STOP ziema, Rēzeknē vēl RUDENS (Foto)

Kaut arī uzsnidzis sniegs un Ziemassvētku gaidīšanas laikā visapkārt top gaiši un mierīgi, līdz 15.decembrim Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) vēl var pakavēties rudenīgās noskaņās un izbaudīt daudzveidīgās krāsu gammas Latgales mākslinieku darbu izstādē „RUDENS 2012”.


Izstāde „Rudens 2012” apvieno 66 māksliniekus, kas pašreiz dzīvo vai nākuši no Latgales – Rēzeknes, Daugavpils, Preiļu, Viļānu, Līvānu, Kārsavas, Rugāju, Viesītes, Rīgas pilsētām un novadiem. Izstādē harmoniski saskan dažādi mākslas stili, tehnikas un dažādi rudens noskaņu redzējumi gleznās, akvareļos, grafikas, tekstilmākslas un tēlniecības darbos.

Te katrs var atrast savai sirdij tīkamus mākslas darbus, kur lieliski atspoguļojas Latgales lauki, pļavas, pilsētas un sadzīves ainas, arī portreti. Izstādē sajūtama dziļa mīlestība pret dzimto pusi – vai tā būtu Kaunata, kā to glezno Jānis Igovens („Kaunata – 2012”), vai Preiļi Vladislava Paura akvareļos („Preiļu parks”), vai Rēzekne Jāņa Pliudas („Rēzekne”) izpildījumā – ikvienā darbā var just, ka Latgale un tās ikdiena māksliniekiem ir sirdīs tuva.

Izstādē var paripināt arī atmiņas kamoliņus, atpazīstot savas bērnības takas, vecmāmiņas stāstus petrolejas lampas gaismā, vai sajūtot bērnības rītu smaržu, kad virtuvē tika ceptas pankūkas, kurām pielikts liepziedu medus. Šie patīkamie atmiņu uzplaiksnījumi var kļūt par atpūtu no steidzīgās ikdienas, gūstot pozitīvu strāvojumu turpmākajām dienām.

Uzmanību piesaista arī Māras Aleksandrovičas „Laika zīmes”, ļaujot sajust citādo un simbolisko pasauli, it kā izkritušu no reālā laika, kur katrs mirklis sapinies emocijās. Katrā mākslas darbā var ieraudzīt īpašas noskaņu notis – rudens lietus pieskārienus, lapu sārtošanos un pirmo negaidīto sniegu kā ziemas sākuma dziesmu.

Decembris vienmēr ir kā savdabīgs tilts no krāšņās kļavu lapu dūmakā ietītas dabas perioda uz sniegā ietuntuļotās apkārtnes laiku, kad cilvēki ilgojas pēc krāsainības un reizē pēc tīrajām pārslu pūkām mēteļu kapucēs. Kad no disonanses dvēselē pieaugušajiem rodas vēlme skumjas atšķaidīt ar vīnu, jādodas baudīt māksla, lai iepriecinātu acis un atrastu smaidus!
Nāc, mēs Tevi gaidām!

Informāciju sagatavoja
Rēzeknes Augstskolas
bakalaura studiju programmas „Vēsture” 3.kursa studenti
Agnese Ozoliņa, Gunta Nagle, Gunta Pudnika, Ingrīda Karakone, Artūrs Bondars

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz attēla!

Izstāde atvērta:
Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgta.

Ieejas maksa: skolēniem un studentiem – Ls 0,20; pieaugušajiem – Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem – brīva.

Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Maija Upeniece

Adrese: Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē, LV-4601
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv
Seko jaunumiem: www.rezekne.lv, www.draugiem.lv/lkm, www.facebook.com/Rezekne.Muzejs