Latgales meistari mācīs aust, taisīt lelles un spēlēt vijoli

Sākot ar pirmdienu, 17. martu, visi interesenti ir aicināti pieteikt savu dalību pie tradicionālo prasmju un amatu zinātājiem pasākumā „Satiec savu meistaru”, kas visā Latvijā norisināsies no 4. līdz 6.aprīlim. Arī Latgales tautas lietišķās mākslas meistari, stāstnieki un muzikanti gatavojas uzņemt ciemiņus. Aktivitāšu piedāvājums solās būt bagātīgs, par ko aizvadītajā ceturtdienā pārliecinājās radio raidījuma „Pi myusim Latgolā” veidotāji.

Kopumā šāda veida pasākums Latvijā notiek jau 6.gadu, un pēdējos gados projekta „Satiec savu meistaru” aktivitātēs piedalījušies ap 100 dažādu meistaru, kas piesaistījuši aptuveni 3000 apmeklētāju aizvadītajā gadā vien, raidījumam „Pi myusim Latgolā” apliecināja pasākuma organizatore, Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena, uzsverot, ka pasākuma mērķis ir apzināt nemateriālā kultūras mantojuma zinātājus, kuri ir gatavi dalīties tradicionālajās prasmēs, kas apgūstamas piedaloties un līdzdarbojoties.

Tikai saglabājot savas tradicionālās kultūras vērtības, mēs varam stiprināt savu identitāti, radio raidījumā savu pārliecību atklāja mūziķe, pedagoģe, arī etnoroka grupas „Laimas muzikanti” dalībniece Inga Zeile. Lai to veicinātu, viņa pasākumā „Satiec savu meistaru” mācīs tradicionālo vijoļspēli Daugavpils novada Latgales tradīciju un prasmju sātā „Ambeļu skreine”. „Jo bez laba muzikanta nenotiek arī labs pasākums. Vajag iesākumā un pašās beigās kaut ko skaistu, un tad arī dančus vajag nospēlēt!” radījumā teica I.Zeile.

Bez tradicionālās vijoļspēles nodarbībām „Ambeļu skreinē” saimniece Broņislava Gavare no Vārkavas mācīs pagatavot senos latgaliešu gavēņa ēdienus. „Tradicionālās zināšanas, dzīves uztvere un domāšana ir tieši tas, kas mūsdienās ir vajadzīgs, lai varētu eksistēt laukos,” raidījumam „Pi myusim Latgolā” pauda viedokli „Satiec savu meistaru” aktivitāšu organizatore „Ambeļu skreinē” biedrības „Kultūras studija Speiga” vadītāja Ilze Mežniece.

Kā mūsdienās mēs varam saglabāt cieņu pret senču darbu, ko mūsu kultūrai nozīmē austs lakats un kur būs iespēja pašam izgatavot Lellīti Lolīti, var uzzināt, noklausoties visu radio raidījumu „Pi myusim Latgolā” latgaliešu valodā:
www.lakuga.lv/2014/03/13/pi-myusim-latgola-13-03-2014/

Informācijai:
Raidījumi “Pi myusim Latgolā” skan radio “Ef-Ei” (FM 91,4 Rēzekne) un “Divu krastu radio” (FM 96,9 Jēkabpils, FM 90,1 Daugavpils):

  • ceturtdien 17:30 (atkārt.piektdien 10:30, 19:30, sestdien 11:00) – kultūras aktualitātes;
  • piektdien 18:30 (atkārt.sestdien 13:00) – nedēļas aktualitātes;
  • sestdien 16:00 (atkārt.svētdien 16:00) – nedēļas intervija.

Raidījumu iespējams noklausīties arī internetvietnēs latgale.lv, lakuga.lv, lietiskalatgale.lv.
Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale”.
Raidījumu cikls top Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotā konkursa “Par raidījumu veidošanu 2014. gadā Latgales reģionālajos un vietējos plašsaziņas līdzekļos, kas raida radio programmas” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola/
www.facebook.com/LietiskaLatgale