RA Ekonomikas un vadības fakultātē viesojas docētāja no Armēnijas

„Rēzeknes Augstskola – lieliska vieta studijām un zinātnei,” ar šādu vērojumu savu viedokli intervijā pauž docētāja no Armēnijas Gajane Gukasjan, kura februāri pavadīja Rēzeknē Erasmus Mundus programmas ietvaros.


„Rēzeknes Augstskola – lieliska vieta studijām un zinātnei,” ar šādu vērojumu savu viedokli intervijā pauž docētāja no Armēnijas Gajane Gukasjan, kura februāri pavadīja Rēzeknē Erasmus Mundus programmas ietvaros.

Rēzeknes Augstskolā (RA) Ekonomikas un vadības fakultātē Erevānas Valsts universitātes docētāja bija trīs nedēļas. Gajane Gukasjan strādā Matemātiskās ekonomikas modelēšanas katedrā un stāsta, ka ļoti lielā mērā ir saistīta ar ekonomiku, interesējas par ekonomiskajiem procesiem dažādās valstīs, tāpēc šāda veida braucieni esot ļoti izzinoši. Neraugoties uz tālo ceļu no Armēnijas līdz Latvijai, viņa atzīst, ka abās valstīs ir diezgan līdzīga izglītības sistēma. „Erevānas Valsts universitāte gan ir krietni lielāka un ar daudz senāku vēsturi, pie mums studē ap 12 tūkstoši studentu, darbojas 20 fakultātes. Ja raugāmies uz studiju maksām, populārākajām profesijām jauniešu vidū, dzīves līmeni valstī kopumā, tad tas viss ir diezgan līdzīgs. Kā atšķirību varētu minēt to, ka mūsu universitātē studējošajiem ar augstiem studiju rezultātiem ir iespēja saņemt diezgan būtisku studiju maksas atlaidi, darbojas arī rotācijas princips, ” stāsta docētāja.

Gajane Gukasjan ekonomikas jomā strādā jau vairāk nekā 35 gadus un ir ar lielu starptautisko pieredzi. „Katrā valstī ir savas specifiskās iezīmes. Piemēram, Vācijā populāras ir studentu pilsētiņas, domāju, ka arī pie jums Rēzeknē ar laiku tāda varētu izveidoties. Mani pārsteidza Rēzeknes Augstskolas studentu un mācībspēku atvērtība. Studentos jaušamas alkas pēc zināšanām, viņi ir motivēti, prot gan studēt, gan atpūsties. Uzskatu, ka Rēzeknes Augstskolas ekonomikas un vadības fakultātē strādā mācībspēki ar ļoti labām zināšanām šajā sfērā, viņi prot tās pielietot praksē, prot operēt ar informāciju un nodot to tālāk studentiem,” savos vērojumos dalās Gajane Gukasjan.

Laikā, kad Gajane Gukasjan bija Rēzeknē, kopā ar RA Ekonomikas un vadības fakultātes dekāni asoc.prof. Ivetu Mietuli tika izstrādāts arī kopīgs zinātniskais raksts par tēmu „Ekonomiskās modelēšanas pielietojums Latvijas tautsaimniecībā”, iecerēts, ka tas tiks publicēts Sociālo zinātņu žurnālā.

Jāteic, ka studiju gads Rēzeknes Augstskolas Ekonomikas un vadības fakultātē būs ar starptautisku pieskaņu; šajā semestrī fakultātē studēs 14 ārvalstu studenti Erasmus programmas ietvaros no Lietuvas, Slovākijas, Turcijas. Gaidāmi arī viesdocētāji no ārzemēm, kuri lasīs lekcijas, kā arī vadīs praktiskās nodarbības. Vidēji semestrī pieci RA Ekonomikas un vadības fakultātes docētāji dodas Erasmus programmas un citu projektu ietvaros uz augstskolām ārzemēs, lai smeltos pieredzi un jaunas idejas darbam ar studējošajiem.