VAI LAUKI JAU APSĒTI? SKAIDRO LAUKSAIMNIEKI LATGALĒ UN VIDZEMĒ

Lai arī degvielas cenas ar katru dienu aug, elektrības cenas nesolās kļūt zemākas, Latvijas laukos zemnieki nestāv dīkā, bet strādā. Pavasaris ir pienācis un portāls aktīviem lauksaimniekiem Farming.lv vēlējās noskaidrot, kāda situācija Latvijas laukos ir šogad. Saruna ar Latgales zemniekiem – Andri Uzuļniku, Raimondu Ancānu un Rami Aļijevu un saimnieku Vidzemē Mārtiņu Mežuli.


Zemnieku saimniecībā „Ozolkalni” Riebiņu novadā tiek apsaimniekoti 12 ha, no kuriem 5 ha ir apsēti ar labību – miežiem, auzām, vasaras kviešiem un rudziem. Arī kartupeļi saimniecībā ir neiztrūkstoša sastāvdaļa, šogad iestādīti 0,9 ha. „Ozolkalnu” saimnieks Andris Uzuļniks atzīst, ka zemnieku saimniecībā sējas darbi šajā pavasarī ir aizritējuši veiksmīgi. „Lielākoties zeme bija pateicīga sējai, ja neskaita nelielu zemes gabalu, kurš bija diezgan mitrs. Ražu gan grūti prognozēt, to mēs redzēsim rudenī. Iesēts ir, jāgaida rezultāti. Var teikt, ka sējas darbi ir pabeigti, drīzumā sāksies siena laiks. Saspringtākais darba periods ir sācies!” stāsta A. Uzuļniks.

Pirmā sēja savā zemnieku saimniecībā aizvadīta arī Līvānu novadā, kur tikai 13.aprīlī jaunu zemnieku saimniecību „Andrupes” nodibinājis Raimonds Ancāns. Raimonds studē Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā un paralēli ir kļuvis par jauno zemnieku Rožupes pusē, Līvānu novadā. „Šajā pavasarī jaunajā zemnieku saimniecībā tika iesēti pirmie 10 ha vasaras kviešu un iegādātas pirmās astoņas tīršķirnes zīdītājgovis „Limuzīn”,” stāsta jaunais saimnieks. Arī viņam ražu paredzēt grūti, jo tas esot atkarīgs no tā, cik vienmērīgi pavasarī sadīgs graudi, kāda būs vasara, bet jaunais saimnieks cer vismaz uz 3,5 t lielu ražu no hektāra.

„Ziemāju un vasarāju plāns ir izpildīts, būtu ļoti labi, ja tikai dzērves nekaitētu ziemājiem”, tā teic Ramiss Aļijevs, SIA „Rudzāts” uzņēmuma vadītājs Līvānu novadā. Vadītājs apgalvo, ka plānotais sējas daudzums ir izpildīts. „Vasarājiem tika plānoti 300 ha un šobrīd viss ir apsēts, respektīvi, 80 ha mieži, 180 ha vasaras rapsis un 40 ha zālājs liellopiem. Rudenī tika apsēti 300 ha ziemāju – 50 ha ziemas rapsis, 170 ha kvieši, 80 ha rudzi. Ziemāji pārziemojuši labi, šajā pavasarī jau paspēti pabarot ar minerālmēsliem. Ziemas labības vienīgais kaitēklis bija dzērves, kuras nobradāja lauku un nogriezaa asnus kā ar šķērēm, bet, atnākot pavasarim, labība ir atdzīvojusies – aug un zeļ,” skaidro lauksaimnieks. Jautājot, kāds šis pavasaris ir kopumā, Ramis atzīst: „Interesants, lietains. Līdz šim tāds vēl nav bijis. Ja iepriekšējos gados darbus varēja sastrukturēt secībā un pēc kārtas, tad šogad visi darbi ir reizē – sēšana, mēslošana ar minerālmēsliem, miglošana un augsnes apstrāde. Šogad darbi bija jātausta – līdzko pažūst viens lauks, to arī apstrādājam. Tādējādi sēja iekavējās, bet visi pārējie darbi tika paveikti agrāk.” Raugoties nākotnē, Ramiss nesolās prognozēt vasaru un rudeni, bet uzsver, ka kopumā graudkopība Latvijā ir labā stāvoklī – cenas graudiem esot labas.

Savukārt Madonas novada zemnieku saimniecības „Stūrmežs” pārstāvis Mārtiņš Mežulis Farming.lv stāsta: „Šogad sējas darbi vēl nav pabeigti, jo gan pavasaris vēlāk ir iestājies, gan studijas un diplomdarba aizstāvēšana Jelgavas Lauksaimniecības universitātē kavē darba veikšanu. Mūsu saimniecībā kopējā graudaugu platība ir vairāk kā 15 ha, apsēti pagaidām ir tikai 9 ha. Iesēti ir gan mieži, gan kvieši. Pārējā platībā plānots sēt auzas. Galvenais bija paspēt apsēt laukus pirms lietus, jo tas pēc tam ir vajadzīgs gan zālājiem, gan jaunajiem sējumiem. Mai kā nelielam graudaugu audzētājam, kas graudus audzē tikai savam ganāmpulkam, vairak uztrauc tas, ka grūti pavasarī dabūt graudu sēklu, bieži sanāk tā, ka jāsēj ir tas, ko var dabūt, nevis tas, ko esi plānojis. Tieši tāpēc šogad pirmo gadu sējai izmantosim savus graudus kā sēklas materiālu. Kopumā ražas ik gadu ir apmierinošas, nav bijis iemesls sūdzībām šajā nozarē.”

Informāciju sagatavoja:
Liene Stuce
Farming.lv SIA
Raunas iela 15 – 4,
Cēsis, LV-4101, Latvia
T. +371 277 46 511
E-mail: farming@farming.lv
www.farming.lv