba vietu radīšanai. RSEZ teritorijā pilnībā ir spēkā Latvijas Republikas likumi un citi normatīvie akti. Īpaši noteikumi RSEZ komercsabiedrībām paredzēti saskaņā ar „Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas likumu”, likumu „Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās”. RSEZ reģistrētās kapitālsabiedrības var saņemt gan tiešās nodokļu atlaides (nekustamā īpašuma nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis), gan arī netiešo nodokļu atvieglojumus, veidojot RSEZ teritorijā brīvās zonas, kā arī veicot ieguldījumus.

Sākotnēji Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas darbības termiņš bija noteikts līdz 2017. gadam, bet 2013. gada 14. martā Saeima ir pieņēmusi grozījumus Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas likumā un 2013. gada 4. aprīlī Grozījumus likumā „Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās”, nosakot, ka nodokļu atvieglojumi RSEZ būs piemērojami līdz 2035. gada 31. decembrim.

RSEZ kopplatība ir 1155 ha, kas ietver Rēzeknes pilsētas un Rēzeknes novada Vērēmu, Griškānu un Ozolaines pagastu administratīvo teritoriju. RSEZ komercsabiedrības statuss 2014. gada sākumā piešķirts 15 komercsabiedrībām. RSEZ komercsabiedrībās kopā nodarbināti vairāk nekā 700 strādājošo. Lielākie darba devēji ir finiera saplākšņa ražotne „VEREMS” RSEZ SIA (333 nodarbinātie), metālapstrādes uzņēmums SIA „LEAX Rēzekne” RSEZ (89 nodarbinātie), virvju un tauvu ražotājs RSEZ „MAGISTR-FISKEVEGN GROUP.MFG” SIA (81 nodarbinātais). No visām veiktajām tiešajām ārvalstu investīcijām Rēzeknes pilsētā, 80,1% investīciju veiktas tieši RSEZ komercsabiedrībās.///

Papildu informācija:
Kristīne Seņkāne, p/i „RSEZ pārvalde” ārējo sakaru organizatore
Tālr. 64625941, e-pasta adrese: office@rsez.lv, www.rsez.lv

Sagatavoja: Skaidrīte Baltace, p/i „RSEZ pārvalde” sabiedrisko attiecību konsultante
Tālr. 29444334, e-pasta adrese: skaidrite.baltace@rezekne.lv