Neparastā veidā tiks popularizētas bibliotēkas un bibliotekāru darbs

14. jūnijā vairāki drosmīgi un aktīvi bibliotekāri un bibliotēkas draugi dosies „Velobraucienā par bibliotēkām” Baltic Strar 2014, plānojot veikt aptuveni 300 km garu ceļojumu no Preiļiem (Latvija) līdz Kauņai (Lietuva). Piecu dienu laikā desmit velobrauciena dalībnieki apmeklēs vairākas Latvijas un Lietuvas bibliotēkas, lai iepazītos ar to darbu, kopīgi meklētu jaunus izaicinājumus, kas saistīti ar bibliotēkas darba sfēru, kā arī rastu risinājumus un idejas bibliotēku attīstībai nākotnē. Projekta mērķis ir popularizēt bibliotēkas, radīt pozitīvu attieksmi sabiedrībā, parādot, ka bibliotēkas mūsdienās ir atvērtas telpas, kur strādā radoši un draudzīgi cilvēki. Ceļā redzēto un piedzīvoto grupa prezentēs divu dienu konferencē Kauņā, kur tiksies ar saviem Baltijas reģiona kolēģiem, kas, tāpat, ka Latvijas grupa, 14. jūnijā dosies ceļā no Plunges (Lietuva), Minskas (Baltkrievija) un Kaļiņingradas (Krievija), lai satiktos, iepazītos, diskutētu, uzzinātu ko jaunu un gūtu interesantu pieredzi. Pasākumā piedalīsies arī bibliotekāri no Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Vācijas.

Ideja projektam Cycling for Libraries („Velobrauciens par bibliotēkām”), tika prezentēta Pasaules Biblioteku Asociāciju kongresā IFLA pirms vairākiem gadiem un nu tā ir pāraugusi plaša mēroga profesionālajā bibliotekāru kustībā, kas norisinās jau ceturto gadu. Vairāk par projektu: www.cyclingforlibraries.com.

Ar savu pieredzi dalās Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Silvija Tretjakova: „Esmu starptautiskā velobrauciena Cycling for Libraries veterāne. Kāpēc es braucu? Vispirms, man patīk izaicinājumi. Kad atgriežos no ceļojuma, esmu daudz stiprāka. Bibliotekāriem ir vairāk jākustas, viņiem ir jāiet laukā no telpām gan tiešā, gan pārnestā nozīmē ar visiem bibliotēkas pakalpojumiem. Esmu redzējusi desmitiem novatoriskas bibliotēkas, runājusi ar dažādu nozaru bibliotekāriem par viņu darbu un vienkārši par dzīvi kā tādu un tas mani ir bagātinājis, paplašinājis manu redzesloku un devis drosmi būt atvērtam. Velobraucienā ieguvu daudzus draugus, tas ir vesels draugu tīkls, kas ir kļuvis par morālu atbalstu ikvienai jaunai iecerei un iniciatīvai ”.

Pateicoties Cycling for Libraries projekta popularitātei, ik gadu vairākās valstīs tiek rīkoti lokālie Velobraucieni par bibliotēkām, kas var norisināties gan reģiona, valsts, gan vienas pilsētas robežās. 2014. gadā šāds brauciens ar nosaukumu Baltic Star apvienos 80 bibliotekārus no Baltijas reģiona un tā kaimiņreģioniem: Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas. Baltic Star projekta laikā katra no četrām grupām dosies ceļā, lai pēc piecām dienām satiktos Kauņā. Brauciena laikā grupas apmeklēs ceļā esošās bibliotēkas un pētīs dažādas, ar bibliotēku saistītas tēmas, ko vēlāk prezentēs konferencē:
• „Bibliotēka šodien – mīti un realitāte” (Lietuvas grupa)
• „Bērni, kā bibliotēkas lietotāji šodien un nākotnē” (Latvijas grupa)
• ‘Mūsdienīga bibliotēka kā multifunkcionāla telpa” (Krievijas grupa)
• „Bibliotēku krājuma attīstība digitalizācijas laikmetā” (Baltkrievijas grupa)

Latvijas braucēju grupu garajā ceļā atbalsta vairāki Latvijas uzņēmumi, kas atsaucīgi piedāvāja savus produktus un atsevišķi uzņēmumi izrādīja interesi arī turpmākai sadarbībai. Latvijas bibliotēku vārdu un to vēstījumu kaimiņvalstu kolēģiem palīdzēs nest „Tilde”, „Maxima”, „Gandrs”, SIA”Alvstre”, Bioloģiskā PS ”Rītiņi”, H.un D. Vasiļevski.

Preses relīzi sagatavoja
Ilona Kauce
Rīgas Stradiņa universitātes bibliotēkas speciāliste
t. 26183433