Rīgā notiks Latgalē dzimušā somu režisora Teuvo Tulio filmu nedēļa

Novembra sākumā Rīgā, svinot latgaliešu izcelsmes somu kino klasiķa Teuvo Tulio (Teodora Tugaja) simtgadi, kinoteātrī “Splendid Palace” notiks viņa veidoto filmu skate, informēja projekta koordinatore Katrīna Vastlāve.


Tulio filmu nedēļa “Fedja. Teodors. Tulio” kinoteātrī “Splendid Palace” būs baudāma no 1.novembra līdz 6.novembrim. Filmu skate tiks atklāta ar Kristīnes Želves dokumentālās filmas “Fedja” pirmizrādi, bet nedēļas laikā skatītājiem kopumā tiks piedāvātas piecas Tulio režisētās melodrāmas.

Šī būs pirmā plašākā Tulio filmu retrospektīva Latvijā. Programmā iekļautās filmas veidotas laika posmā no 1938.gada līdz 1947.gadam, un patlaban tās tiek uzskatītas par somu kino klasikas pērlēm.

Pateicoties Somijas Kino arhīva atbalstam, visas Tulio filmas tiks demonstrētas no oriģinālām 35 milimetru kino kopijām. Savukārt Želves dokumentālā filma “Fedja” tapusi “Anša Epnera studijā AVE” sadarbībā ar Somijas studiju “Kinoproduction Oy” un stāsta par Latgales puišeļa Fedjas pārtapšanu par savdabīgo un noslēpumaino somu melodrāmas meistaru Teuvo Tulio, stāstīja Vastlāve.

Filmu programmā iekļauta 1938.gada filma “Dziesma par ugunssārto puķi”, 1944.gada filma “Tāda, kādu tu mani gribēji”, 1946.gada filma “Mīlestības krusts” un “Nemierīgā asins”, kā arī 1947.gada filma “Kaislība”.

Tulio jeb Teodors Tugajs (1912-2000) dzimis un pirmos desmit savas dzīves gadus pavadījis Latvijā – Rēzeknes rajona Ilzeskalnā, tolaik – Makašānos. Tulio dzīve un daiļrade ir spilgta, noslēpumu, leģendu un pretrunu pilna. Savu kino karjeru viņš sāka 14 gadu vecumā kā mēmā kino aktieris, iemantodams apzīmējumu “somu Valentīno”, 30.-40.gados viņš kļuva par atzītu melodrāmu režisoru, līdz 60.-70.gados viņš krita kritikas un cenzūras nežēlastībā un arī publikas un kino profesionāļu aizmirstībā.

Tikai pēc Tulio nāves notika pilnīga Tulio daiļrades mantojuma pārvērtēšana un atdzimšana. Patlaban Tulio jutekliskās un spilgtās melodrāmas atzītas par Somijas kino vēstures pērlēm. Somijas Kino arhīvs pilnībā restaurējis 12 viņa kinolentes un izdevis tās DVD kolekcijā, kuru papildina kino nozares profesionāļu komentāri, vērtējumi un izsmeļošs vēsturiskais materiāls.

LETA