Miervaldis Zibens „No gaismas uz gaismu” (Foto)

No 2012.g. 21.decembra līdz 2013.g. 19.janvārim Latgales Kultūrvēstures muzejā (3.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma Miervalža Zibens metālkalumu izstāde „No gaismas uz gaismu”.


Aicinām uz izstādes atklāšanu un tikšanos ar mākslinieku 21.decembrī plkst. 15:00!

Sagaidot Ziemassvētkus, atbilstoši ziemas noskaņai, izstādē skatāmi majestātiski svečturi un neparasti dizaina priekšmeti, kuros autors atklāj, cik perfekti pārvalda dzelzs plastiku. Katru svečturi rotā grezni vijumi, kas gaismēnas spēlēs veido sniegpārslām līdzīgus rakstus. Brīžiem iztēlē uzplaiksna ziemas salā sastingušie ledus vižņi, brīžiem var sajust kamīna uguns siltumu un svētku ballei raksturīgo smalkumu. „Metālkalumam jābūt tik vieglam, ka neredz darba smaguma”, tā saka pats autors, un tieši tādas sajūtas dominē – vieglums, vienkāršība un greznums vienlaicīgi.

Miervaldis Zibens (1944) dzimis Rīgā, nāk no metālkalēju dzimtas (tēvs Jānis Alfrēds Zibens un brālis Vilnis Zibens arī ir metālmākslinieki), nu jau vairāk kā 10 gadus dzīvo un strādā Talsu novada Laucienē.

Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Rūpnieciskās mākslas nodaļu (1977), piedalījies Baltijas valstu kalēju seminārā Somijā (1998). Strādājis kombinātā „Māksla”, Kultūras ministrijas Zinātniskās restaurācijas remonta kantorī, ražošanas apvienībā „Daiļrade” kā metālkalējs, no 1994.g. izpilda privātos pasūtījumus. Izstādēs regulāri piedalās kopš 1968.g., sarīkojis vairākas personālizstādes Rīgā, Liepājā, Kandavā, Jaunpilī, Talsos, Laucienē u.c.

Veidojis altāra tabernākulu Romas katoļu baznīcai Talsos, svečturus Sv.Trīsvienības baznīcai Kuldīgā un Sv.Pētera baznīcā Rīgā, kroņlukturus un metāla režģus viesnīcai „Radi un Draugi”, metāla vārtus, interjera un eksterjera priekšmetus vairākiem Rīgas namiem, strādājis pie Sv.Pētera baznīcas torņa gaiļa figūras restaurācijas (1971) u.c.

Izstāde atvērta:
Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgta

Ieejas maksa:
skolēniem un studentiem Ls 0,20;
pieaugušajiem Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem – brīva.

Informāciju sagatavoja
Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz attēla!

Adrese: Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē, LV-4601
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv
Seko jaunumiem: www.rezekne.lv, www.draugiem.lv/lkm, www.facebook.com/Rezekne.Muzejs