Starptautiskās podnieku dienas «Māla Rotācija»

Aicinām piedalīties!

Podniecība ir viens no senākajiem un vienmēr cienījamiem amatiem. Laika gaitā keramikas izstrādājumu nozīmei ir mainījusies: keramikas izstrādājumi vienmēr bijuši nepieciešami kā ikdienas priekšmeti, taču šobrīd tie ir svarīga tautas mākslas izpausme, kas nepieciešama kultūras gara saglabāšanai un nodošanai nākamajām paaudzēm.


Tādēļ keramiķe Ingrīda Žagata un viņai līdzīgi domājošajie aktīvi darbojas, lai podniecības kultūrvēsturiskā šķautne nepazustu mūsdienu multimediju, zinātnes sasniegumu un informācijas pārpilnajā pasaulē. Biedrības «Saules rats» un radošās darbnīcas «Cepļi» sadarbībā izauklētās Starptautiskās podnieku dienas ar vadmotīvu «Māla Rotācija» turpina savu rotāciju pa podnieku sētām un darbnīcām.
Pirmais pasākums – Starptautiskās podnieku dienas „Māla Rotācija”- notika 2010.gada 21.augustā Ingrīdas Žagatas darbnīcā „Cepļi” Duntē, kur tikās Latvijas, Igaunijas un Baltkrievijas keramikas meistari, lai stiprinātu podniecības amata garu, novērtētu viens otra idejas un rastu jaunu radošuma dzirksti katrs savai darbnīcai, kā arī kopīgiem spēkiem veicinātu podniecības attīstību. Notika melnā cepļa izņemšana un igauņu kolēģa vadībā tika kurināts papīra ceplis, kas podnieku saimei bija īsts piedzīvojums. Duntes podnieku dienu noslēgumā tika nolemts, ka nākošās podnieku dienas tiks rīkotas Talsos.
Talsu keramiķi – divi mālu mīcīšanas un veidošanas fanātiķi un entuziasti Nauris Galviņš un Diāna Dzelme 2006. gadā nodibināja radošo biedrību „Ciparnīca” tals` keramik`. Biedrība aktīvi cepina traukus, mācās un māca citiem, piedalās projektos, iesaista un piesaista cilvēkus, „iemīlinot” viņus mālā. Pie viņiem tad arī notika 2011.gadā 1.-3.jūlijam 2.podnieku simpozijs Talsos pilsētas svētku laikā – raku ceplis, podu tirgošana, izklaides ar podu gāšanu pie Šķībās mājas (keramikas galerija}. Kā viņi paši teic par šo pasākumu: „Viss bija forši, bija jauks eksperiments, patīkama atpūta, jautra sabiedrība, karsta saule, garda aukstā zupa.” Podnieku simpiozijs Talsos lēma, ka nākošās podnieku dienas tiks rīkotas Katlakalnā, „Svilpaunieku Bazāra „ Podnieku sētā. Un viņi šo izaicinājumu pieņēma.
3. Starptautiskais podnieku festivāls „Māla Rotācija 2012” notiks no 12. līdz14.jūlijam Katlakalnā, Ķekavas novadā „Svilpaunieku Bazāra” Podnieku sētā pie keramiķiem Raita un Daces Zvanītājiem.
14. jūlijs būs «Māla Rotācijas» publiskā diena. Šajā dienā varēs vērot malkas cepļa izņemšanu, savdabīgo karstu trauku apvārīšanu pienā ( „piena” ceplis ). Varēs iegādāties Latvijas un citu valstu meistaru keramikas darinājumus improvizētā izstādē – pārdošanā. Interesenti varēs aktīvi līdzdarboties svilpaunieku meistarklasē un podu virpošanas un ķipināšanas radošajās darbnīcās. Būs arī Tautas zupa, ugunskurs, dziesmas….Kas sagaida festivāla dalībniekus/podniekus pārējās dienās?…Garlaikoties laika nebūs.
Detalizētāka informācija par pasākumu sekos….
Ar cieņu, Dace un Raitis Zvanītāji, wwwsvilpo.lv