Mēs cēlām, cēlām un uzcēlām!

Noslēgusies Līvānu novada domes līdzfinansēto Mazo grantu projektu realizācija, kurā aktīvi iesaistījās iedzīvotāji no visa novada.


2012.gadā Līvānu novada dome budžetā paredzēja 5000 latus novada iedzīvotāju ideju realizēšanai jeb Mazo grantu projektu atbalstam. Gads tuvojas noslēgumam, un 4.decembrī pēc pašvaldības aicinājuma Līvānu novada kultūras centrā pulcējās iedzīvotāju iniciatīvas grupu pārstāvji, kuri prezentēja savas dzīvē ieviestās idejas.

Maksimālā summa, uz ko varēja pretendēt viens projekts, bija 500 latu. Pašvaldības līdzfinansējumu saņēma 11 projekti, kurus izvērtēja komisija domes izpilddirektora Ulda Skreivera vadībā. Izpilddirektors U.Skreivers atzinīgi novērtēja iedzīvotāju aktivitāti un pauda cerību, ka iespēja saņemt līdzfinansējumu Mazo grantu projektiem Līvānu novadā būs arī nākamgad. Vēl jo vairāk tāpēc, ka pašu rokām uzbūvētais, izveidotais ir daudz vērtīgāks, cilvēki to saudzē un kopj ar citu attieksmi, teica izpilddirektors.
Arī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods pateicās visiem par ieguldīto enerģiju. Redzot iedzīvotāju lielo atsaucību, ir plānots šo summu palielināt, lai atbalstītu pēc iespējas vairāk ideju.
Noslēguma pasākuma laikā katra iniciatīvas grupa prezentēja savu veikumu gan ar interesantiem stāstiem par projekta gaitu, gan ar prezentācijām un interaktīviem video sižetiem un pat multfilmām. Noslēguma pasākumā visi dalībnieki saņēma saldumus, ko bija sarūpējusi Līvānu novada pašvaldība un Līvānu novada domes Pateicības.

Interešu grupa „Con Amore” veikusi Jersikas Madaliņas sv. Marijas Magdalēnas baznīcas apkārtnes labiekārtošanu. Izveidots bruģa celiņš līdz baznīcai un norādes zīme uz svētavotu Daugavas krastā aiz baznīcas. Projekta koordinatore Rita Semeiko, prezentējot veikumu, pastāstīja interesantus faktus par Madaliņas baznīcas vēsturi, kura celta pašā Daugavas krastā no upes dzelmes izceltiem akmeņiem. Maģiskas īpašības piemīt arī Madaliņas svētavota ūdenim – ar ticības spēku tas izdziedinājis daudzus sirgstošos. Par to leģendas stāsta paši vietējie iedzīvotāji. Baznīca glabā daudzas kultūrvēsturiskās vērtības – ne tikai materiālās, piemēram, gleznas, sakrālos priekšmetus, bet arī nemateriālās – tradīcijas, rituālus, dziesmas. Padomju gados mēģināts iznīcināt līdzās baznīcai uzstādīto ozolkoka krustu. Kāds Jurka mēģinājis to nozāģēt, bet krītošais krusts uzkritis virsū pašam postītājam. R.Semeiko ar lielu cieņu un godbijību stāsta par darbību Madaliņas baznīcas draudzē, kur Rita ir arī ērģelniece, viņa vada arī Jersikas kori.

Biedrība „Sēnīte” apvieno aktīvus Rudzātu pagasta jauniešus, kas mazo grantu projektu konkursā ieguva atbalstu rampas iegādei ekstrēmā sporta veida piekritējiem Rudzātos. Koordinatore Inese Gulbe ar video materiāliem prezentēja jauniešu aizraušanos, kuri vasaras siltajos vakaros ekstrēmos trikus ar skrituļdēļiem izpilda Rudzātu vidusskolas pagalmā uz asfalta, kas ir bīstams un traumatisks segums. Jaunā rampa blakus dzīvojamajai zonai būs ērti izmantoja pagasta jauniešiem.
Biedrība „Jaun-silavas” realizēja projektu „Mūsmājas” – kopīgiem spēkiem tika demontēts trīs stāvu daudzdzīvokļu mājas balkonu fasāžu seguma materiāls un nomainīts pret mūsdienīgu segumu. Iepriekšējos gados jaunsilavieši veikuši mājas kāpņu telpu remontu, nokrāsojuši mājas ārējās fasādes fragmentus. Savu projektu koordinatore Kristīne Kirilova prezentēja ar video sižeta palīdzību.

Savukārt biedrība „Līvānu novada pensionāri” šovasar ieviesa projektu „Vesels un laimīgs” – studēja literatūru par ārstniecības augu iedarbību, apmeklēja lekcijas par zāļu tēju audzēšanu, ievākšanu un lietošanu, kā arī pirts ietekmi uz veselību. Pabija dažādās saimniecībās, kur audzē tējas un ražo medu. Par projekta naudu iegādāts arī blenderis, lai pilnvērtīgi izmantotu dabas veltes, gatavojot dažādas augļu, ogu un zālīšu sulas. „Ja ziemas tumšajā laikā uzmācas skumjas, nāciet pie mums uz Domes ielu 3, Līvānos, kur pensionāru biedrības mājvieta. Apliesim tēju, kādu vien vēlaties, un skumjas pazudīs,” iedvesmojoši sacīja koordinatore, biedrības vadītāja Aina Kursiete.
Iniciatīvas grupa „Snīpīši” Līvānos realizēja projektu pašu mazāko Līvānu novada iedzīvotāju vajadzībām – bērnudārza „Rūķīši” telpās tika iekārtots attīstības centrs „Rūķīšu namiņš – čibu-čab”. Koordinatore Ilze Mikule stāsta, ka iegādātas attīstošās rotaļlietas un spēles, lai bērni no pusgada vecuma kopā ar vecākiem 2 reizes nedēļā profesionālu speciālistu vadībā varētu pavadīt dažas stundas šajā attīstības centrā. Tas ir labs veids, kā mazuļus ar rotaļu palīdzību pamazām pieradināt pie bērnudārza atmosfēras. Daudzi vecāki to jau izmanto otrdienās no plkst. 13.00 līdz 13.30 un ceturtdienu vakaros no plkst. 17.00 līdz 17.40. Interesēties var pa tālruni 29183520, nodarbības ir bez maksas.

Uz jauno paaudzi orientēts arī Sutru pamatskolas iniciatīvas grupas „Darbs dara darītāju” projekts – mācību ekskursija „Ceļojums pa Kurzemi”. Šis projektus ieguva atbalstu, jo tā rezultātā braucienā uz Kurzemi varēja doties nevis kāda atsevišķa klase, bet gan visa nelielā Sutru pamatskola. Koordinatore Edīte Utnāne atzina, ka bērniem tas bija īpašs notikums, jo daudzi pirmo reizi mūžā redzēja jūru, gulēja piejūras kempingā, ceļoja ar kuģīti. Divu dienu mācību ekskursijas laikā bērni pabija Kuldīgā, Ventspilī, Liepājā, Kolkā, Jūrkalnē un citās Kurzemes vietās.
Savukārt iniciatīvas grupai „Ubaglīča draugi” nekur nebija jābrauc – viņi savu ieceri realizēja dzimtajā pilsētā – Līvānos, vienā no vēsturiskajiem pilsētas rajoniem – Ubaglīcī, sarīkojot grandiozu pasākumu Ubaglīča dienas Līvānos. Domes piešķirto finansējumu viņi izlietoja svētku organizēšanai, taču lielāko artavu deva gan vietējie uzņēmēji, gan domes saimniecības daļa, kultūras centrs, aktīvā tūrisma centrs un arī paši iedzīvotāji, kas aktīvi iesaistījās svētku rīkošanā. Kaspars Rokjāns, kas bija projekta koordinators, prezentācijā atzina, ka cer uz jaunas tradīcijas iesakņošanos. Jau tagad tiek kalti plāno par 2013.gada Ubaglīča dienām. Svētkiem par godu tapis gan karogs, gan suvenīrs – koka zivtiņa. Un kāpēc, lai viena no Līvānu atpazīstamības zīmēm nebūtu svētki ar savdabīgo nosaukumu – Ubaglīča dienas?
„Šis noslēguma pasākums parāda, cik dažādi ir mūsu novada iedzīvotāju realizētie projekti – no pašiem mazākajiem domātajiem līdz jauniešiem, senioriem,” sacīja Valija Ruisa, kas darbojās projektu vērtēšanas komisijā, bet ikdienā pilda Līvānu novada Sutru pagasta pārvaldes vadītājas pienākumus. Viņa prezentēja Sutru pagasta iedzīvotāju iniciatīvas grupas „Mēs varam” ieviesto projektu „Sutru kapu kapličas remonts”. Šiem kapličas atjaunošanas darbiem ar domes piešķirto naudu bija par maz, tāpēc vākti uzņēmēju un iedzīvotāju ziedojumi, kas labprāt ziedoja līdzekļus dzimtā pagasta kapsētai. „Bieži saskaramies ar situāciju, kad aizgājēju pēdējā vēlme ir bijusi tikt apbedītiem dzimtā Sutru pagasta kapsētā, tāpēc piederīgie zvana un jautā, vai Sutru kapsētā ir kapliča, kur atvadīties no sava aizgājēja,” stāsta Valija Ruisa. Tagad šāda iespēja ir.

Iniciatīvas grupa „Mēs kultūrai” par iegūto finansējumu izveidoja kultūras pasākumu reklāmas stendu pie Līvānu novada kultūras centra ieejas. Garāmgājējiem ērti un labi pārskatāmi ir izveidots stiklots afišu stends. Pilsētā izvietotie stendi nav droši, jo afišas bieži tiek norautas. Jaunais stends ir viens no veidiem, kā informēt iedzīvotājus un Kultūras centra rīkoto pasākumu apmeklētāju skaitu palielināt. Koordinatore Kristīne Kotāne, prezentējot projektu, rādīja veco miltfilmu par krokodilu Genu, raksturojot darba procesu, kad visi kopīgiem spēkiem, pārvarot grūtības, beigās varēja teikt: „Mēs cēlām, cēlām un uzcēlām!”
Par līvāniešu ērtību domāja arī biedrība „IMKA”, kas uzrakstīja projektu „Sakārtota vide – mūsu nākotnei”. Tā ideja – izveidot sakoptu atpūtas vietu pie Dubnas uz pussalas (aiz katoļu baznīcas). Jaunieši bija vienojušies ar katoļu draudzi par upes krasta – iecienītas līvāniešu atpūtas vietas – izmantošanu un sakārtošanu. Tika rīkotas talkas, no krūmiem un gružiem attīrīts Dubnas krasts, izpļauta zāle, izveidota ugunskura vieta, uzstādīti soliņi un atkritumu urnas.

Ar lielu pieredzi dažādu projektu rakstīšanā ir Rudzātu teātra kopa „Okūts”. Var apbrīnot viņu kolektīva un režisores Saivas Ķuzules – Jansones aktivitāti, vairāku gadu laikā piesaistot finansējumu teātra telpu kapitālajam remontam un iekārtošanai Rudzātu ambulances ēkas 2.stāvā. Domes līdzfinansējumu šogad saņēma projekts „Rudzātu teātra kolektīva mēģinājuma telpu iekārtošana un izrādēm nepieciešamo rekvizītu iegāde”. Rudzātieši tika gan pie teātra telpām vajadzīgām mēbelēm, gan pie izrādēm nepieciešamām parūkām.
Līvānu novada dome saka paldies visiem, kas iesaistījās labo ideju īstenošanas darbā un mudina nākamgad iedzīvotājus rakstīt projektus un aktīvi īstenot savas idejas.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļa
Papildus informācija:
ginta.kraukle@livani.lv; 65307270; 29492184