Latvijas 95. dzimšanas dienas svinības aizsāks filmas “Ar Latgali sirdī” pirmizrāde Rēzeknē

“Latvijas valsts idejas aizsākums pirms vairāk kā 95.gadiem bija Latgalē, kad Latgales latviešu kongresā Rēzeknē 1917. gadā tika izlemts par Latgales apvienošanos ar citiem Latvijas novadiem. Zīmīgi un skaisti, ka arī šogad, valsts proklamēšanas dienas svinības sāksies ar Latgales stiprāko un patriotiskāko cilvēku kopā sanākšanu “Gorā”, Rēzeknē. Kopā strādājot var paveikt un jau ir paveikts daudz, bet kopā svinot Latvijas dzimšanas dienu, var gūt iedvesmu un smelties Latgales spēku nākamajam darba cēlienam. Iespēju Latgales ceļš vēl ne tuvu nav galā – esam tikai labi ieskrējušies. Turpmāk uz priekšu iesim vēl pārliecinātāk, vēl noteiktāk.”

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs kopā ar visiem, kam Latgale sirdī ir mīļa un dārga, svētdien Rēzeknē apmeklēs filmas “Ar Latgali sirdī” pirmizrādi un piedalīsies arī citos valsts svētkiem veltītajos pasākumos Latgalē.

Kā jau katru gadu ministrs E.Sprūdžs izvēlējies svētkus pavadīt ārpus Rīgas, tādā veidā simboliski apliecinot, ka svētku svinēšanai, tāpat kā attīstībai, ir jānotiek ne tikai Rīgā, bet visos Latvijas reģionos.

Divu gadu laikā, esot amatā, ministrs Latgalē ir viesojies neskaitāmas reizes, gan apspriežot reģiona nākotni, gan sekojot līdzi plāna “Iespēju Latgale” īstenošanai un šajā laikā ir iepazīti sirsnīgie un strādīgie Latgales cilvēki, kuri ir Latgales un visas Latvijas lepnuma vārda cienīgi.

“Latvijas sākums ir Latgale. Tieši sākums, nevis nostūris, nomale vai beigas. Caur Daugavu, kas ietek Piedrujā, sākas mūsu valsts. Latgale ir spoža zvaigzne Latvijas novadu zvaigznājā, bezgala skaista un sirsnīga,” tā par Latgali un tās cilvēkiem saka filmas “Ar Latgali sirdī” autori un varoņi.

Sadarbībā ar filmas patronu Jāni Streiču, “Skuba films” un Latgales plānošanas reģionu tapušo filmu kā dāvana valsts svētkos pasniegsim latgaliešiem un visai Latvijai. Pirmizrāde gaidāma 17. novembrī plkst. 13:00 Rēzeknē, Austrumlatvijas koncertzālē “Gors”.

“Tas, kā skatāmies uz Latgali, tās iespējām un kā šīs iespējas izmantojam ir atkarīgs no mums pašiem,” saka uzņēmīgie latgalieši, kuri stāsta par savu reģionu un ar piemēriem demonstrē, ka plāns “Iespēju Latgale” nav tikai kārtējais tukšais dokuments.

Filma “Ar Latgali sirdī” ir tapusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – VARAM) iniciētā rīcības plāna “Iespēju Latgale” ietvaros. Kopumā plānā iekļauti pasākumi 2012.–2013.gadam, kas paredz iedzīvotāju izglītības līmeņa un kvalifikācijas uzlabošanu, kā arī atbalsta pasākumus vietējiem un topošajiem Latgales uzņēmējiem.

Ikviens interesents ir aicināts uz filmas pirmizrādi 17. novembrī plkst. 13:00 Rēzeknē, koncertzālē “Gors”, ieeja pasākumā būs bez maksas. Pasākuma laikā uzņēmīgi latgalieši tiks apbalvoti ar VARAM goda rakstiem, varēs klausīties baudīt latgaļu mūziku, kā arī apskatīt un iegādāties amatnieku produkciju.

Ministrs valsts svētku pasākumu ietvaros viesosies arī Daugavpilī un citās Latgales pašvaldībās.

Informāciju sagatavoja
Maija Pētermane
ministra preses sekretāre
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālrunis + 371 28622335
E-pasts: maija.petermane@varam.gov.lv