Pirmā Rēzeknes novada uzņēmēju diena

Katrs kristietis zina, ka Jāzepa diena klusajā gavēņa laikā ir viens no brīžiem, kad var lustēties uz nebēdu. Tā šogad 19.martā Griškānu pagasta kultūras namā pulcējās Rēzeknes novada uzņēmēji – lauksaimnieki, lopkopji, tūrisma, mazumtirdzniecības un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, ražotāji un kokapstrādātāji. Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs atklāja, ka doma par uzņēmēju dienu gaisā virmoja jau sen. „Beidzot ideja piepildījās.


Turpmāk Jāzepa dienā mēs katru gadu pulcēsim kopā savus uzņēmējus, lai viņiem būtu iespēja tikties pie viena galda, diskutēt un pārrunāt dažādas lietas neformālākā atmosfērā,” teica M.Švarcs.

Šogad uzņēmēju diena vairāk bija organizēta kā iepazīšanās pasākums, bet jau nākamajā gadā un turpmāk tās laikā tiks sumināti labākie novada uzņēmumi dažādās nominācijās. Šobrīd top attiecīgs nolikums, ko tuvākajā laikā plānots apstiprināt domes sēdē.

Viens no idejas rosinātājiem par pasākuma nepieciešamību bija uzņēmējs Pāvels Melnis, kuram Griškānu pagastā pieder piena lopkopības uzņēmums. „Ceru, ka šī tradīcija turpināsies gadu no gada. Mums būs par ko parunāt!” teica P.Melnis un, uzrunājot klātesošos uzņēmējus, uzsvēra: „Mēs esam dzinējspēks, kas nodrošina darbu un palīdz saglabāt infrastruktūru – ja ir darba vietas, ir arī cilvēki un līdz ar to arī laukos vajadzīga skola.” Tam pilnībā piekrīt Imants Skudra, Teritorijas attīstības, plānošanas, tautsaimniecības, vides un infrastruktūras jautājumu pastāvīgā komitejas priekšsēdētājs. Pasākumā viņš pateicās par uzņēmēju drosmi veidot savus uzņēmumus: „Jums nav nācies viegli, bet, neraugoties uz to, esat daudz ko sasnieguši un varat nodrošināt ne tikai savu ģimeni, bet dot darbu arī citiem.”

„Aiz katra uzņēmuma nav tikai grāmatvedības skaitļi. Aiz tā stāv konkrēti novada iedzīvotāji, kas strādā un saņem algu. Aiz tā stāv arī konkrēti finanšu līdzekļi, kas tiek samaksāti pašvaldības un valsts budžetā, no kuriem tiek nodrošināta izglītība, sociālā un veselības aprūpe un citas funkcijas,” uzņēmēju nozīmi raksturoja arī novada domes priekšsēdētājs. Viņš arī atzina, ka novada ekonomisko un sociālo attīstību var veicināt pašvaldībai kvalitatīvi veicot savas funkcijas un uzņēmējiem labi darot savu darbu, kā arī abām pusēm sekmīgi sadarbojoties.

Austrumlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītājs Aigars Puncuļs izteica prieku, ka ar katru gadu uzņēmēji paliek zinošāki, gudrāki un realizē aizvien jaunus projektus. Savukārt Rēzeknes novada uzņēmēju konsultatīvās padomes priekšsēdētājs Aivars Bernāns norādīja, ka „ledus ir sakustējies” un mūsu reģionā uzņēmējdarbība sāk attīstīties. „Tas ir būtiski, jo uzņēmējdarbība ir pamatu pamats tam lai pagasts, novads un valsts kopumā attīstītos. Viens no svarīgākajiem piemēriem ir Lauku atbalsta dienesta dati – ja pirms diviem gadiem, noslēdzoties modernizācijas projektu kārtai, Austrumlatgales reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē vienmēr pāri palika diezgan daudz naudas, tad šobrīd situācija ir mainījusies. Iesniegto projektu skaits ir strauji pieaudzis. Esam uz pareizā ceļa. Galvenais izvirzīt jaunus mērķus, uz kuriem tiekties. Esmu pārliecināts, ka, uzturot šādu kursu, mūs kā nopietnus uzņēmējus un konkurentus pazīs ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā,” uzsvēra A.Bernāns.

Tautas ticējums vēsta, ka saulaina Jāzepa diena sola auglīgu gadu. Un saule dienas vidū spīdēja spoži jo spoži! Lai ražīgs šis gads, un saule mājo arī mūsu sirdīs!

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619