Pašvaldība organizēs reidus, lai pārbaudītu, kā iedzīvotāji ievēro sabiedriskās kārtības noteikumus

Ar mērķi mazināt negadījumu risku bērnu un jauniešu vidū, Rēzeknes novada pašvaldība drīzumā uzsāks reidus, lai pārbaudītu, kā pagastu iedzīvotāji ievēro sabiedriskās kārtības noteikumus. Reidi regulāri notiks visa gada garumā, un tajos piedalīsies dažādu jomu pārstāvji un speciālisti – narkologs, Valsts policijas inspektori, sociālā dienesta un bāriņtiesu darbinieki. Iespēju robežās tiks pieaicināti arī novada domes deputāti, iedzīvotāju konsultatīvo padomju locekļi un izglītības iestāžu darbinieki.


Uzmanība tiks pievērsta tam, vai pasākumu norises vietās, kafejnīcās un uz ielas pēc plkst. 22.00 bez vecāku uzraudzības neatrodas bērni līdz 16 gadu vecumam, vai tiek ievērots aizliegums nepilngadīgajiem smēķēt un lietot alkoholu, vai cilvēki neatrodas narkotisko vielu reibumā, aizdomu gadījumā veicot narkotiku ekspres-testus, vai netiek pārkāpti ceļu satiksmes noteikumi u.tml.
„Šis ir preventīvs pasākums, lai nepieļautu vai vismaz mazinātu risku tam, ka atkārtojas līdzīgi traģiski notikumi, kādi risinājās Jaunā gada naktī Krāslavā, kur jaunieši pēc pasākuma, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, nokļuva avārijā,” stāsta reidu idejas iniciators Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs. „Protams šāda kontrole to simtprocentīgi negarantēs, bet ceru, ka palielināsies to cilvēku skaits, kas ievēros elementārus noteikumus, lai rūpētos par savu un apkārtējo drošību. ”
M.Švarcs atklāj, ka galvenokārt reidi tiks veikti sabiedrisko pasākumu laikā, bet ne tikai – izbraukumi notiks arī vēlās vakara stundās ar mērķi pārliecināties, vai pa ielām neklaiņo un kafejnīcās bez vecāku uzraudzības neuzturas nepilngadīgi bērni un jaunieši.
„Ir trīs standarta jautājumi, uz kuriem vecākiem ir jāspēj atbildēt jebkurā diennakts laikā: kur ir tavs bērns, ar ko ir tavs bērns un kad viņš būs atpakaļ? Problēma rodas situācijās, ja uz kādu no šiem jautājumiem viņi nevar atbildēt. Tad ir jāvērtē, cik atbildīgi vecāki izturas pret sava bērna audzināšanu un kā rūpējas par viņa drošību,” norāda domes priekšsēdētājs.

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619