Viļānu dejotāji un Kārsavas pūtēju orķestris papildina emociju krātuvi Šlisselburgā

Mūsdienu materiālajā pasaulē ir tik daudz lietu, ko vākt un krāt. Viļānu dejotāji un Kārsavas pūtēju orķestris, atgriežoties no pilsētas svētkiem Šlisselburgā (Krievijā), secināja, ka pats labākais, ko var kolekcionēt, ir skaistas atmiņas un patiesas emocijas, ko rada jaunas iepazīšanās un patīkama atmosfēra.


No 12.-14.oktobrim Viļānu un Kārsavas novadu pārstāvji (46 cilvēki) viesojās Šlisselburgā, kur tika svinēta pilsētas 310 gadu jubileja. Latvijas delegācija sveica pilsētu un tās iedzīvotājus ar labākajām latviešu dejām un melodijām.

Šlisselburga ir maza Krievijas pilsētiņa, kas atrodas Ladogas ezera krastā un ir ērti izvietojusies Ņevas upes ielejā, gandrīz 50km no Sant-Pēterburgas. Šī pilsēta ir slavena ar savu cietoksni, kas nes vārdu Orešeks un ir vispazīstamākais XIX gadsimta cietums, kur bija ieslodzīti cariskās ģimenes locekļi un daudzi citi nežēlībā kritušie. Cietoksnis atrodas uz salas Ladogas ezerā, kur nokļūt var ar laivu vai kuterīti, šo iespēju izmantojām arī mēs, lai apskatītu cietokšņa varenos mūrus. Šlisselburgas Sarkanajā laukumā, kur notika lielais svētku koncerts, vienotā ansamblī izvietojusies pilnīga dievnamu hierarhija: katedrāle, baznīca un kapela, kas harmoniski iekļaujas pilsētas arhitektūrā.

310. pilsētas gadadiena tika svinēta vērienīgi. Uz pilsētas jubileju bija ieradušies sveicēji no tuvākiem un tālākiem Krievijas apgabaliem. Svētki sākās ar gājienu pa pilsētas ielām. Kārsavas pūtēju orķestris (vadītājs Aldis Kise) ar skanīgām melodijām priecēja pilsētas iedzīvotājus, bet Viļānu kultūras nama 7.-9. klašu deju kolektīvs (vadītāja Lūcija Kukaine) ienesa latviskas noskaņas ar tautu tērpu savdabību un trijdekšņu skaņām.

Lielajā svētku koncertā Viļānu dejotāji uzstājās ar 3 latviskām dejām, Kārsavas pūtēju orķestris aicināja līdzi dziedāt Raimonda Paula melodijām no Allas Pugačovas repertuāra, savukārt pašvaldību pārstāvji Jekaterina Ivanova (Viļāni) un Edgars Puksts (Kārsava) pilsētas vadībai dāvināja Latviju raksturojošas dāvanas. Vakara koncertā uzstājās pazīstamas krievu estrādes zvaigznes, bet pasākuma noslēgumā pilsētu izgaismoja vērienīga salūta ugunspuķes.

Pa ceļam uz mājām iepazinām vienu no skaistākajām Krievijas pilsētām ar cara laika greznumu un mirdzumu – Sant-Pēterburgu, kas dibināta 18.gadsimta sākumā un 1713.gadā kļuva par Pētera I ģimenes rezidenci. Pilsēta ir transporta, zinātnes, rūpniecības un kultūras centrs. Tā tiek uzskatīta par Krievijas viseiropeiskāko pilsētu gan arhitektūras, gan iedzīvotāju mentalitātes ziņā. Carisko krāšņumu baudījām arī Pētergofā – strūklaku karaļvalstī, kur mūsu acīm pavērās iespaidīgs skats uz vairāk kā simts strūklakām un bija iespēja sajust 18.gadsimta atmosfēru rezidences iekštelpās.

Savu kolekciju esam papildinājuši ar iespaidīgām atmiņām par grezno Krievijas arhitektūru, esam uzkrājuši pieredzi, ieguvuši jaunus draugus un to visu glabāsim savā atmiņu krātuvē. Paldies Viļānu un Kārsavas novadu pašvaldībām par brauciena finansējumu. Tagad garajos ziemas vakaros uzņemsim vitamīnus atceroties jautros ceļojuma notikumus.

Viļānu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Grandāne