VARAM aicina pašvaldību speciālistus uz diskusiju un konsultācijām atvērto durvju dienās reģionos

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (turpmāk – VARAM) sadarbībā ar plānošanas reģioniem, Valsts reģionālās attīstības aģentūru un citām nozaru ministrijām piektdien, 20. septembrī sāk piecu nedēļu garu izbraukuma semināru un konsultāciju ciklu, lai pašvaldību speciālistus reģionos informētu par pašvaldību sistēmas pilnveidošanu, aktualitātēm teritorijas plānošanā un investīciju piesaistē, kā arī citiem būtiskiem jautājumiem.

VARAM rīkotās atvērtās dienas sasaucas ar valsts pārvaldes atvērto durvju dienu, kas norisināsies 27. septembrī, taču šogad ministrija, nevis aicina apmeklētājus pie sevis, bet gan organizē speciālistu došanos uz reģioniem, lai konsultācijas būtu pieejamas un diskusijās varētu piedalīties iespējami plašāks interesentu loks.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs uzsver, ka VARAM ir jābūt ne tikai novadu un pilsētu domes darba pārraudzītājiem, bet arī ikdienā jāveicina starpministriju sadarbība pašvaldību iedzīvotājiem svarīgu jautājumu risināšanā, kā arī jākonsultē un jāsniedz atbalsts pašvaldību vadībai un speciālistiem, palīdzot celt viņu kompetenci.

“Ja vēlamies piedzīvot reģionu attīstību un uzlabot dzīves apstākļus iedzīvotājiem, pašvaldību darbā nepieciešama profesionālā izaugsme. Lai gan ir virkne pašvaldību, kuru darbā ir sasniegti augsti profesionalitātes standarti, daļā esam tālu no vēlamā. Uzlabojumi nepieciešami gan spējā veidot labus, ilgtspējīgus projektus Eiropas fondu apguvē, gan prasmē radīt priekšnosacījumus uzņēmējdarbības vides attīstībai, gan infrastruktūras jautājumos un pakalpojumu nodrošināšanā iedzīvotājiem. Valdības, likumdevēja un arī pašvaldību uzdevums ir reģionu un pašvaldību pārvaldes sistēmu pilnveidot – tikai kopīgā darbā un diskusijās iespējams panākt konstruktīvas un straujas pārmaiņas uz labo pusi,” ir pārliecināts ministrs.

Semināros Kuldīgā, Rēzeknē, Rundālē, Madonā un Jūrmalā ministrijas speciālisti ziņos par plānotajām atbalsta iespējām pašvaldībām Eiropas Savienības struktūrfondos 2014.-2020.gada programmēšanas periodā teritoriju attīstībai, nozaru politiku prioritātēm nākamajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā un diskutēts par teritoriālajiem principiem atbalsta pasākumos.

E. Sprūdžs uzsver, ka „katra novada iedzīvotājiem būtiska ir pašvaldības spēja apgūt pieejamos Eiropas fondu līdzekļus, jo tas vistiešākā veidā uzlabo dzīves apstākļus un veicina jaunu darba vietu rašanos”. „Patlaban, Eiropas fondu plānošanas periodu mijā, kad raugāmies uz nākamo 7 gadu periodu, ir īstais laiks izvērtēt iepriekšējā perioda kļūdas, lai novērstu tās nākotnē. Ceru, ka “Atvērto durvju dienu” iniciatīva dos savu artavu pieredzes apmaiņā starp iesaistītajām ministrijām un pašvaldībām, kā rezultātā augs profesionalitāte un labu, kvalitatīvi sagatavotu, ilgtspējīgu projektu skaitu,” pauž ministrs.

Vienlaikus reģionālajos pieredzes un informatīvās apmaiņas semināros pašvaldības aicinātas sniegt priekšlikumus par nepieciešamajiem uzlabojumiem pašvaldību sistēmā, balstoties uz savu pieredzi un ekspertīzi.

Tāpat tiks apspriesti pašvaldībām aktuālie jautājumi saistībā ar eiro ieviešanu, kā arī tiks sniegta praktiskā informācija, lai uzlabotu pašvaldību speciālistu prasmes teritorijas attīstības plānošanā, saistošo noteikumu izstrādē, iepirkumu veikšanā un citos pašvaldību speciālistu ikdienas darbam nepieciešamajos jautājumos.

Uz atvērto dienu semināriem ministrija aicina pašvaldību vadītājus, deputātus, izpilddirektorus, attīstības plānotājus, pašvaldību finanšu un uzņēmējdarbības speciālistus, projektu vadītājus, vides un sociālo dienestu pārstāvjus un ikvienu interesentu. Dalība pasākumos ir bez maksas, reģistrēties semināriem aicinām VARAM mājas lapā internetā www.varam.gov.lv/lat/reg/.

Aicinām izvēlēties diskusiju seminārus jums izdevīgākajā norises vietā un dienā:
• 20.septembrī, plkst.10:00-16:00, Kuldīgā, Kuldīgas kultūras centrā, Raiņa ielā 21. Semināram lūdzam reģistrēties līdz 18.septembrim.
27.septembrī, plkst.10:00-16:00, Rēzeknē, Rēzeknes novada domes telpās, Atbrīvošanas alejā 95. Semināram lūdzam reģistrēties līdz 25.septembrim.
• 4.oktobrī, plkst.10:00-16:00, Saulainē, Rundāles novadā, Saulaines profesionālās vidusskolas telpās. Semināram lūdzam reģistrēties līdz 2.oktobrim.
• 18.oktobrī, plkst.10:00-16:00, Madonā, Madonas novada pašvaldības telpās, Saieta laukumā 1. Semināram lūdzam reģistrēties līdz 16.oktobrim.
• 25.oktobrī, plkst.10:00-16:00, Jūrmalā, Jūrmalas pilsētas muzeja telpās, Tirgoņu ielā 29. Semināram lūdzam reģistrēties līdz 23.oktobrim

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar VARAM Reģionālās politikas departamenta Reģionālās attīstības plānošanas nodaļas vecāko konsultantu Ilgvaru Franci (e-pasta adrese: ilgvars.francis@varam.gov.lv; tālr. 66016780).

Informāciju sagatavoja:
Maija Pētermane
ministra preses sekretāre
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālrunis: + 371 28622335
E-pasts: maija.petermane@varam.gov.lv