Dagdas novada pašvaldība saņem Radošuma balvu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze ceturtdien, 18.aprīlī, uzsākot radošās darbības nedēļu „radi!2013”, pasniedza balvas trim pašvaldību iniciatīvām, kas apliecina spēju efektīvi izmantot savus resursus, veicinot ekonomisko aktivitāti, identitātes stiprināšanu un pašvaldības atvērtību.


„Radošuma balvu saņēmušās pašvaldības sevi ir parādījušas kā radošas, gudras un atvērtas kopīgam darbam. Tās ar minimāliem līdzekļiem ir spējušas nodrošināt iedzīvotājiem kvalitatīvus un sasniedzamus pakalpojumus, radījušas pievilcīgu vidi dzīvošanai un uzņēmējdarbībai”, ar gandarījumu uzsver I.Raugze.

Republikas pilsētu un lielo novadu grupā šogad par laureātiem kļuvis Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs ar iniciatīvu „Sistēmas izveide intereses par dabaszinātnēm un spējas risināt tehniskas dabas problēmas veicināšanai visos izglītības posmos”. Šīs iniciatīvas ietvaros Jelgavas pilsētas, Jelgavas novada un Ozolnieku novada skolās ieviesta jauna metodika, kuras pamatā ir 52 eksperimenti mācību stundām un starpbrīžiem – 52 kompaktas eksperimentu stacijas, kas attēlo kādu interesantu fizikas parādību.

Šī iniciatīva ir apliecinājums radošai pieejai ar pārnozaru ieguvumiem – izglītības sistēmā ir ieviesta praktiska, radoša pieeja, kas sniedz pozitīvu devumu gan bērnu izglītībā, gan vecāku iesaistē bērna skolas dzīvē un pedagogu darba dažādošanā, tāpat tiek veicināta bērnu interese par dabas un tehniskajām zinātnēm, kas nākotnē var paaugstināt šajās nozarēs studējošo skaitu.

Savukārt kategorijā „Novadi ar iedzīvotāju skaitu virs 5500” Radošuma balvas laureāte ir Dagdas novada pašvaldība ar iniciatīvu „Kļūsti uzņēmējs laukos”. Tās mērķis ir aktivizēt jauniešus uzņēmējdarbības uzsākšanai laukos. Savukārt iniciatīvas „Izstāžu zāles izveidošana Jaundomes muižā un teritorijas labiekārtošana” ietvaros pašvaldība veiksmīgi un efektīvi izmanto tās unikalitāti, tūrisma attīstībai pašvaldībā.

Kategorijā „Novadi ar iedzīvotāju skaitu zem 5500” laureāts ir Beverīnas novads pašvaldība ar iniciatīvu „Lauku biznesa inkubators (kooperatīvās, sociālās jeb inovatīvas ekonomikas modelis)”. Iniciatīvas ietvaros ir nodibinātas trīs biedrības „Beverīnas kopdarbu asociācija”, kam deleģētas pašvaldības pārvaldes uzdevumi. Biedrībai „Beverīnas ūdeņi” deleģēta upes un ezeru apsaimniekošana, bet „Beverīnas amatnieki” ir uzsākuši amatnieku apmācības un izstrādājumu tirdzniecību.

Pašvaldības tika godinātas arī ar īpaši sagatavotām speciālbalvām.

UNESCO pārstāve Baiba Moļņika speciālbalvu pasniedza divām pašvaldībām – Aizkraukles novada pašvaldībai par iniciatīvu „Vides objekts – divritenis kā Aizkraukles novada atpazīstamības zīme” un Jelgavas novada pašvaldībai par iniciatīvu „Logo un piemiņas velte novada jaundzimušajiem”.

Britu padomes pārstāve Ilze Saleniece balvu pasniedza Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldei par iniciatīvu „Bērnu pašu sarakstīto dzejoļu krājuma „Rakstu dzejoli pats” uzdošana”, savukārt Latvijas IT klastera pārstāvji pasniedz balvu Valmieras pilsētas pašvaldībai par iniciatīvu „Konkurss „Hackfest Valmiera 2012””, bet „Ernst & Young” pārstāve Renāte Strazdiņa balvu pasniedza Jelgavas pilsētas pašvaldībai par ideju „Viedā pilsētsaimniecība”.

Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālrunis: 67026533
E-pasts: prese@varam.gov.lvtwitter.com/VARAM_Latvija
www.varam.gov.lv