Rēzeknē būvēs fabriku, kurā taisīs kvasu Latgales skolēniem

Rēzeknē nolemts būvēt kvasa rūpnīcu, lai Latgales skolēniem būtu alternatīva kaitīgajiem gāzētajiem dzērieniem un limonādēm, kuras nu ir aizliegtas tirgot skolās.


Par nākamās ražotnes būvniecību, produkciju un plānoto noieta tirgu Rēzeknes domei pavēstīja idejas autors, uzņēmējs Ainārs Mangulsons.

Ideja izveidot Rēzeknē kvasa ražotni radās sakarā ar to, ka skolās nedrīkst tirgot gāzētos dzērienus, tātad, nepieciešams nodrošināt mācību iestāžu audzēkņus ar dzērieniem, kuri ražoti no dabiskiem produktiem un būs ne vien nekaitīgi, bet gan arī veselīgi bērniem. Mangulsons plāno ražot kvasu ar iespējami minimālu cukura daudzumu un izplatīt šo produkciju Rēzeknes pilsētas un novada mācību iestādēs un citās publiskās iestādēs, iespējams, ietverot arī Ludzas un Viļānu novadus. Plānotais ražošanas apjoms ir apmēram viena tonna kvasa dienā. Turklāt arī produkta cenas, pēc uzņēmēja teiktā, solās būt pieejamas un krietni zemākas nekā tirdzniecības punktos.

Pašlaik plānots iesākt pirmo būvniecības etapu, vispirms izveidojot un iedarbinot ražošanas cehu. Pārējās telpas tiks piebūvētas, kad produkcija sāks dot ienākumus. Plānota arī zāles (neliela restorāna vai tirdzniecības vietas) uzbūve, kurā varēs izvietoties apmēram 150 cilvēki un kuru būs iespējams iznomāt kādiem īpašiem saviesīgiem pasākumiem. Iespējams, ka līdztekus kvasa ražotnei tiks atvērta arī alus ražotne, bet alus tiks ražots mazākos daudzumos un to arī netirgos lielveikalos.

Iesalu Mangulsons plāno ievest no Lietuvas, taču graudi tā sagatavošanai nākšot no Latvijas. Kvasa ražošanai tiks izmantots Rēzeknes ūdenssaimniecības ūdens, jo tas ir tīrs un kvalitatīvs.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA