Par ielu tīrīšanu Rēzeknē

Līdz ar salu un ievērojamu sniega daudzumu a/s „Latvijas autoceļu uzturētājs” (Rēzeknes ceļu rajons) uzsākusi ielu uzturēšanas ziemā darbus. Uzņēmums saskaņā ar konkursa rezultātiem ir atbildīgs par Rēzeknes ielu uzturēšanu ziemas periodā. A/s „Latvijas autoceļu uzturētājs” darbu kontrolē Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvalde. Turklāt ne vien kontrolē, bet arī nosaka ielu tīrīšanas darbu apjomu un termiņus.


Kā šoziem ir organizēta Rēzeknes ielu tīrīšana informē Pilsētas saimniecības pārvaldes ceļu inženieris Zigurds Baltadonis:

– Ielu tīrīšana Rēzeknē tiek veikta atbilstoši laika apstākļiem un Ministru kabineta
noteikumiem Nr. 871, saskaņā ar kuriem visi autoceļi ir iedalāmi četrās kategorijās. Tas arī nosaka to, kāda kopšana nepieciešamā konkrētajā ielas posmā. Tā, piemēram, Rēzeknē Atbrīvošanas aleja ir galvenā tranzīta maģistrāle un tā attiecināma augstākajai kategorijai „A”, kurai tiek piemērotas īpaši augstas ielas tīrīšanas un iespējamās slīdes novēršanas prasības. „B” kategorijas ielas (kā Latgales, Zilupes, K. Barona, Blaumaņa, Dzelzceļnieku, Raiņa, Rīgas un dažas citas) ir jāattīra no sniega sešu stundu laikā, „C” kategorijas ielas (piemēram, Baznīcas, Pulkveža Brieža, Kosmonautu, Lauku u.c.) – 18 stundu laikā. Vairākums nomaļāku ielu ar visai zemu kustības intensitāti un pa kurām nekursē sabiedriskais transports, attiecināmas „D” kategorijai. Saskaņā ar augstākminētajiem Ministru kabineta noteikumiem, šādas ielas ir jātīra nepieciešamības gadījumā.

Ielas Rēzeknē tīra divas speciālas mašīnas, kas nepieciešamības gadījumā kaisa ielas ar pretslīdes līdzekļiem. Pilsētas ielu tīrīšanā ir iesaistītas arī trīs traktoru tehnikas vienības. Nepieciešamības gadījumā tīrīšanai tiek piesaistīts autogreideris.
Jāatgādina, ka privātmāju īpašniekiem pašiem jānodrošina piegulošās teritorijas attīrīšana no sniega. Turklāt pašvaldība ir uzdevusi pašvaldības uzņēmumam „Rēzeknes namsaimnieks” nodrošināt privāto sektoru ar nepieciešamo smilšu daudzumu slideno trotuāru posmu kaisīšanai.

Šobrīd praktiski visas pilsētas ielas tiek uzturētas pēc plāna. Izņēmums ir tās ielas, kuras liela tehnika nevar izbraukt. Tādās vietās tiks izmantota šaurām ielām piemērota tehnika. Pilsētas ielu ikdienas uzturēšanai 2012. gadā piešķirti 222,102 lati, kas ir gandrīz par 30% mazāk nekā pagājušā gadā.

Jāatzīmē, ka ceļu uzturēšanas kvalitāte ziemā ir atkarīga no tā, vai pa ielām var izbraukt tehnika, vai uz šiem ceļiem nav saliktas mašīnas. Tāpēc lūgums pilsētas iedzīvotājiem neatstāt mašīnas braucamajā daļā, lai a/s „Latvijas autoceļu uzturētājs” varētu nodrošināt savlaicīgu un kvalitatīvu ielu tīrīšanu pilsētā.

Nodaļas vadītāja D.Zirniņa

Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste
Olga Strode 64607688
olga.strode@rezekne.lv