Rēzeknes mērs: redzu Valsts prezidenta patiesu vēlmi iedziļināties Latgales problemātikā

„Redzu, ka Latvijas Valsts prezidentam ir patiesa vēlme iedziļināties Latgales problemātikā un ceru, ka viņš spēs aktualizēt šo jautājumu Latvijas valdības līmenī. Citādi jau vairāku gadu garumā valdība nekur tālāk kā par tukšiem solījumiem un formālu reģiona atbalstu nav tikuši,” tā pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes Rēzeknē atzīst pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs.


„Sarunā ar Valsts prezidentu esam turpinājuši uzsākto diskusiju par nepieciešamību Latgalei izstrādāt savu ekonomiskās attīstības programmu, skarts arī jautājums par algu koeficientu piemērošanu Latgalē dzīvojošajiem, kuri atalgojumu saņem no valsts budžeta līdzekļiem, piemēram, pedagogiem, mediķiem, policistiem. Redzu, ka šajos jautājumos prezidents mums piekrīt. Tāpat arī esam nonākuši pie kopsaucēja, ka „Latvenergo” augstā pieslēguma maksa komersantiem ir apstāklis, kas būtiski kavē investīciju pieplūdumu Latgalē. Man ir pamats uzskatīt, ka šie mūsu akcentētie jautājumi ir sadzirdēti”, saka A.Bartaševičs.

Jau ziņots, ka 2.februārī Rēzeknē viesojās Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš. Vizītes ievadā viņš kopā ar pilsētas mēru nolika ziedus Latgales simbola – pieminekļa „Vienoti Latvijai”, pakājē, tikās ar domes deputātiem. Deputāti, kuru vidū ir Rēzeknes 3.vidusskolas direktore Lidija Ostapceva, īpaši akcentēja nepieciešamību sekmēt kvalitatīvas izglītības ieguvi, kas ir pamats valsts ekonomiskajai attīstībai. Skarts arī jautājums par Valsts ieņēmumu dienesta darbu un latgaliešu valodu, latgaliešu valodas un Latgales aktualitāšu atspoguļošanu nacionālajos masu medijos.

Pēc sarunas ar domes pārstāvjiem Valsts prezidents tikās ar Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskapu Jāni Buli, apmeklēja Rēzeknes katoļu vidusskolu, kā arī Jēzus Sirds katedrāli, kuru pēc Rēzeknes-Algonas diecēzes bīskapa Jāņa Buļa teiktā ir apmeklējuši visi Latvijas Republikas prezidenti, ieskaitot pirmo Latvijas valsts prezidentu Jāni Čaksti.

Vizītes turpinājumā Valsts prezidents apmeklēja a/s “Latvijas Finieris” meitas komercsabiedrības, mežistrādes un kokapstrādes uzņēmumu RSEZ SIA “VEREMS”, koka granulu ražotnes uzņēmumu RSEZ SIA “NEW FUELS” un alus ražotnes uzņēmumu RSEZ SIA “DFD”. Savukārt dienas noslēgumā pirms intervijas „Latgales Radio”, prezidents tikās ar iedzīvotājiem Rēzeknes pilsētas domē. Arī rēzeknieši akcentējuši jautājumus par reģiona sociālekonomiskajiem jautājumiem, izglītību, nodarbinātību un valsts valodu.

Savukārt Valsts prezidents uzsvēra, ka ikviena reģiona, novada un pilsētas attīstība vislielākajā mērā ir atkarīga no pašvaldības un tiem iniciatīvas bagātajiem cilvēkiem, kuri konkrētajā vietā dzīvo un ir tās patrioti. Vienlaikus Andris Bērziņš vērsa uzmanību, ka tas ir pēdējais brīdis Latvijā, it īpaši Latgalē, kad jāpārdomā turpmākā attīstība un izaugsme, jo nav laika vairs gaidīt, pretējā gadījumā lauku reģioni un reģionālās pilsētas var zaudēt savu nozīmi.

Nodaļas vadītāja D.Zirniņa

Sabiedrisko attiecību nodaļa
64607616
pr@rezekne.lv