Noteikti nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi daudzbērnu ģimenēm

2012. gada 18. decembra „Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”” nosaka, ka sākot ar 2013. gadu daudzbērnu ģimenēm piemērojams nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums. Daudzbērnu ģimenēm ar vismaz trīs bērniem vecumā līdz 18 gadiem piemērojama nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 50 % apmērā no nodokļa aprēķina attiecībā uz dzīvojamo objektu – māju vai dzīvokli, kurā ir deklarēti daudzbērnu ģimenes locekļi un minētais objekts pieder kādam no ģimenes locekļiem – vecākiem vai bērniem, kā arī tiem piekritīgo zemi.


Norma tiks piemērota arī gadījumos, ja konkrētajā daudzbērnu ģimenē bērni būs ievietoti kā audžuģimenē vai aizbildniecībā esoši.

Lai Rēzeknes novada pašvaldība piemērotu šo atlaidi par 2013. gadu, nekustamā īpašuma nodokļa maksātājam – daudzbērnu ģimenes loceklim, kura ģimene 2013. gada 1. janvārī atbilst minētajiem kritērijiem (ģimene ar vismaz trim nepilngadīgiem bērniem un ģimenes locekļi deklarēti īpašumā, par kuru piemērojams atvieglojums) jāvēršas pašvaldībā ar iesniegumu piemērot nekustamā īpašuma nodokļa atveiglojumu kā daudzbērnu ģimenei.

Rēzeknes novada pašvaldība, saņemot personas iesniegumu, izvērtēs informāciju par daudzbērnu ģimenes atbilstību (uz 2013. gada 1. janvāri) nekustamā īpašuma atvieglojuma saņēmēju lokam un pieņems lēmumu par atvieglojuma piešķiršanu. Ja iesniegums tiks iesniegts līdz nodokļa maksāšanas paziņojuma sagatavošanas datumam, pašvaldība nodokļa atvieglojumu piemēros jau veicot nodokļa aprēķinu par 2013. gadu, savukārt, ja šis iesniegums tiks iesniegts vēlāk, pēc nodokļa maksāšānas paziņojuma sagatavošanas datuma, bet vēl 2013. gada laikā, tad pašvaldība veiks aprēķinātā nodokļa pārrēķinu par visu 2013. gadu un nosūtīs iesniedzējam jaunu, precizētu nodokļa maksāšanas paziņojumu.

Likuma norma paredz, ka, lai 2013. gadā saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu daudzbērnu ģimenei, kopā ar iesniegumu ir jāiesniedz dokumenti, kas apliecina nodokļa maksātāja tiesības uz šā atvieglojuma piemērošanu. Rēzeknes novada pašvaldība, pārbaudot ziņas Valsts reģistros, savu iespēju robežās, centīsies noskaidrot iesnieguma iesniedzēja tiesības saņemt nodokļa atvieglojumu, bet, ja tas nebūs izdarāms, vai arī saņemtās ziņas neliecinās par tiesībām saņemt šo atvieglojumu, iesnieguma iesniedzējam būs jāiesniedz dokumenti, kas apliecinātu tiesības saņemt nodokļa atvieglojumu daudzbērnu ģimenei.

Iesniegumu var iesniegt Rēzeknes novada pašvaldības administrācijā: Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 95, 3. stāvā, 36. kabinetā vai jebkurā no Rēzeknes novada pašvaldības pagasta pārvaldēm.

Tālrunis informācijai: 64607188