Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina uzņēmējus izmantot pasākuma „Darba vieta jaunietim” iespējas

Pasākuma mērķis ir integrēt jaunieti bezdarbnieku (vecumā no 18 līdz 24 gadiem) darba tirgū, vienlaikus veicinot pastāvīgas darba vietas izveidi un jauniešu pastāvīgu nodarbinātību.


Darba devēji – komersanti (izņemot izglītības un ārstniecības iestādes), pašnodarbinātie, biedrības vai nodibinājumi (izņemot politiskās partijas) 9 mēnešu periodā saņem dotāciju jaunieša – bezdarbnieka algai -100 Ls mēnesī (par jaunieti ar invaliditāti – 150 Ls) pirmo sešu mēnešu laikā un 50 latus mēnesī (par jaunieti ar invaliditāti – 100 Ls) pēdējo trīs mēnešu laikā proporcionāli nostrādātajam laikam. Darba devējam jaunieša – bezdarbnieka darba algai ir jānodrošina papildu finansējums, jo darba samaksa nevar būt zemāka par valstī noteiktās minimālās algas apmēru.
Darba devējs saņem dotāciju 50 % apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas darba vadītāja atalgojumam, ja pie darba devēja būs nodarbināti pieci jaunieši – bezdarbnieki. Attiecīgi par katra jaunieša darba vadīšanu darba vadītājs saņem vienu piekto daļu no minētās darba algas dotācijas apmērā.

Tāpat ir paredzēti finanšu līdzekļi (līdz 500 Ls) darba devējam par darba vietas pielāgojumu veikšanu tiem jauniešiem, kuriem ir invaliditāte, un pielāgojumu nepieciešamību apstiprinājis ergoterapeits.

Darba devējs nodrošina no jauna izveidotu darba vietu.Tas nozīmē, ka šī darba vieta ir izveidota no jauna speciāli dalībai šajā aktivitātē, vai arī šī darba vieta ir vakanta vismaz 4 mēnešus pirms aktivitātes uzsākšanas.

Jaunietis – bezdarbnieks, strādājot pie darba devēja un atrodoties viņa uzraudzībā, attīsta darba iemaņas un prasmes, iegūst darba pieredzi. Katru mēnesi tiek maksāta darba alga, kas nevar būt mazāka par valstī noteikto minimālo algu – 200 Ls mēnesī, par kuru darba devējs veic visas valstī noteiktās nodokļu iemaksas. Darba vieta jaunietim netiek organizēta nekvalificētos un mazkvalificētos darbos, piemēram, sētnieku, apkopēju un citos līdzīgos darbos.

Publikācija sagatavota pēc NVA pieejamās informācijas