Patruļkuģis „Rēzekne” svinīgi nolaists ūdenī

Pirmdien 14. oktobrī Rīgas kuģu būvētavā notika svinīga ceremonija – Jūras spēku flotes krasta apsardzes patruļkuģa „Rēzekne” nolaišana ūdenī. Pasākumā piedalījās kuģa krustmāte Inese Pāvule, Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs, Latgales kultūrvēstures muzeja darbinieki un citi Rēzeknes pārstāvji. Kuģa krustmāte Inese Pāvule kuģa kristību ceremonijā izpildīja savu pirmo un, šķiet, vienīgo obligāto pienākumu – sasist šampanieša pudeli un novēlēt kuģim ilgu mūžu.

Turpmākie kuģa krustmātes pienākumi būs kontaktu uzturēšana starp kuģa komandu un Rēzekni, pilsētu, kuras vārdu kuģis nesīs, pildot savus pienākumus Baltijas jūras ūdeņos. Patlaban mūsu Jūras spēkiem jau kalpo četri patruļkuģi – „Skrunda”, „Cēsis”, „Viesīte” un „Jelgava”, un jau pavisam drīz, paredzams, ka šā gada decembrī, savu pienākumu izpildi uzsāks arī „Rēzekne” – pēdējais no pieciem Latvijas Jūras spēku vajadzībām būvētiem kuģiem. Pašlaik, kaut arī kuģis jau ir nolaists ūdenī, vēl ir nepieciešams iedarbināt un pārbaudīt visus mehānismus, iziet jūrā un pārliecināties par kuģa spējām. Un kad paies testēšanas laiks, tiks pacelts kuģa karogs un P-09 „Rēzekne” kļūs par pilntiesīgu Jūras spēku flotes krasta apsardzes patruļkuģi.

„Rēzeknes” nolaišanu ūdenī sveica gan Latvijas bruņoto spēku, gan Jūras spēku flotes, gan arī Rīgas kuģu būvētavas pārstāvji. Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs pateicās kuģa būvniekiem par paveikto darbu un aizsardzības ministrijai par iespēju arī Latgalei un Rēzeknei pievienoties citu Latvijas novadu pilsētu vārdos nosaukto kuģu saimei, tādējādi iemūžinot Latvijai tik svarīgos vēsturiskos notikumus – Brīvības cīņas.

„Rēzekne bija viena no tām vietām, kur tika izcīnīta visas Latvijas neatkarība, un tieši mūsu pilsētā tika pieņemts galīgais lēmums par Latvijas apvienošanu,” vēsturiskos notikumus atgādināja Rēzeknes mērs. „Šodien uz šo svinīgo ceremoniju ir ieradušies vairāki rēzeknieši, kuri, esot tālu no jūras, no šīs dienas saistīs savu dzīvi ar jūru, jo turpmāk jūrā pildīs pienākumus maza, bet ārkārtīgi nozīmīga Rēzeknes daļa – kuģis ar Rēzeknes vārdu. Rēzeknieši izjūt arī atbildību pret komandu, kura vadīs šo brīnišķīgo kuģi, un kopš šī brīža kuģa komanda arī ir rēzeknieši, un cerams, ka turpmāk Rēzeknes vārds mūs visus vienos un sargās tā, kā Latviju sargās mūsu patruļkuģis „Rēzekne””.

Komandai tika uzdāvināta glezna ar Rēzeknes ainavu, kā atgādinājums, ka šinī pilsētā viņi vienmēr ir sirsnīgi gaidīti.

Informāciju sagatavoja
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļa