Zivs dziesma bērnu mākslas darbos

No 21.marta līdz 21.aprīlim Latgales Kultūrvēstures muzejā (3.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma krāšņa, daudzveidīga un ar mūziku piepildīta bērnu mākslas darbu izstāde „Zivs dziesma”. Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Mākslas skolas audzēkņi katru gadu rāda savu veikumu, šogad izstādes darbos „izskan” neparasta mūzika un tikai ļoti uzmanīgam skatītājam būs dzirdama zivs dziesma.


Izstādes atklāšana 21.martā plkst. 15:00!
BŪSIET LAIPNI GAIDĪTI!

Mākslas skolas vadītājas Kristīnes Bindukas atskats uz padarīto:
Katru gadu Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Mākslas skolā audzēkņi paveic ļoti daudz. Šogad esam atsaukušies Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas aicinājumam pievērsties mūzikas tematikai savos darbos. Tie ir gan kompozīcijas darbi, kuros vecāko kursu audzēkņi mēģina attēlot cilvēku noteiktā telpā, gan jaunāko kursu audzēkņu darbi, kuros parādīta dekoratīva dažādo mūzikas instrumentu forma. Audzēkņi ir centušies nodot skatītājam arī noskaņu un savas asociācijas par katru mūzikas instrumentu.
Skolotājas Agritas Mazures stundās tapuši gan mācību priekšmeta gleznošana darbi, gan kompozīcijas priekšmeta uzdevumi – kolāžas.

Arī 4.klases audzēkņu zīmēšanas darbu rezultāti liecina par viņu centību un pedagoga prasmi virzīt mācību procesu. Skolotāja Ella Maslovska ar vecāko klašu audzēkņiem ir centušies apgūt akadēmiskā zīmējuma likumus un sakarības zīmējot dažādus pūšamos instrumentus.

Mācību priekšmeta Darbs materiālā ietvaros mākslas skolā strādājam ar ļoti dažādiem materiāliem. Pirmajā klasē tā ir papīra masa, ar kuru skolotājas Lilijas Korklišas vadībā ir strādājuši mūsu bērni.

Interesanti ir salīdzināt, kā gadu no gada mainās mūsu skolas audzēkņu darbi – no ļoti bērnišķīgiem naiviem, līdz akadēmiski nostrādātiem. Ļoti pozitīvas emocijas raisa pirmās klases zīmējumi, kuros skolotāja Agrita Mazure aicina bērnus zīmēt savu mantu kaudzi vai audzēkņa pašportretu.

Ceturtajā klasē darbs materiālā jau ir daudz darba ietilpīgāks, jo top ļoti interesantas auduma lelles. Pasniedzējas Natālijas Losānes vadībā sašūtas gan lelles muzikantes, gan modes dāmas, arī nēģeru puika ir tapis šajās stundās. Kā ļoti praktiskas lietas jāmin auduma apdrukas tehnikā rotātie krekli un maisiņi. Rotājuma iedvesmas avotu Natālijas Losānes stundās bērni smēlušies latviešu tautas etnogrāfiskajos rakstos, interpretējuši un pārveidojuši tos, lai izmantotu kā neparastu nospiedumu uz sava krekla. Lai arī sniega trūkums šogad traucējis pilnībā izbaudīt ziemai atbilstošo noskaņojumu, tomēr mazie maisiņi ar dekoratīvo eglīti ļoti labi attaisnoja izvirzīto uzdevumu un radīja attiecīgās asociācijas.

Patīkami priecīgu un saulainu iespaidu par sevi un savu aizrautību atstājuši mākslas skolas 1.klases audzēkņu veidošanas darbi. Veidošanas skolotāja Lūcija Holstova ir palīdzējusi uz tradicionālo kaķi paskatīties ar citām acīm.

Savukārt 4.klases veidošanas uzdevums Robotiņš iepriecināja visus audzēkņus, kuri ar lielu degsmi izpildīja šo uzdevumu. Apskatot šos robotiņus atklājas audzēkņu radošā pieeja darbam un fantāzijas bagātība. Te ir gan pogas, gan skrūves, gan atsperes un starp visām šīm tehniskajām lietām audzēkņi ir iemanījušies ielikt arī robotiņa raksturu.

Katrs uzdevums lielākā vai mazākā mērā ir pakārtots nākošajam, tā skolotāja Ella Maslovska ar 4.klases audzēkņiem ir atrisinājuši gan auduma rakstu –gan uzzīmējuši tērpu modelim, kuru ielikuši interesantā dekoratīvā telpā.
Spilgtās kolāžas, daudzveidīgās burtu faktūras, spēles ar auduma kopijām piesaistīja ikkatra skatienus. Katra kolāža atšķiras, tā atklājot autoru izdomas dažādību un oriģinalitāti. Tā piesaista ar savām īpatnībām, ideju. Var tik pabrīnīties, ko tik bērni nevar izveidot.

Protams, vērīgs un uzmanīgs skatītājs novērtēs mūsu veikumu. Šīs izstādes darbi ļaus gūt iedvesmu tās apmeklētājiem un aicinās skolēnus pievienoties mākslas skolas audzēkņu pulkam, lai iegūtu plašākas zināšanas par mākslu un labākas prasmes, kas varētu noderēt.

Teksts: Mākslas skolas vadītāja Kristīne Binduka

FOTO: Izstādes darbi. A.Bondarenko foto

Izstāde atvērta:
Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgta.

Ieejas maksa: skolēniem un studentiem Ls 0,20; pieaugušajiem Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem – brīva.

Informācija muzejā: Maija Upeniece,
LKM sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
T. 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv