Viļakas novada skolēni „Cielavas gudrībās”

Noslēdzies Latvijas Dabas muzeja konkurss 5. – 6. klašu skolēniem “Cielavas gudrības V”. Finālspēle “Vasara” norisinājās 5. jūnijā – Pasaules Vides dienā Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī.


Atgādinājumam: mācību gada laikā notika 3 spēles („Rudens”, „Ziema”, „Pavasaris”), uz kurām tika aicināti zinošākie un cītīgākie atlases anketu aizpildītāji. Konkursa spēles notika Dabas muzejā un četrās sadarbības skolās, tanī skaitā Žīguru pamatskolā. Katras kārtas uzvarētāji tika izvirzīti uz finālspēli.

Uz atlases spēlēm Žīguru skolā jau otro gadu tika aicināti visi Viļakas novada piekt- un sestklasnieki. Šogad ļoti čakli visās kārtās piedalījās Rekavas vidusskolas (dabaszinību skolotāja – Aina Golubeva), Viļakas pamatskolas (dabaszinību skolotāja – Ņina Romanova), kā arī Žīguru pamatskolas audzēkņi. Dalībnieki meklēja atbildes uz dažnedažādiem ar dabu saistītiem jautājumiem. Finālā iekļuva:

Ieva Jurjāne no Žīguru pamatskolas 6. klases (spēle „Rudens”),
Elīna Bukša no Rekavas vidusskolas 6. klases (spēle „Ziema”),
Megija Bordāne no Viļakas pamatskolas 5. klases (spēle „Pavasaris”).

Un tā 5. jūnijā visas trīs meitenes kopā ar savām skolotājām un līdzjutējiem devās uz Salaspili, kur sabrauca gandrīz 20 dalībnieki no visas Latvijas (skat. arī www.dabasmuzejs.gov.lv/izglitiba/konkursa-cielavas-gudr-bas-fin-lsp-le-gadalaiki)

Finālistus sagaidīja konkursa radošā komanda – Kristīne Dzene (konkursa organizētāja un vadītāja), Diāna Meiere, Una Bērziņa, kā arī Nacionālā Botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns un citi.
Konkurss sākās ar testu: kontūrkartē jāiezīmē Latvijas upes, jāatpazīst dažādas dabas parādības vasarā, jāpazīst koku lapas, ķērpji, sēnes, jāzin, kā barojas dažādi kukaiņi, ko ēd zivis, kas ir gada dzīvnieks. Bija jāizrēķina, cik vardulēnu izrāpsies no dīķa, jāatrisina krustvārdu mīkla par putniem (piemēram, vai jūs zinat košu putniņu, kura nosaukums ir līdzīgs kādam asam augam? – dadzītis).

Otrā daļa bija grupu darbs, kurā visi tika sadalīti grupās: katrai grupai pēc Botāniskā dārza plāna vajadzēja atrast noteiktus objektus, ievākt un noteikt savvaļas augus, gliemežus, nomērīt priedes apkārtmēru, pazīt putnus.

Trešajā daļā tika vērtēts mājas darbs – plakāts par kādu no augu dzimtām. Ievai bija jāveido plakāts par kosu dzimtu, Elīnai – par gundegu dzimtu, Megijai par prīmulu dzimtu. Plakātā bija jābūt dzimtas raksturojumam, informācijai par izplatību, retajām sugām, iespējamiem aizsardzības pasākumiem, augu izmantošanu. Bez tam vajadzēja pastāstīt par interesantāko augu dzimtā. Ieva izvēlējās stāstīt par daudzsaru kosu, kas var sasniegt 9 m garumu un aug Centrālamerikā. Megija stāstīja par gaiļbiksīti, uzsverot auga ārstnieciskās īpašības.

Kamēr dalībnieki rādīja savas zināšanas, līdzjutējiem tika piedāvāta ekskursija pa Botānisko dārzu gides pavadībā. Uzzinājām dārza vēsturi. Oranžērijās iepazinām mitro tropu augus (noskaidrojām, ka banāns ir zālaugs), kaktusu un citu sukulentu daudzveidību. Iepazinām kokaugu kolekcijas sugas un formas, uzzinājām kā atšķirt egles no balteglēm. Apbrīnojām īrisu krāšņumu un plaukstošo sniegpārsliņu koku. Nacionālais Botāniskais dārzs ir viena no lielākajām dzīvo augu kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā – vairāk nekā 15 000 augu dažādības (skat. arī www.nbd.gov.lv)

Lielu pārsteigumu piedzīvojām apbalvošanā. Izrādījās, ka „Cielavas gudrību” uzvarētāja ir Ieva Jurjāne (jau otro gadu)! Bet 2. vietu ieguvusi Megija Bordāne! Turpat augšgalā (ar 5. rezultātu) bija arī Elīna Bukša. Prieks par meiteņu sasniegumiem un pateicība skolotājām un vecākiem par atbalstu gatavojoties konkursam.
Dalībnieki saņēma diplomus, atzinības rakstus un vērtīgas balvas: enciklopēdijas, kartes, informatīvus bukletus, Dabas muzeja ieejas kartes no konkursa organizētājiem un atbalstītājiem. Savukārt Botāniskā dārza direktors katram dalībniekam uzdāvināja ielūgumu uz kādu no stādu gadatirgiem un kaktusiņu vai havortiju. Paldies par balvām un dāvanām!

Bez tam konkursa norisi filmēja LTV1 filmēšanas grupa (producente Ilze Šadurska). Sižetu varēs redzēt raidījuma „Dabas grāmata” jaunās sezonas pirmajā raidījumā septembrī.
Ieguvēji ir arī visi pārējie cītīgie dabas izzinātāji, kas pildīja atlases anketas un piedalījās atlases spēlēs, bet neiekļuva finālā; diemžēl visi nevar būt uzvarētāji. Paldies par labajiem vārdiem, ko rakstījāt atsauksmēs, par tiem priecājās arī konkursa vadītāja Kristīne.
Paldies novada domei, IKS nodaļai, interešu izglītības metodiķei Inesei Circenei, šoferim Zigfrīdam Strapcānam.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Andra Korņejeva, Latvijas Dabas muzeja konkursa „Cielavas gudrības” koordinatore Viļakas novadā
Foto: Ilze Jurjāne, Juris Jurjāns