Ziemassvētku tirdziņš Līvānos (Foto)

8. decembra sestdienā Līvānu Kultūras centrā lielus un mazus apmeklētājus un tirgotājus pulcējis gadskārtējais Ziemassvētku tirdziņš.


Ideja par tirdziņa rīkošanu radusies Līvānu novada Uzņēmēju padomes sanāksmē, kad kopā ar pašvaldību meklētas idejas vietējo uzņēmēju atbalstam. Ziemassvētku tirdziņš Līvānos rīkots jau trešo gadu un arī šogad pulcējis vairāk kā 40 tirgotājus no Līvānu novada un arī citām Latvijas vietām.
Kā jau ierasts, tirdziņā tirgota tika pašu ražotā produkcija un apmeklētāji varēja iegādāties ne vien vietējo zemnieku saimniecību audzēto produkciju ikdienai un svētku galdam, bet arī dažādas mājsaimniecībā noderīgas lietas un īpaši jau Ziemassvētku dāvanas saviem mīļajiem, jo, kā atzina vairāki tirdziņa apmeklētāji – ikdienā ne tikai pietrūkst laika, lai meklētu ko īpašu, bet arī trūkst informācijas, kur to iegādāties vai arī jādodas gana tālu, kas bieži vien nav iespējams.

Šāda vietējo ražotāju pulcināšana vienuviet par labu atzīta arī no pašu tirgotāju puses, kas atzinīgi novērtē gan tirdziņa ideju kā tādu, gan īpaši uzsver iespēju tirgoties iekštelpās. Tas rada ne vien patīkamu un atbrīvotu svētku gaisotni un noskaņu, bet arī ļauj gan pašiem brīvāk tirgot savu produkciju, nesatraucoties par laika apstākļiem, gan arī mudina pircējus ilgāk uzkavēties siltajās un gaišajās telpās, kur virmo gan Ziemassvētku noskaņa, gan svētku smaržas. Tāpat par tirdziņu atzinīgi izteikušies tieši mazie mājražotāji, kam ikdienā pietrūkst iespēju veicināt savu atpazīstamību, bet tirdziņš savējiem – tirgotājiem no Līvānu novada, šo iespēju nodrošina bez maksas.

Apmeklētāji varēja iegādāties dažnedažādas lietas, ko piedāvāja pašmāju ražotāji – ābolus un bumbierus no vietējām zemnieku saimniecībām, biškopības produkciju – medu, vaska sveces, bišu maizi, ziedputekšņus, koka amatniecības izstrādājumus, dažādus rokdarbus – zeķes, cimdus, šalles, lakatus, segas, tekstilizstrādājumus, mājās ceptu maizi, putraimu desas, māju sviestu un daudz ko citu. Par tradīciju kļuvušais tirdziņš ir pamanīts arī no vairāku attālāku tirgotāju puses, kas lieliski papildina tirdziņā pieejamās produkcijas sortimentu ar saviem ražojumiem.

Šogad tirdziņu papildināja jauna aktivitāte – Līvānu novada tirgotāju konkurss „Esmu pamanīts!”, kur laikā apmeklētājiem bija iespēja balsot par sev tīkamāko un pamanītāko tirgotāju. Kopumā nobalsoja vairāk kā 300 apmeklētāji. Par uzvarētāju konkursā ar 42 balsīm kļuva rokdarbniece Aīda Rotčenkova, kas darbojas arī Tautas lietišķās mākslas studijā „Dubna” un savas prasmes izkopusi ne vien brīnišķīgos un smalkos rokdarbos, sākot no zīda šallēm līdz pat austām grīdas sedziņām, bet arī apmeklētāju piesaistē.

Kā balva pamanītākajam tirgotājam tika pasniegta goda zīme – stikla figūriņa ar konkursa moto „Esmu pamanīts!”, kā uzsvars uz katra tirgotāja mērķi – tikt pircēju pamanītam un novērtētam. Šogad tas izdevies Aīdai Rotčenkovai, nākamgad būs jauna iespēja sacensties par pircēju uzmanību un iegūt sev godu tikt pamanītam.

Nākamais tirdziņš tiek plānots Līvānu pilsētas svētku laikā jūlijā, savukārt Ziemassvētku tirdziņš jau nākamā gada decembrī, kad atkal piedalīties tiks aicināti gan pašmāju, gan attālāku novadu ražotāji.
Paldies par tehnisko atbalstu Līvānu novada Kultūras centra darbiniekiem un A/S „Latvijas valsts meži” Dienvidlatgales mežsaimniecībai.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz attēla!

Informāciju sagatavoja:
Zane Gaiduka
Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centra vadītājs
T: 65307800