Sacenšas labākie Dienvidlatgales stāstnieki (Foto)

22.novembrī Līvānu bērnu un jauniešu centrs pulcināja labākos Dienvidlatgales stāstniekus uz konkursu “Teci, teci, valodiņa!”.Konkursā piedalījās 34 lieliski stāstnieki.


Katru gadu rudens pusē Latvijas skolās un kultūras namos skan stāsti, pasakas, atgadījumi, joki un ātrrunas. Tas liecina, ka notiek Stāstnieku konkurss “Teci teci, valodiņa”. 22.novembra pēcpusdienā, triju stundu garumā , Līvānu 1.vidusskolas Laimiņas skola tika pieskandēta ar Dienvidlatgales novada labāko stāstnieku priekšnesumiem.

Šogad konkursa nolikumā ir izmaiņas, kas ļauj brīvāk izpausties vecākās grupas dalībniekiem (no 12 – 21 gadiem ), jo viņi paši var izvēlēties stāstāmo materiālu: vienu vai vairākas pasakas, spoku stāstus, anekdotes, atgadījumus no dzīves u.c.

Jaunākās grupas dalībnieki (līdz 12 gadu vecumam) ievēro nolikumu un konkursā piedalās ar vienu latviešu vai citas tautas pasaku, vienu neparastu gadījumu no savas vai vecāku, radinieku, draugu vai skolas dzīves vai vienu īsu sižetisku prozas žanru, piemēram, ātrrunu, spoku stāstu, anekdoti.

Nolikums paredz, ka stāstnieku konkura”Teci, teci, valodiņa!” pusfinālu vērtē paši skolotāji.

Žūrija vēroja, kā stāstnieki prot piesaistīt publiku un noturēt auditorijas uzmanību, vai viņu stāstītais atbilst žanram, cik skaidra ir valoda un kāda ir izteiksmība (saprotamība, dzirdamība, izrunas un intonācijas precizitāte ). Liela uzmanība tika pievērsta tekstu izvēlei un stāstījuma priekšnesuma izveidei.

Ievērojot konkursa vērtēšanas kritērijus un nolikumu, konkursa vērtēšanas komisija piešķīra:
Mazā stāstnieka un Lielā stāstnieka titulus. Uz finālu Rīgā izvirzāmo dalībnieku skaitu nosaka, ņemot vērā konkursa dalībnieku skaitu novadā un dalībnieku priekšnesumu kvalitāti.
Dienvidlatgales novadu konkursa finālā Rīgā , kurš notiks 1.decembrī, pārstāvēs desmit labākie Dienvidlatgales stāstnieki.Starp viņiem ir trīs stāstnieki no Līvānu novada – Rainers Tomass Urujevs, Ilmārs Štolcers un Marta Vilcāne (Līvānu 1.vidusskola) , divi stāstnieki no Vārkavas novada – Kristians Plots un Zigmārs Lozda (Vārkavas vidusskola) un pieci stāstnieki no Riebiņu novada – Ernests Zalāns (Riebiņu vidusskola), Amanda Anusāne, Baiba Maliņa (Dravnieku pamatskola), Renāts Konovalovs, Lelde Klīdzēja (Galēnu pamatskola) .Viņi Rīgā cīnīsies par Mazā stāstnieka, Lielā stāstnieka vai Dižā stāstnieka titulu.
Lai veicas!

Konkursa dalībniekus sveica Līvānu BJC direktore Valentīna Poikāne.Katram dalībniekam tika Līvānu BJC sarūpētie „saldie ziedi”un Pateicības raksti.Īpaša jautrība zālē uzvirmoja tad, kad ieradās četras pļāpīgas večiņas no teātra sporta pulciņa(skolotāja Lidija Prisjagina).

Paldies skolotājām- Zintai Bruzgulei , Helēnai Ērglei , Ārijai Bergmanei-Sprūdžai, Ritai Pudānei , Ingai Elstei, Annai Kārklei, Valentīnai Mičulei, Annai Sondorei, Ivetai Brokai-Kazākai un Anitai Ancānei, kuras rosina savus audzēkņus iesaistīties mutvārdu daiļrades tradīciju izkopšanā.

Konkursu rīko Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisiju, nemateriālās kultūras pārmantošanas biedrību “Aprika”, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtu, novadu bērnu un jauniešu folkloras kopu koordinatoriem, kā arī citu labvēļu atbalstu.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Anna Kārkle
Dienvidlatgales novada folkloras kopu koordinatore