Maizes ceļš iemūžināts video stāstā

Latgales daba, paaudzēs mantotās tradīcijas un darba tikums iemūžināts video stāstā “Nu gryuda leidz maizis klaipam”. Latgales Kultūrvēstures muzejā ikviens aicināts iepazīt maizes kukulīša ceļu – no graudu sējas līdz galdā celtam smaržīgam maizes klaipam.

Senču garamantu atspulgs, krāsns siltums, laika ritējums no saules līdz saulei, Annas diena… – video stāsts veidots kā mācību materiāls, lai skolēni izzinātu, cik dažādu darbu un īpašu zināšanu pilns ir maizes ceļš, salīdzinātu, kā tas bija senāk, kā – mūsdienās. Latgales ļaužu dzīvesziņā daudzpusīgāk varēs ielūkoties arī viesi no citām valstīm, jo subtitri lasāmi angļu valodā.

Video stāsts “Nu gryuda leidz maizis klaipam” tapis ar Valsts Kultūrkapitāla un Latgales reģiona attīstības aģentūras Latgales kultūras programmas atbalstu. Filmēšanas un montāžas darbu veica Latgolys entuziastu grupa “Biļdis”. Maizes cepšanas prasmē dalījās Vija Jermacāne ar ģimeni, tautasdziesmu pūru vaļā vēra Briežuciema jauniešu folkloras kopa “Soldanī” un vadītīja Anita Pakalnīte, folkloras draugu kopa “Vīteri” un vadītāja Sandra Stare. Īpašs paldies z/s “Zelmeņi” un saimniekam Aivaram Bernānam par iespēju izsekot labības lauku pārvērtībām no pavasara līdz rudenim.

Kod labeibys plateibys zeļ.. . Kod rudzi suoc vuorpuot, i ,,rudzeits mat viļni” . . . gryudi brīst, izdūdami zaltainu myrgu i soldonu smuordu. Teirums – kūši zaļš, sudobraini palāks i zaltaini dzaltons…

Informāciju sagatavoja:
Inese Ločmele, Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagoģe
……………………………………………………………..
Fotogrāfijas autore: Ineta Atpile-Jugane