20. jūnijā Daugavpils cietoksnī atklāja rekonstruēto ēku Valsts policijas vajadzībām

20. jūnijā svinīgā atmosfērā, klātesot augstiem viesiem, Daugavpils cietoksnī pēc rekonstrukcijas atklāja divas 19.gadsimta sākumā būvētas ēkas, kur turpmāk strādās Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde.


Šā gada janvārī cietoksnī tika pabeigta arī īslaicīgās aizturēšanas vietas būvniecība. Tādējādi noslēgušies 2011.gada rudenī sāktie Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes attīstības 1. posma būvdarbi, ko veica būvniecības uzņēmums SIA “Arčers”.

Rekonstruētās ēkas ir vēsturiski un mākslinieciski vērtīgi objekti, kas pēc atjaunošanas saglabā Daugavpils cietokšņa apbūvei raksturīgos arhitektoniskos risinājumus un iekļaujas cietokšņa kopējā kultūrvēsturisko vērtību vidē.

Ēku konstruktīvā sistēma ir ķieģeļu mūra nesošās garenvirziena ārsienas un iekšsienas. Saglabāta fasāžu struktūra, izmantojot stilam atbilstošu aizpildījumu – logus, durvis, jumta izbūves risinājumus. Ēku jumtu forma un augstumi saglabāti vēsturiskajos parametros, par iesegumu izmantojot jaunu alumīnija lokšņu skārdu. Lai iekļautos ansambļa tonālajā vienotībā, fasādes krāsotas dzeltenos toņos.

Saglabātas ēku vēsturiskās plānojuma sistēmas un dažādu interjera detaļu unikālie risinājumi. Piemēram, bijušajā komandantūras ēkā, Komandanta ielā 7, atjaunotas centrālās kāpnes no ažūriem lietiem čuguna pakāpieniem.

Labiekārtota un apzaļumota abu ēku apkārtne. Labiekārtošanā izmantotie materiāli atbilst cietokšņa vēsturiskajai estētikai un funkcionāli ir piemēroti mūsdienu vajadzībām. Auto stāvlaukumi veidoti no kaltiem granīta bruģakmeņiem, iekšpagalma gājēju celiņiem izmantots betona bruģakmens segums, ap ēku, Konstantīna ielā 8, veidota plēstu granīta bruģakmeņu apmale.

Izveidots auto stāvlaukums 156 automašīnām, kas no gājēju zonas norobežots ar apstādījumiem. Stāvlaukumos un ēku apkārtējā teritorijā izveidota apgaismojuma sistēma.

Informācijas avots:
www.delfi.lv