Balvu un Gulbenes slimnīcu attīstībā investēti 2,5 miljoni latu

Šī gada 7.augustā, pēc vērienīgas renovācijas atklātas Balvu un Gulbenes reģionālās slimnīcas, īstenojot abu reģionālo slimnīcu veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošanu un slimnīcas ēku rekonstrukcijas darbus. Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības kopējais investīciju apmērs ir 2,5 miljoni latu, no tiem 2 miljoni latu ir ERAF finansējums. Šis ir vērienīgākais projekts abu slimnīcu vēsturē pēdējo 25 gadu laikā, kā rezultātā sakārtota slimnīcu infrastruktūra un vide, kā arī pilnveidota abu slimnīcu veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāte un pieejamība reģionā.


Marģers Zeitmanis, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības valdes priekšsēdētājs: „Šodien apliecinām šo slimnīcu nākotni – ir attīstīta abu slimnīcu infrastruktūra un realizēta vērienīga investīciju programma. Pēdējie divi gadi ir bijuši ļoti svarīgi gan mums, gan kolektīvam, gan arī novada iedzīvotājiem – novērsts abu slimnīcu bankrots un saglabāta darbspējīga slimnīca, nodrošinot ārstu un pakalpojumu pieejamību reģionā. Mēs esam gandarīti un priecājamies par Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības attīstību, un ceram, ka līdz ar sakārtotu uzņēmuma struktūru un vidi, piesaistīsim jaunos speciālistus un ieviesīsim jaunus pakalpojumus, lai padarītu slimnīcu reģiona iedzīvotājiem vēl pieejamāku.”

Andis Caunītis, Gulbenes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks: „Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības vadība ir paveikusi lielu darbu, realizējot tik vērienīgu investīciju projektu. Mūsdienas ne tikai zālēm un medicīniskām procedūrām ir liela nozīme atveseļošanās procesā, bet būtiska ir arī apkārtējā vide. Ir patiess gandarījums redzēt atjaunotās slimnīcu telpas, kurās ir domāts par pacientu ērtību, piemēram, bērnu nodaļa – ir atbilstoši veidota, skaisti noformēta un mazie pacienti var saņemt ne tikai kvalificētu medicīnisko palīdzību, bet arī jūtas komfortabli. Mēs sagaidām, ka slimnīcās varēs attīstīt jaunus pakalpojumus un piesaistīt speciālistus, lai jaunās telpas tiktu plaši izmantots un iedzīvotājiem būtu iespēja iegūt medicīnisko palīdzību tuvāk savai dzīvesvietai.”

Andris Kazinovskis, Balvu novada domes priekšsēdētājs: „Mazo slimnīcu attīstība ir arī reģionu attīstības un sociālās drošības jautājums. Tas ir svarīgs faktors, izvēloties dzīves vietu, kad izvērtētas tiek ne tikai iespējas atrast darbu un pelnīt, bet arī tādi dzīves kvalitātes rādītāji kā izglītības iespējas, kultūrvide, aktīvās atpūtas iespējas un, protams, veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība, arī neatliekamos gadījumos. Esmu gandarīts, ka pozitīvi tiek risināts jautājums par Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības attīstību un pateicoties šim projektam, ajaunotajās slimnīcas telpās varēs piedāvāt jaunus pakalpojumus, piesaistīt jaunus speciālistus un arī turpmāk nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpes pieejamību reģionā.”

Balvos izveidota operāciju zāle, Gulbenē Steidzamās medicīnas palīdzības punkts
Balvu slimnīcas renovētās telpas šobrīd jau lieto ķirurģijas, terapijas un neiroloģijas, ginekoloģijas, pediatrijas un uzņemšanas nodaļas. Izveidota mūsdienu prasībām atbilstoša operāciju zāle, kā arī atsevišķa zāle ginekoloģijas nodaļā manipulāciju veikšanai. Domājot par ārstu un pacientu ērtību, plānots pilnveidot vidi, lai pacientiem būtu ērtāk apmeklēt palīgkabinetus – ultrasonogrāfijas, elektrokardiogrammas, radioloģijas izmeklējumus. Jaunās telpās drīzumā pārcelsies arī fizioterapeits, kur būs plaša nodarbību zāle un fizikālās medicīnas kabinets.

Renovētās telpas Gulbenes slimnīcā izveidotas aprūpes un dienas stacionāra nodaļas, kā arī Steidzamās medicīniskās palīdzības punkts. Papildus tam renovācijas darbu laikā sakārtota vide pacientiem – no jauna uzcelta piebūve, kas nodrošina pieejamību pacientiem ar ierobežotām funkcionālām spējām.

Abās slimnīcās ir izveidotas visām prasībām atbilstošas palātas, moderni sanitārie mezgli, jauna efektīva ventilācijas sistēma, gāzu padeves sistēma, visas telpas piemērotas arī pacientiem ar funkcionāliem kustību traucējumiem. Turklāt visās nodaļās ir pieejamas mūsdienām atbilstošas komunikācijas ātrai savstarpējai saziņai, bet koplietošanas telpās darbojas videonovērošana. Tāpat abās slimnīcās ir notikusi fasādes atjaunošana, un jumta nomaiņa.

Pirms diviem gadiem Gulbenes un Balvu reģionālās slimnīcas bija uz bankrota sliekšņa, kad pašvaldība pieņēma lēmumu izveidot krīzes vadības komandu, lai, izmantojot esošos resursus, varētu nodrošināt slimnīcu turpmāko darbību un attīstību. Tā rezultātā tika veikta abu slimnīcu restrukturizācija ar mērķi izslēgt abu slimnīcu darbā dublējošās funkcijas un optimizēt slimnīcu darbu, saglabājot medicīniskās aprūpes pieejamību reģionu iedzīvotājiem.

Tika veikta abu slimnīca restrukturizācija ar mērķi izslēgt abu slimnīcu darbā dublējošās funkcijas un optimizēt slimnīcu darbu, saglabājot medicīniskās aprūpes pieejamību reģionu iedzīvotājiem. Tā rezultātā Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība strādā atbilstoši jaunajam darbības modelim, saglabājot abās slimnīcās ambulatoro medicīnas pakalpojumu sniegšanu, Balvos – neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu ar uzņemšanas nodaļas darbu 24 h diennaktī, bet Gulbenē – dienas stacionāru, plānveida operāciju nodrošināšanu un steidzamās medicīniskās palīdzības sniegšanas punktu ar darba laiku 24 h diennaktī.

Vairāk informācijas: www.slimnicuapvieniba.lv

Uzziņai:
Maija Dulle-Sūniņa, sabiedrisko attiecību konsultante, maija.dulle@gmail.com,
Mob.tālr. +371 28825258