Rēzeknes novada īsvēstis


Pagastu pārvaldes rūpējas par zivju resursu saglabāšanu;
Būvniecība, rekonstrukcija novadā;
Bērnu un jaunatnes lietās;


Pagastu pārvaldes rūpējas par zivju resursu saglabāšanu

Zivju fonda padome apstiprinājusi trīs Rēzeknes novada pašvaldības pagastu pārvalžu projektus, kuru mērķis ir zivju resursu saglabāšana un pavairošana publiskās ūdenstilpēs. Tie paredz zandarta mazuļu iegādi un ielaišanu Mākoņkalna pagasta Viraudas, Feimaņu pagasta Feimaņu un Vērēmu pagasta Adamovas ezerā. Atbalstītais finansējums visu trīs projektu realizācijai kopumā sastāda 6388 latus.
Savukārt Bērzgales pagasta pārvalde gaida projekta apstiprināšanu par finansējuma piešķiršanu kvadracikla iegādei. Pārvaldes vadītājs Arvīds Dunksis stāsta, ka braucamrīku plānots izmantot Meirānu un Micānu ezeru apsekošanai, lai mazinātu nelegālo zvejniecību un makšķerēšanu, kā arī novērstu atkritumu atstāšanu ezeru krastos. Kopējās kvadracikla iegādes izmaksas sastāda aptuveni 4000 latu. Daļu no šīs summas – aptuveni 700 latus – projekta apstiprināšanas gadījumā ir gatava maksāt biedrība „Meirānu ezera apsaimniekotājs”.
Zivju fonds ir valsts budžetā Zemkopības ministrijas apakšprogrammai „Zivju fonds” kārtējam gadam piešķirta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, kā arī fizisko un juridisko personu ziedojumi un dāvinājumi. Zivju fonda finanšu līdzekļu rīkotājs ir Zemkopības ministrijas Valsts zivsaimniecības pārvalde. Šī fonda pārvaldītājs ir Fonda padome, kuras sastāvā darbojas arī Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs.

Būvniecība, rekonstrukcija novadā

Rekonstrukcijas darbi Kuļņevas baznīcā pamazām tuvojas noslēgumam
Turpinās Kuļņevas Sāpju Dievmātes pareizticīgo baznīcas rekonstrukcijas darbi. Celtnes iekštelpās jau ir apmestas un nokrāsotas sienas un griesti, tāpat pabeigts ir jumta kupola remonts, kam uzstādītas jaunas nesošās konstrukcijas un ieklāts skārds. Šobrīd norit fasādes akmens mūra sienu apmetuma atjaunošana, uzsākta arī apkārtnes labiekārtošana. Vēl jāveic altāra, Kuļeva dzimtas kapavietu un kolonnu dekoratīvās daļas restaurācija. Visus baznīcas rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt līdz jūnija beigām.
Kopējās būvniecības izmaksas sastāda 75 tūkstošus latu, no kurām pusi sedz Krievijas Federācijas vēstniecība Latvijā, piesaistot uzņēmēju palīdzību, bet pārējo summu vienādās daļās Kuļņevas pareizticīgo draudze, Rēzeknes novada un pilsētas pašvaldības.
Kuļņevas pareizticīgo baznīcu 1832.gadā uzcēla Mihails Kuļņevs, kas sākotnēji bija plānota kā dzimtas kapliča. Tajā pārapbedīts Mihaila brālis – slavens Krievijas armijas ģenerālmajors, Tēvijas kara varonis Jakovs Kuļņevs. Šogad aprit 200 gadi kopš viņš krita kaujā. Godinot viņa piemiņu, augustā Kuļņevas pareizticīgo draudze plāno rīkot svinīgu pasākumu.

Rekonstrukcijas darbi Lūznavas muižā
Rēzeknes novada pašvaldība vērienīgus kultūrvēstures pieminekļa saglabāšanas un atjaunošanas darbus veic vēl vienā objektā. Tā ir Lūznavas muiža, kuras rekonstrukcijai pašvaldība piesaistījusi Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējumu. Šobrīd jau tuvojas noslēgumam jumta rekonstrukcijas darbi. Uzsākta arī pagraba grīdu montāža. Aktīvi noris durvju un logu atjaunošana. Ēkā ir demontētas nevajadzīgās starpsienas un bojātais apmetums, būvnieki veic inženiertīklu izveides darbus – montē apkures sistēmu un elektrovadus. Visas projekta ietvaros iecerētās aktivitātes muižas sakārtošanai paredzēts pabeigt līdz šī gada septembra vidum.

Pabeigta Dricānu sporta zāles būvniecība
Rēzeknes novada būvvalde šonedēļ parakstīs aktu par Dricānu vidusskolas sporta zāles pieņemšanu ekspluatācijā. Sporta zāles būvniecība ir pabeigta, maija mēnesī atlicis tikai veikt apkārtnes labiekārtošanu. Vasaras mēnešos pašvaldība iegādāsies un uzstādīs visu nepieciešamo inventāru un aprīkojumu, lai jau 1.septembrī varētu notikt sporta zāles svinīgā atklāšana. Kopējās būvniecības izmaksas sastāda vairāk nekā 600 tūkstošus latu, no kurām lielāko daļu sedz Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai. Pārējo summu finansē Rēzeknes novada pašvaldība. Darbus objektā veica pilnsabiedrība „LATGALES BŪVE”.
Projekta Nr. 10-01-L32100-000145 oficiālais nosaukums ir „Dricānu vidusskolas sporta zāles celtniecība”. Tā mērķis bija uzbūvēt jaunu, mūsdienīgu sporta zāli Dricānu pagastā, paaugstinot Dricānu vidusskolas pievilcību un veicinot fizisko aktivitāšu un sporta kultūras attīstību novadā.

„Bākā” būs pacēlājs
Noslēdzies iepirkums par vertikālā pacēlāja izbūvi ūdenstūrisma attīstības centrā „Bāka”. Līgumu par darbu izpildi Rēzeknes novada pašvaldība noslēgusi ar SIA „ASKO AS”. Kopējās izmaksas sastāda nedaudz vairāk par 43 tūkstošiem latu. Pacēlāju centrā nolemts būvēt, lai arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem nodrošinātu piekļuvi otrajam stāvam un skatu terasei. Būvdarbus plānots veikt trīs mēnešu laikā, un, ja viss notiks kā iecerēts, augusta beigās to varētu sākt izmantot.

Bērnu un jaunatnes lietās

Augustā Rēzeknes novadā kopā pulcēsies 5 valstu jaunieši
Apstiprināts Rēzeknes novada pašvaldības jauniešu neformālās izglītības projekts „Jaunā Latvija pieredzējušajā Eiropā”, kuru finansē Eiropas Savienības programma „Jaunatne darbībā”. Tā ietvaros Rēzeknes novadā augusta mēnesī kopā pulcēsies 15 līdz 18 gadus veci jaunieši no Polijas, Lietuvas, Itālijas, Spānijas un, protams, Latvijas. Projekta ietvaros plānotas dažādas aktivitātes, kuru mērķis ir veicināt jauniešos dziļāku izpratni par Eiropas Savienību, par problēmām, ar ko saskaras jaunās dalībvalstis, kā arī meklēt risinājumus vienlīdzīgai un pilnvērtīgai jauniešu izaugsmei kopējā Eiropas Savienības saimē.

Saņemti 6 projektu pieteikumi
Šogad pirmo reizi Rēzeknes novada pašvaldības Izglītības pārvalde rīkoja konkursu, kura ietvaros bija iespēja iegūt finansējumu bērnu un jauniešu dalībai nozīmīgos vietējos un starptautiskos konkursos, festivālos un koncertos, kas saistīti ar deju, mūziku, vizuālo un teātra mākslu, tehnisko jaunradi, folkloru un vides izglītību. Pieteikumu konkursam varēja iesniegt līdz 2.maijam. Kopumā Izglītības pārvalde saņēmusi sešus projektu pieteikumus, tai skaitā divus ar lūgumu atbalstīt dalību pasākumos Latvijas robežās, bet četrus – ārvalstīs.
Komisija divu nedēļu laikā paziņos konkursa rezultātus. Atbalsta gadījumā nauda tiks piešķirta izmaksu segšanai par transportu, dalību, vīzu noformēšanu un naktsmītnēm, kā arī citiem pakalpojumiem, kas būs tieši saistīti ar pasākuma norisi. Finansējuma apjoms ir atkarīgs no dalībnieku skaita.

„Ŗitiņi” uzvar novada hokeja līgas turnīrā
Ar Rēzeknes novada pašvaldības un SIA „Verems” atbalstu novada pagastos jaunieši šoziem izveidoja astoņus mini hokeja laukumus. Jau projektu īstenošanas sākumposmā viņiem dzima ideja par hokeja sacensībām. Marta mēnesī tā tika īstenota. Vairāku pagastu jaunieši vecumā no 16 gadiem sacentās savā starpā Rēzeknes novada hokeja līgas turnīros. Taču tā kā komandu bija daudz un sacensības noritēja ziemas pēdējā daļā, pabeigt turnīru neizdevās, jo iestājās atkusnis. Tādēļ fināla spēles notika aprīļa beigās Daugavpils ledus hallē, ko speciāli šim nolūkam bija noīrējusi Rēzeknes novada pašvaldība.
Sīvā cīņā četru komandu konkurencē uzvarēja komanda no Ozolaines pagasta „Ritiņi”, otro vietu izcīnīja Vecstrūžānu komanda, trešajā vietā ierindojās komanda no Ilzeskalna, bet novadā ceturtās spēcīgākās komandas gods tika Bērzgales komandai. Par turnīra vērtīgākajiem spēlētājiem atzīti Artūrs Dunčs no Ritiņiem, Artis Plušs un Gaitis Bobrovs no Vecstrūžāniem.
Kopumā atsauksmes pēc aizvadītās sezonas ir ļoti pozitīvas. „Eksperimentālā pirmā sezona izdevās,” teic jaunatnes lietu speciālists Guntis Rasims. „Jaunieši lietderīgi pavadīja brīvo laiku un sadraudzējās savā starpā. Bet tas savukārt ir pirmais solis nopietnākai sadarbībai starp pagastu jauniešiem nākotnē kopīgu projektu realizēšanai un pat kopīgas uzņēmējdarbības uzsākšanai.”

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619