Latgales plānošanas reģiona pašvaldību ierosinājumi grozījumiem “Meža likumā”

Latgales plānošanas reģiona pašvaldības nosūtīja vēstuli LR Valsts prezidenta, Zemkopības ministrijai, Valsts kancelejai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, Latvijas Pašvaldību savienībai, Zemnieku saeimai un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomei ar ierosinājumiem par nepieciešamajiem grozījumiem “Meža likumā”:

Par grozījumiem “Meža likumā”

Latgales plānošanas reģionā ir vērsušies neskaitāmi reģiona novadu lauksaimnieki jautājumā par grozījumiem Meža likumā (stājas spēkā ar 01.01.2015.), kas attiecas uz lauku un mežu apsaimniekošanu. Pieņemtie Meža likuma grozījumi nosaka, ka par mežu tiks uzskatīta 0,5 ha un lielāka platība, uz kuras ir izveidojusies mežaudze ar koku vidējo augstumu vismaz pieci metri.
Šis jautājums tika apspriests arī ar vairākām Latgales plānošanas reģiona pašvaldībām. Secinājumi ir izveidojušies tādi, ka aizaugušās platības diemžēl sastopamas galvenokārt Latgalē un daļēji Vidzemē. Pēc Meža likuma grozījumu spēkā stāšanās, lauksaimniekiem būs liegts no sev piederošās vai nomātās zemes, kura paredzēta lauksaimniecības produkcijas ražošanai, novākt apaugumus – 0,5 ha un lielākā platībā cirst vai plēst vientuļos kokus un krūmu pudurus resnākus par 12 cm un augstākus par 5m. Līdz ar to lauksaimniekiem pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās turpmāk nebūs nekādas iespējas paplašināt savas saimniecības. Normas stāšanās spēkā radīs sarežģītu birokrātisku un finansiālu šķērsli un kavēs lauksaimniecības zemes atgriešanu produkcijas ražošanā.
Uzskatām, ka šī likuma norma nāks par labu ārzemju mežsaimniecības uzņēmumiem, kuri savā īpašumā ir iegādājušies arī lauksaimniecībā izmantojamo zemi, jo varēs bez transformācijas, ar minimāliem izdevumiem, pārvērst mežā lauksaimnieciskai ražošanai derīgās platības.
Pēc Zemkopības ministrijas sniegtās informācijas masu medijos, platība, kuras atgriešana pēc 2015. gada 1. janvāra lauksaimnieciskajā ražošanā būs apgrūtināta, būs aptuveni 100 tūkstoši hektāru lauksaimniecībā izmatojamās zemes, kas ir līdzvērtīga ar 12 pagastu platību.
Iepriekš minētie likuma grozījumi ir vērsti pret valsts pausto aicinājumu atgūt un iekļaut ražošanā vēl vismaz 400 000 ha aizaugušo zemju. Pēdējos 4-5 gadus Latgalē ir vērojama jauno lauksaimnieku, kuri vēlas dzīvot un strādāt laukos, aktivitāte. Ar šiem grozījumiem Meža likumā mēs apstādināsim šo ļoti pozitīvo procesu un kavēsim lauksaimniecības zemes atgriešanu produkcijas ražošanā.
Atgādinām, ka Zemkopības ministrija ir noteikusi stratēģisko mērķi līdz 2020. gadam panākt 2 miljonu hektāru Lauksaimniecībā izmantojamās zemes iesaistīšanu ražošanā. Daļa no šīs platības patlaban ir aizaugusi ar mazvērtīgām mežaudzēm, lauksaimnieki pakāpeniski veic šīs platības atgriešanu ražošanā, nodrošinot produkcijas ražošanu, eksporta pieaugumu un pienesumu valsts un pašvaldību budžetam.

Ņemot vērā iepriekš minēto, lūdzam atlikt likuma normas stāšanās spēkā termiņu vismaz uz vismaz 10 gadiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, lūdzam „Meža likuma” 3. pantu izteikt šādā redakcijā:
“3.pants
(1) Šā likuma objekts ir:
1) zeme, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta kā mežs;
2) citas zemes lietošanas kategorijas zeme 0,5 1 hektāru un lielākā platībā, uz kuras ir izveidojusies mežaudze ar koku vidējo augstumu vismaz pieci septiņi metri un kur mežaudzes šķērslaukums ir vienāds ar vai lielāks par mežaudzes minimālo šķērslaukumu;
3) mežā ietilpstošie pārplūstošie klajumi un lauces, tam piegulošie un tajā ietilpstošie meža infrastruktūras objekti un purvi.
(2) Uz zemes vienību, kuras Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētais lietošanas veids ir mežs ar platību ne lielāku par 0,12 hektāriem 1 hektāru (izņemot gadījumus, kad mežs atrodas uz valsts meža zemes), ja uz tās atrodas būves un tā aizņem teritoriju, kuru vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā paredzēts (atļauts) izmantot apbūvei, attiecas vienīgi šā likuma I, XI un XII nodaļa.
(3) Uz šā likuma 12.panta trešajā daļā minētajiem kokiem aizsargjoslās gar elektriskajiem tīkliem neattiecas koku ciršanas prasības.
(13.10.2011. likuma redakcijā ar grozījumiem, kas izdarīti ar 24.01.2013. likumu, kas stājas spēkā 27.02.2013. Pirmās daļas 2.punkts stājas spēkā 01.01.2015. 01.01.2025. Sk. Pārejas noteikumu 22.punktu).”

Ar cieņu,
Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja Alīna Gendele


Atbilde tika saņemta no Zemkopības ministrijas. Ar vēstuli varat iepazīties šeit: