Rēzeknē notika pirmais kulinārā mantojuma festivāls projekta BELLA CUISINE ietvaros
2013. gada 20.jūlijā Rēzeknē notika festivāls ar kulinārā mantojuma tematiku, pirmais no četriem paredzētajiem projekta Nr. LLB-2-266 „Kulināro pakalpojumu uzlabošana Latgales un Vitebskas reģionos, pamatojoties uz kulinārā mantojuma koncepciju” (BELLA CUISINE) ietvaros.
Festivālā piedalījās aptuveni četrdesmit uzņēmumi un mājražotāji, projekta koordinatori, kā arī kulinārā mantojuma tīkla dalībnieki no Latgales un Vitebskas apgabala (Baltkrievija). Apmeklētājiem bija lieliska iespēja nodegustēt festivāla dalībnieku ražojumus, gatavotus galvenokārt no vietējiem produktiem. Baltkrievijas projekta dalībnieki no Mioriem, Verhnedvinskas, Polockas, Lepeļas un Glubokojes iepazinās ar Latgales mājražotāju un kulinārā mantojuma tīkla dalībnieku ēdienu degustāciju organizēšanas pieredzi un, savukārt, paši piedāvāja festivāla apmeklētājiem nodegustēt Baltkrievijas kulinārā mantojuma ēdienus, kas arī ar lielu interesi tika darīts.
Ar saviem konditorijas izstrādājumiem un kulinārā mantojuma ēdieniem piedalījās Polockas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi “Polock – torg” un „Tavych”, lauku māja „Zagorany”, kā arī kafejnīca „Volna”. No Mioriem – lauku mājas „Dostatok” un „U Petrovicha”. No Glubokoje – lauku mājas „Rodny kut”, „Polyanka” un „Zapovednya ostrov”, kā arī Glubokojes maizes kombināts un gaļas kombināts. No Lepeļas – lauku mājas „Stayaskiya pryasmaki” un „Byaseda”. Uz festivālu bija ieradušies arī administrācijas pārstāvji no visām iepriekšminētajām pašvaldībām.
Festivāla apmeklētāji ar lielu interesei vēroja Rāznas ezera zivju zupas vārīšanas procesu Irēnas Brolišas vadībā un tik pat aizraujoši gaļas un grīzeņu (kāļu) zupu uz ugunskura vārīja “Latgolys golds” dalībnieki.Biedrība “Cīši gords” gatavoja kļockas un zakusku (uzkodas), kas sastāvēja no špeka, ogurčiem un maizes (speķis, gurķi un maize). Elegants piedāvājums bija restorānam “Rozālija”, kur arī ikdienā var nobaudīt Latgales kulinārā mantojuma ēdienus – “Ītaļis svātku ruļads ” (receptes īpašnieces vārdā nosaukta maltas gaļas rulete ar piparmētrām), kykalkas (saldā krējuma mērcē sautētas baltmaizes klimpiņas). Gana plašs bija dažādu sieru piedāvājums – SIA TRY no Andrupenes ar sešiem sieru veidiem, z.s “Lieknas” no Līvāniem, “Vilcāni” no Preiļu novada, kā arī “Latgolys golds” un citi. Vairāki mājražotāji piedāvāja gaļas izstrādājumus – žāvētu gaļu, speķi, desas un citu produkciju. IK “Kolnasāta” piedāvāja pašbrūvēto alu, ko novērtēja pasākuma apmeklētāji. Interesanti un garšīgi, lielā sortimentā bija Martas Igaunes piedāvātie dažādu ogu vīni no Nagļiem, Rēzeknes novadā. Un kur tad vēl pankūkas un medus un konditorejas izstrādājumi. To visu varēja izbaudīt neskaitāmās degustācijās!
Festivāls notika projekta LLB-2-266 „Kulināro pakalpojumu uzlabošana Latgales un Vitebskas reģionos, pamatojoties uz kulinārā mantojuma koncepciju” Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros. Projekta kopējais budžets: 483 195,05 EUR. No šīs summas 90% – 434 875,54 EUR ir Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalsts.