Poļu mūsdienu māksla – skaistums ir mūsu vidū…

No 7.septembra līdz 6.oktobrim Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē), sadarbībā ar Polijas vēstniecību Latvijā, var iepazīt POĻU MŪSDIENU MĀKSLAS IZSTĀDI.
Trīs jauni mākslinieki – Magdalena Kuleša-Fedkoviča, Pavels Jasinskis, Mihals Stonavskis – atklāj sava pasaules redzējuma nianses un ieskanas retorisks jautājums – vai mēs katrs šodien esam vienoti ar dabu?


Izstādes atklāšana 7.septembrī plkst. 15:00!
Izstādes atklašanā piedalīsies visi trīs mākslinieki – Magdalena Kuleša-Fedkoviča, Pavels Jasinskis, Mihals Stonavskis, Polijas Republikas vēstniecības Latvijā vadītāja vietnieks Gžegožs Šopinskis (Grzegorz Szopiński), un Baroka mūzikas dienu ietvaros arī ansamblis „Kesselberg Ensemble”(Latvija, Šveice), ļaujot ieklausīties arī poļu baroka mūzikā.

Magdalena Kuleša – Fedkoviča [Magdalena Kulesza – Fedkowicz] dzimusi Žirardovā 1981.g.
Absolvējusi Valsts Tēlotājas mākslas liceju Nalenčovā (2001.g.). Studējusi Krakovas Mākslas Akadēmijas Glezniecības fakultātē prof. Lešeka Misjaka darbnīcā un prof. Ježija Kucja animācijas filmu darbnīcā. Diplomu glezniecībā ieguva 2008.g.
Nodarbojas ar glezniecību, animācijas filmu, zīmējuma un grāmatu grafiku. Mākslinieces debija filmu žanrā – filma „Ceļojums uz Austrumiem”- tika demonstrēta vairākos festivālos Polijā: Krakovā OFAFA 2005 (Vispolijas animācijas autorfilmu festivāls), Reanimācija 2006 Lodzā, 46. Krakovas Filmu festivālā, festivālā Era Nowe Horyzonty 2006 [Ēra jauni horizonti] Vroclavā, kā arī ārzemēs (Kanādā, Japānā, Itālijā, Vācijā, Krievijā, Ukrainā, Serbijā, Čehijā). Piedalījusies vairākos plenēros un izstādēs Polijā un ārzemēs.
„Magdas daiļrade liecina par identificēšanos ar dabu. Daba te ir draudzīga, mīksta un omulīga – sākot ar papardes lapām, zvērādu un beidzot ar sniega pūkām. Cilvēks ar savu dzīves ritmu un garīgumu kļūst par dabas sastāvdaļu. Pat Dievs ir iekļauts šajā gleznās atspoguļotā vienībā. Viss te ir viens vesels un dabisks, viss savstarpēji mijiedarbojas.” (R.Borčs).

Pavels Jasinskis [Paweł Jasiński] dzimis Polijas apburošā pilsētiņā Grodekā pie Dunajecas, kur viņa bērnība pagāja starp ezeriem un mežiem, kas no dienvidu puses atrodas pavisam tuvu Polijas Beskidu kalniem, bet no ziemeļu puses – netālu no Krakovas, neapstrīdamās Eiropas arhitektūras pērles. Neskatoties uz nelabvēlīgiem apstākļiem viņš nolēma kļūt par mākslinieku. P.Jasinskis absolvēja Tēlotājas mākslas liceja Novi Visničā Mākslas keramikas nodaļu, kā arī Pāvesta Teoloģijas Akadēmijas Krakovā Sakrālās mākslas – muzeju ekspozīcijas nodaļu.
Vairāku Polijas fondu, kas atbalsta talantīgus jauniešus, stipendiāts, Eiropas programmas Iniciatīva dalībnieks. Darbus izstāda dažādas galerijās Polijā, Īrijā un Lielbritānijā.
Kaut gan, kā pats atzīst, nav viegli radīt šajā steidzīgā pasaulē, tomēr glezniecībā viņš rod savu izteiksmes valodu un mieru. Viņš prot komunicēt ar cilvēkiem neizmantojot vārdus, un tas viņam ir sniedz vislielāko motivāciju mākslinieciskai attīstībai. Mākslinieks vēlas kādā vienkāršā veidā rast kopīgu valodu ar skatītāju.
Viņa moto: „Skaistumu nevar radīt tikai mēdiji vai dizaineri. Skaistums ir mūsu vidū ierastās situācijās un ikdienas notikumos. Ir jāmācās to pamanīt”.

Mihals Stonavskis [Michał Stonawski] dzimis 1984. g. Absolvējis Valsts Tēlotājas mākslas liceju Krakovā, iegūstot mākslinieka tehniķa profesiju izstāžu organizācijas specialitātē. 2004.g. uzsāka studijas Krakovas Mākslas Akadēmijas Gleznošanas nodaļā. 2007.g. saņēma prof. Šancenbaha stipendiju. 2010.g. ieguva maģistra grādu prof. Lešeka Misjaka darbnīcā, saņemot Jana Mateiko Krakovas Mākslas Akadēmijās rektora medaļu par izciliem darbiem. Turpina studijas savā augstskolā, un šobrīd ir 2.kursa doktorants.
Piedalījies starptautiskajos mākslas projektos, piem. „Apzīmētā vieta” (Markieter Ort), „Identity”, „Talenty Trójki 2011” [Radio 3 talanti 2011], kā arī konkursā „Dyplom – początek drogi”[Diploms – ceļa sākums]. Šogad Krakovas Mākslas Akadēmija pieteica viņa kandidatūru starptautiskajam konkursam SVEART [Saint Vincent European Art], kura ietvaros viņa darbi piedalīsies 27 ES dalībvalstu jauno mākslinieku I Biennālē.
„Šīs gleznas nav parastās realitātes butaforijas, bet tās cildināšana. Pārcelšana no lietišķo priekšmetu pasaules uz baudāmo priekšmetu pasauli” (R.Borčs).

Teksts par māksliniekiem: Jolanta Wisnioch, Polijas Republikas vēstniecības Latvijā pārstāve

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Informāciju sagatavoja
Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste

Adrese: Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē, LV-4601
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv
Seko jaunumiem: www.draugiem.lv/lkm, www.facebook.com/Rezekne.Muzejs