Latgales uzņēmējdarbības centra „Biznesa mēnesis” noslēdzās Daugavpilī

Šī gada 17.decembrī Daugavpilī, Marko Rotko mākslas centrā, Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs (LUC) rīkoja ikgadējā Biznesa mēneša noslēguma pasākumu. Semināru cikls reģiona izglītības iestādēs norisinās jau otro gadu, un tā mērķauditorija ir vidusskolas pēdējo klašu skolēni, kam vienkāršā un saprotamā veidā tiek sniegta informācija par to, kas ir uzņēmējs un bizness, ko tas var dot un ko prasa pretī, kur rast idejas, kas var palīdzēt to īstenošanas ceļā, kāds atbalsts tiek sniegts no ES un valsts atbalsta programmām. Šogad kopā tika organizēti 11 pasākumi – Daugavpils un Rēzeknes pilsētās un novados, Balvos, Krāslavā, Līvānos, Ludzā, Preiļos un Riebiņu novadā. Kopējais iesaistīto jauniešu skaits ir virs 400, kas būtiski vairāk kā gadu iepriekš.

„Biznesa mēneša” noslēguma pasākumā tiek aicināti iepriekšējo semināru aktīvākie jaunieši, kas izcēlās ar savām biznesa idejām un degsmi to aizstāvēšanā.

Pasākuma atklāšanā Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes un Ludzas novada domes priekšsēdētāja Alīna Gendele visu reģiona pašvaldību vārdā uzrunāja klātesošos jauniešus: „Latgales cilvēkiem rūp drošība, labklājība, pārliecība par rītdienu, ko lielā mērā var dot pienācīgi atalgots darbs un mēs ceram, ka kļūsiet cienīgi ne tikai darba ņēmēji, bet arī darba devēji. Izmantojiet iegūtās zināšanas nākotnes soļos, paturiet prātā galvenās cilvēka īpašības – labestība, godīgums un esiet savas jomas profesionāļi!”.

LUC vadītājs Vladislavs Stankevičs pauda gandarījumu par jauniešu aktivitāti un līdzdarbību:”Prieks par jauniešiem – mūsu nākotni, un ceru, ka lielākā daļa pēc skolas absolvēšanas turpinās mācības tālāk, jo tikai izglītoti uzņēmēji spēj rast sava tirgus nišu un attīstīties sīvas konkurences apstākļos .”

Noslēguma pasākumā jauniešiem dziļāku ieskatu jauna uzņēmēja pirmajos soļos sniedza Latgales biznesa inkubatora „Ideju viesnīca” vadītāja Aija Vanaga: “Ir svarīgi veicināt uzņēmējdarbības prasmes, dot iespēju jauniešiem attīstīt savas biznesa idejas un dalīties ar esošajām zināšanām un pieredzi, lai jaunieši būtu soli tuvāk savu ideju veiksmīgai īstenošanai.”

Turpinājumā jauniešiem tika organizētas vizītes Daugavpils pilsētas uzņēmumos AS „Latvijas Maiznieks”, SIA „Daers”, kur uzņēmuma pārstāvju pavadībā tika ne tikai apskatītas ražotnes, bet arī stāstīts par uzņēmuma attīstības soļiem, jauniešu iespējām veidot savu karjeru iepriekšminētajos uzņēmumos.

Tā kā „Biznesa mēneša” noslēguma pasākumā tika iesaistīti jaunieši no visa Latgales reģiona, tad LUC nodrošināja transportu katram dalībniekam.

„Īpašs paldies ir jāsaka pašvaldību izglītības pārvaldēm un skolotājiem, bez kuru atbalsta mums šo pasākumu būtu grūti organizēt”, saka Iveta Maļina – Tabūne Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja.

LUC biznesa mēnesis šogad sākās Latvijas valsts svētku dienā 18.novemrī Rēzeknē– Latgales vēstniecībā GORS, kur svētku pasākuma laikā tika godināti konkursa ’’Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2014’’ uzvarētāji 5 nominācijās. Konkursā tika atzīti sekojoši uzvarētāji:
Lielākais nodokļu maksātājs – AS Preiļu Siers;
Lielākais darba devējs – SIA Antaris;
Sociāli atbildīgs uzņēmums – SIA Z-Light;
Gada lauksaimnieks – Z/S Vaicuļevas;
Gada jaunais komersants – SIA Austrumlatvijas koncertzāle.

Latgales uzņēmējdarbības centrs, kas izveidots pēc VARAM iniciatīvas un valdībā apstiprinātā Rīcības plāna Latgales reģiona izaugsmei 2012.–2013.gadā, savu darbību uzņēmējdarbības jomā veic kopš 2013. gada 01.marta. Centra darbības viena no prioritātēm ir arī apmācību un motivācijas pasākumi skolu pēdējo klašu jauniešiem. „Biznesa mēneša” pasākumu cikla uzdevums ir rosināt jauniešus domāt par nākotnes soļiem karjerā un iespējams arī par sava biznesa izveides iespēju.

Fotogrāfijas no pasākuma: