Plānošanas reģions gatavs atrisināt Latgales problēmas

Latgales plānošanas reģions ir sagatavojis īstermiņa priekšlikumus Latgales ekonomiskās situācijas glābšanai, kas iesniegti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam. Savukārt ilgtermiņa plānošanas dokumenti – Latgales stratēģija 2030 un Latgales programma 2010-2017 – reģiona attīstībai ir izstrādāti un apstiprināti Latgales plānošanas reģiona attīstības padomē jau 2010. gadā.


Latgales reģions piedāvā steidzami risināt izveidojušos situāciju, ieviešot īpašu pilotprogrammu ar kompleksu pasākumu kopumu Latgalei kā ES ārējās robežas reģionam līdz 2015.gadam. Pilotprogrammai sevī jāietver sekojoši pasākumi: investoru atbalsts, industriālo teritoriju sakārtošana, ārvalstu tiešo investīciju piesaiste, atbalsts esošo MVU (mazo vidējo uzņēmumu) modernizācijai un jaunu uzņēmumu radīšanai, subsidēto darba vietu kreditēšana esošajiem uzņēmumiem.

Nepieciešams veikt šādus pasākumus: valsts pārvaldes funkciju decentralizācija, izmaiņas zemes izmantošanas likumdošanā pašvaldībām, ļaut pašvaldībām dibināt uzņēmumus un veikt komercdarbību, sociālo pabalstu sistēmas izmaiņas. Nodokļu politikas ietvaros jāceļ neapliekamais minimums līdz 120 LVL privātajā sektorā, kā arī jāsamazina nodokļu slogs darbaspēkam.

Šobrīd steidzami jāizstrādā Nacionālās attīstības plāns, kurā jāietver reģionālas un nacionālas programmas, īpašu vietu atvēlot Integrētai kompleksai Latgales programmai – ES ārējās robežas reģiona attīstībai, saskaņā ar Latgales stratēģiju 2030 un attīstības programmu 2010-2017 (uzņēmējdarbība, cilvēkresursi, infrastruktūra).

Līdz šim ieviestā reģionālā politika nav devusi vajadzīgos rezultātus. Tādēļ nepieciešama kardināli jauna pieeja, lai ne tikai šobrīd glābtu katastrofālo situāciju Latgalē, bet arī lai attīstītu reģionus ilgtermiņā.

Latgales Plānošanas Reģions
Rīgas birojs
Rīga, Tirgoņu iela 11, LV – 1050,
Tālrunis: 29392686
E-pasts: info@latgale.lv