Tiek izstrādi Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumi

Ņemot vērā to, ka pēdējā laikā ir radušās problēmas, kas saistītas ar Rāznas ezera ūdenslīmeņa regulēšanu un citiem ezera apsaimniekošanas jautājumiem, Rēzeknes novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar SIA „Nāra” par Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumu izstrādi, ietverot tajos arī Rēzeknes upes posmu ar hidrotehnisko būvi, kas tieši saistīta ar ezera līmeņa regulēšanu.


Ministru kabineta noteikumi Nr.549 „Noteikumi par ūdens objektiem, kuru hidroloģiskais režīms ir regulējams ar hidrotehniskajām būvēm” 11.pants nosaka, ka Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumi bija jāizstrādā hidrotehniskās būves īpašniekam un līdz 2012.gada 1.aprīlim bija jāiesniedz Rēzeknes novada pašvaldībā. Bet diemžēl no īpašnieka puses tas netika izdarīts.
Tāpēc atbilstoši iepriekš minētajiem Ministru kabineta noteikumiem Nr. 549, ja īpašnieks līdz 2012.gada 1.aprīlim nav iesniedzis pašvaldībā regulējamā ūdens objekta ekspluatācijas noteikumus, pašvaldībai ir tiesības bez saskaņošanas ar hidrotehniskās būves īpašnieku, ievērojot šajos noteikumos minētās prasības, izdot pašvaldības saistošos noteikumus. Tāpēc Rēzeknes novada pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu par Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumu izstrādi.
Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumus Rēzeknes novada pašvaldība apstiprinās kā saistošos noteikumus likuma „Par pašvaldībām” noteiktajā kārtībā. Tādējādi Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumi būs saistoši gan pašvaldības iedzīvotājiem, gan saimnieciskās darbības veicējiem, gan Rāznas ezera regulējošās hidrobūves īpašniekam.
Ezera ekspluatācijas noteikumi tiek izstrādāti atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.549 „Noteikumi par ūdens objektiem, kuru hidroloģiskais režīms ir regulējams ar hidrotehniskajām būvēm” un Nr. 1014 „Ūdens objektu ekspluatācijas (apsaimniekošanas) noteikumu izstrādāšanas kārtība”, kas sniegs pilnīgu informāciju par Rāznas ezeru un hidrobūvi.
Ezera ekspluatācijas noteikumus paredzēts izstrādāt līdz 2012.gada beigām.

2012.gada 18.jūlijā, plkst. 13.00, Kaunatas tautas namā tiek organizēta tikšanās, kur piedalīsies Rāznas ezera ekspluatācijas noteikumu izstrādātājs SIA „Nāra”, visas iesaistītās puses un citi interesenti.

Sīkāka informācija: Vides aizsardzības vecākā speciāliste Terēzija Kruste, tel. 646 07205, e-pasts: terezija.kruste@rdc.lv