Ludzas jauniešiem ir labas idejas un biznesa domāšana

Šī gada 25.novembrī Ludzas pilsētā Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs (LUC) rīkoja ikgadējā Biznesa mēneša pirmo pasākumu. Pasākums norisinās jau otro gadu, un tā mērķauditorija ir vidusskolas pēdējo klašu skolēni, kam vienkāršā un saprotamā veidā tiek sniegta informācija par to, kas ir uzņēmējs un bizness, ko tas var dot un ko prasa pretī, kur rast idejas, kas var palīdzēt to īstenošanas ceļā, kāds atbalsts tiek sniegts no ES un valsts atbalsta programmām.

Šogad Biznesa mēneša pirmais pasākums tika organizēts Ludzas pilsētas 2.vidusskolā un, pateicoties gan jauniešu atsaucībai, gan pedagogu un izglītības pārvaldes pretimnākšanai, pulcināja vairāk kā pussimta interesentu. „Jauniešu motivācijai veidot savu karjeru, biznesu Latgales reģionā ir liela nozīme, jo tikai mazinot reģiona iedzīvotāju migrāciju uz Rīgu un ārzemēm, mēs spēsim saglabāt sava novada un reģiona identitāti un nākotni”, saka Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes un Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele.

Kā lektori pasākumā piedalījās LUC vadītājs Vladislavs Stankevičs un konsultanti Tatjana Juškāne un Andris Kucins. Tatjanas kundzi, kas pašlaik ir Ludzas novada bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste, kā arī LUC komercdarbības konsultante, ludzēnieši jau sen atpazīst kā atsaucīgu padomdevēju un konsultanti tieši biznesa jautājumos.

Pasākuma sākumā V.Stankevičs jauniešiem skaidroja, kā var nonākt līdz savam biznesam un kā vienkāršas idejas var kļūt par ienesīgu biznesu, lekciju papildinot ar piemēriem no reāla biznesa. LUC konsultants A. Kucins ne tikai iedrošināja jauniešus būt ideju ģenerēšana kreatīviem, bet arī pamatoti prast novērtēt esošos hobijus un aizraušanos – iespējams, ka tieši tie var kļūt par komercializācijas objektu un veiksmīgas uzņēmējdarbības sākumu. Tāpat jauniešiem, izmantojot statistikas datus, tika stāstīts, ka Latgale nav depresīvs reģions un, pielietojot atbilstošas zināšanas un pieredzi, var kļūt par ienesīgu uzņēmējdarbības vietu. Lai to pierādītu, tika uzaicināts jauns uzņēmējs – Vadims Vagalis, IT jomas uzņēmuma SIA GSAgency dibinātājs, kurš ir arī Ludzas 2.vidusskolas absolvents un labprāt dalījās savā pieredzē komercdarbības uzsākšanā. Klātesošos aizrāva ne vien novadnieka stāsts par soļiem no idejas līdz savam mazajam biznesam, bet arī tas, ka uzņēmuma lielāko klientu skaitu sastāda tieši ārvalstu pasūtītāji.

Pasākuma laikā V. Stankevičs jauniešus iesaistīja arī grupu darbā, kur tie ģenerēja savas idejas un noslēgumā jautri un atraktīvi tās prezentēja. Jāatzīmē, ka, neskatoties uz salīdzinoši īso laiku, jaunieši ne tikai spēja ģenerēt reālistiskas biznesa idejas, bet arī prata dedzīgi un pamatoti tās aizstāvēt. Tas patiesi izbrīnīja gan pieaicinātos audzinātājus, gan pašus lektorus. Aktivitātes rezultātā tika izvēlēti aktīvākie 4 jaunieši un uzaicināti uz Biznesa mēneša noslēguma pasākumu Daugavpilī, 17.decembrī.

LUC biznesa mēnesis šogad sākās Latvijas valsts svētku dienā 18.novemrī Rēzeknē– Latgales vēstniecībā GORS, kur svētku pasākuma laikā tika godināti konkursa ’’Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2014’’ uzvarētāji 5 nominācijās. Konkursā tika atzīti sekojoši uzvarētāji:

Lielākais nodokļu maksātājs – AS Preiļu Siers;
Lielākais darba devējs – SIA Antaris;
Sociāli atbildīgs uzņēmums – SIA Z-Light;
Gada lauksaimnieks – Z/S Vaicuļevas;
Gada jaunais komersants – SIA Austrumlatvijas koncertzāle.

Informāciju sagatavoja:
Latgales plānošanas reģiona
Latgales uzņēmējdarbības centrs