„Vikords” Liepājā parādīja latgaliešu temperamentu

„Ar latgaliešu tautas dziesmu Jura Kulakova apdarē Tuoļi dzeivoj muna meiluo mēs parādījām savu temperamentu. Šis priekšnesums bija kā naglai uz galvas,” spilgtākos iespaidus pēc bērnu un jauniešu pūtēju orķestru un ansambļu ritmiskās mūzikas festivāla „Vēja ritmi” atceras Rēzeknes novada pūtēju orķestra diriģents Romāns Ivanovs. Festivāls, kura apmeklētājiem bija iespēja dzirdēt džeza, latino un rokmūziku, aprīļa beigās notika Liepājā – pilsētā, kurā piedzimst vējš.


Orķestrim esošajā sastāvā tas bija līdz šim tālākais brauciens, par kura izmaksu segšanu diriģents pateicas Rēzeknes novada pašvaldībai. Bez latgaliešu tautasdziesmas „Vikords” festivālā izpildīja arī pazīstamo vectētiņa polku „Rocking clarinets”, ko roka stilā ar orķestri spēlēja klarnešu trio (solisti Aleksandrs Maslovs, Jānis Igaunis un Ieva Grendāne). Latīņamerikas karnevāla noskaņu mūsu kolektīvam izdevās uzburt ar Džefa Pendera komponēto „Mambo bando uno”, ko orķestris ne tikai spēlēja, bet arī dziedāja un izkliedza.

Savukārt orķestra dalībnieces Agnija Silicka un Katrīna Paškeviča atzīst, ka viņām festivālā vissaviļņojošākais mirklis bijis tieši tā noslēgums, muzicējot Artūra Maculēviča diriģētajā kopējā orķestrī un izpildot latviešu tautas dziesmu Raimonda Paula apdarē „Aiz ezera augsti kalni” un N. La Roccas „Tīģeru medības”. Meitenes ir priecīgas, ka kolektīvam bija iespēja doties ekskursijā pa pilsētu, iepazīt tās vēsturi, apskatīt kultūras pieminekļus, izbaudīt jūras vēju un viļņu dziesmu.

Orķestra diriģents R.Ivanovs stāsta, ka pavasaris kolektīvam ir ļoti aktīvs laiks – tas piedalās dažādos pasākumos, izbraukumos, skatēs un festivālos. Piemēram, šobrīd „Vikords” aktīvi gatavojas VII Latvijas skolu pūtēju orķestru festivālam un finālskaitei, kas 25. un 26. maijā notiks Jelgavā. Jāatzīmē, ka skatē Latgales reģionā „Vikords” ieguva ļoti labus rezultātu (I pakāpes diplomu B grupā). Tāpat kolektīvs jau sāk domāt par repertuāra apguvi 2013.gada XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem.

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619