Streiču rakstīšanai iedvesmo formāts un īsziņas

Izrādās, ka rakstīt dienasgrāmatas, kas nu kļuvušas par pamatu jauniznākušajai grāmatai «1991. Tas garais cilvēkbērna gads», izcilo kinorežisoru Jāni Steiču iedvesmojušas klades. Un īsziņu rakstīšana arī.


Galvenais – atrast īstās klades

«Tas ir tas formās, kas mani tiešām iedvesmoja rakstīšanai. Reiz veikalā tādas ieraudzīju, un maisam gals bija vaļā,» piektdienas priekšpusdienā laikraksta «Diena» telpās sarīkotajā autogrāfu stundā atzina grāmatas autors, piebilstot – nevar īsti saprast, ir viņš rakstnieks vai tomēr ne. «Galvenais, lai kladēs būtu baltas lapas un lai tās nebūtu kvadrāta formā. Tad viss ir kārtībā,» vēl smej Streičs. Vēl viņš atklāj, ka ar datoru rakstīt ir grūti – tad nav melnraksta. «Kaut gan, kā teica šīs grāmatas redaktors Jānis Oga, arī dienasgrāmatai melnraksts nedrīkst būt.»

Režisors arī secinājis –
jo tu vairāk centies un gribi labāk uzrakstīt, tad tik tiešām nekas nesanāk.

«Kad apsēdies un vienkārši raksti, tad viss ir kārtībā,» viņš rezumē.

Nu jaunajā grāmatā lasāms gan tas, ko viņš, sākot ar astoņdesmitajiem gadiem, piefiksējis savās dienasgrāmatās, gan viņa sarakste ar Kanādā dzīvojošo latviešu rakstnieku Jāni Klīdzēju, pēc kura romāna motīviem 1991.gadā tapa izcilā filma «Cilvēka bērns». «Vēstules ceļoja no viena pie otra, kamēr Klīdzējs reiz teica, ka tā taču esot literatūra, ko es rakstu, un ka tam visam būtu jāparādās grāmatā,» atminas Jānis Streičs.

«Neko speciāli neesmu rakstījis – kas tur bija, tas bija. Sākot no apmēram 1980.gada. Speciāli ir rakstīts tikai ievads,» sarunā ar portālu TVNET saka Streičs, kuru dienasgrāmatās sarakstīto apkopot vienā grāmatā esot iedrošinājis Jānis Oga, kurš arī pats ir grāmatizdevējs. «Viņš pie manis mājās ieraudzīja to kaudzi ar dienasgrāmatām – laikam ap sešdesmit, kas pierakstītas pilnas piecpadsmit gadu laikā, palasīja un teica, ka tas viss lieliski der grāmatai. Tā acīmredzot domāja arī izdevēji.»

Una Griškeviča, TVNET

Iesakām arī:
www.diena.lv/diena-tv/izklaide-makslas/streics-filma-cilveka-berns-macitaju-nospeleju-nejausi-13955299