Pirmā Dabas koncertzāle Latgalē notiks Daugavpils novadā Demenē

BOMBINA BOMBINA Sarkanvēdera ugunskrupis
Šī gada Dabas koncertzāle notiks 30. jūnijā Daugavpils novadā, Demenes pagastā, “Jaunvandās” Baltkrievijas un Lietuvas pierobežā.


Latvijā notikušas 7 Dabas koncertzāles – vietās, kas saistītas ar kādu unikālu dabas vērtību. Šī gada Dabas koncertzāles varonis ir sarkanvēdera ugunskrupis. Daugavpils universitātes biologs Mihails Pupiņš stāsta, ka “šis mazais abinieks ir īsts brīnums, kurš divu miljonu gadu laikā ir atrāpojis no Itālijas līdz Latvijas dienvidiem, kas krupītim ir tālākais apmešanās punkts ziemeļos. Latvijā ir tikai 500 šīs sugas pārstāvju un tas vien sarkanvēdera ugunskrupi ieceļ īpaši aizsargājamo sugu sarakstā.” Demene ir vieta, kur koncerta varonis sastopams visbiežāk.
Sarkanvēdera ugunskrupis (Bombina bombina) tulkojumā no latīņu valodas nozīmē klusi skanošs. Tieši dzīvnieka vokālā prasme ir iemesls, kādēļ mūziķi šī gada darbu veido kā klusi skanošu operas izrādi un izrāde patiešām notiks klusi skanošā „operas teātrī”.
Latgalē Dabas koncertzāle notiks pirmo reizi. Preses konferencē, kas 4. jūnijā notika Daugavpils novada domē, mūziķi Ingus Ulmanis un Kaspars Tobis klātienē izpildīja vienu no radītajām kompozīcijām, demonstrējot, kā ar vienkāršiem sadzīves priekšmetiem var atdarināt ugunskrupja vokālu. “Mūsu operā galvenie solisti būs itāļu izcelsmes skaistule Ululone un sēļu puika ar čehu saknēm – Kunka. Tas ir mīlas stāsts- neizdomāts, tikai “iztulkots” cilvēkiem, stāstīja Ingus Ulmanis.
Dabas koncertzāle 30. jūnijā sāksies plkst. 19:00, ļaujot apmeklētājiem iepazīt šī gada pasākuma galveno varoni zinātniskajās un mākslas darbnīcās.
20:30 Dzīves cikla laboratorija. Stāsts par Ululoni, Kunku un Dzimto dīķīti
21:30 Klusi skanošā opera
Mūzika: Ingus Ulmanis, Kaspars Tobis, Andris Sējāns, Aigars Voitišķis, Anrijs Grinbergs, Rūta un Valdis Muktupāveli.
Zinātnieki Mihails Pupiņš, Aija Pupiņa
Režija Roberts Rubīns
Pasākums notiek dabas vidē, tāpēc atgādinām, ka uz pasākumu nepieciešams paņemt līdzi kādu segu sēdēšanai uz zemes (nav paredzēti soli skatītājiem) un lukturīti atpakaļceļam uz auto stāvvietu vai telts vietu.

Dabas koncertzāles norises vietas kartes saite:
www.balticmaps.eu/?lang=lv&draw_hash=nokyhm&centerx=664154&centery=6193886&zoom=7&layer=map&ls=o
Pasākums beigsies ap pusnakti, tāpēc iesakām savlaicīgi parūpēties par naktsmītnēm.
Naktsmītnes Daugavpilī un Daugavpils novadā:
Viesnīcas
www.visitdaugavpils.lv/index.php?p=8&action=6
Viesu mājas
www.visitdaugavpils.lv/index.php?p=8&action=9
Moteļi
www.visitdaugavpils.lv/index.php?p=8&action=10

Saites ēdināšanas uzņēmumiem:
www.visitdaugavpils.lv/index.php?p=8&action=95

Iegaumējiet, ka pasākums notiek pierobežā, tādēļ lūdzam ņemt līdzi pasi vai kādu citu personu apliecinošu dokumentu!
Pasākums ir bezmaksas un par to esam pateicīgi Latvijas vides aizsardzības fondam, A/S „Latvijas Finieris”, Daugavpils novada domei, Demenes pagasta pārvaldei, Dabas aizsardzības pārvaldei, kā arī “Jaunvandu” saimniekiem un SIA Myrtillus!

Informācija: Silvija Kalniņš, 29 14 16 06
Ināra Mukāne, 29 19 18 40