Mazgājamu objektu Latgalē neaptrūksies

Uzņēmums tutinelli ir ģimenes pasākums, ko vada Tamāra un Sandis Tutini. Bez darbības savā firmā abiem ir arī citas darbavietas – Tamāra strādā Franča Trasuna muzejā Sakstagalā un raksta pagasta avīzei, bet viņas vīrs strādā ceļu būves uzņēmumā, un šovasar viņam nākas mērot ceļu uz Liepāju, kur viņa darba devējam ir ceļa remontu pasūtījums. Tomēr tas netraucē abiem vadīt savu mazgāšanas pakalpojumu firmu, kas mazgā namu fasādes un jumtus.


Ar lielajiem – izdevīgāk

Tamāra Tutina stāsta, ka klientus savam biznesam meklē galvenokārt Rēzeknē: «Braucot pa pilsētu, var redzēt, kuriem objektiem nepieciešami mūsu pakalpojumi, pie tādiem arī ejam. Nupat beidzās pirmās 100 iespiestās vizītkartes, ko Sandis izdalīja pēdējās nedēļas laikā. Tagad jāgaida rezultāts.» Atsaucas daudzi, tomēr visus vispirms interesējot cena. Tāpēc nākas izbraukt uz vietas, mērīt, aprēķināt, un tikai tad klients pilnīgi un galīgi izvēlas, vai var atļauties šādu pakalpojumu. SIA tutinelli mazgāšanas pakalpojumi maksā, sākot no Ls 0,70 par kvadrātmetru. Izdevīgāk esot strādāt ar lieliem, valsts mēroga uzņēmumiem un iestādēm, kam Rēzeknē ir filiāles. «Mazie veikaliņi tiešām labāk izmanto paši savus spēkus. Izplatot uzlīmes, Sandis orientējās uz iestādēm, kam ir veikalu vai pārstāvniecību tīkli visā Latgalē,» stāsta Tamāra.

Kaimiņi arī grib tīru jumtu

Tāpat uzņēmuma pakalpojumu cenrāžus savos e-pastos saņēmušas visas Rēzeknes novada pašvaldības, tomēr ar pagastiem ir tā, ka tiem gada budžeti jau saplānoti un ne visi var izmantot tutinelli pakalpojumus. Tomēr nākotnē sazināties soloties daudzi. «Ceram, ka ātri sāks darboties reklāma «no mutes ausī», proti, klienti cits citam ieteiks mūs kā kvalitatīva darba veicējus. Tā bija pēc z/s Zemīši jumta mazgāšanas – interesi par iespēju tikt pie tīra jumta, kas izskatās kā jauns, izrādījuši daudzi viņu kaimiņi un paziņas. Šobrīd mazgāšanas kārtu gaida minētās saimniecības otrs jumts,» pieredzē dalās Sandis.
Pēc dažāda veida publikācijām un TV sižeta Rēzeknes televīzijā uzņēmēju ģimene galvenokārt saņemot uzmundrinājumu, pagodinājumu un laba vēlējumus par sākto jauno biznesu. Klienti, kas atsauktos uz medijos redzēto, gan vēl neesot pieteikušies. Par to, vai gadījumā neaptrūksies mazgājamo objektu, Tutini nebaidās: «Kad Rēzekne būs tīra, meklēsim klientus tuvākajos novados Viļānos, Preiļos, Ludzā u. c. Uz rudens pusi jau aktuāli būs lielgabarīta tehnikas mazgāšanas darbi, līdz tam laikam sakārtosim arī atļaujas no Vides dienesta par notekūdeņu savākšanu,» stāsta Tamāra.

Vajadzēja tikai atbildību

Uzņēmumā nolīgti vairāki darbinieki, kas algu saņem par padarīto. Atšķirībā no citu projektā Dienas starts iesaistīto jauno uzņēmēju grūtībām, meklējot personālu, Tutiniem problēmu šai jomā nav bijis. «Darbinieku atlase nenotika pēc kaut kādiem augsti izstrādātiem kritērijiem, jo šajā darbā nav nepieciešama speciāla izglītība. Vajadzēja tikai atbildīgus cilvēkus, un tādi ātri tika atrasti, jo rados kā reiz bija divi jaunieši bez pastāvīga darba. Vienīgais kritērijs bija autovadītāja apliecība, jo mazgātājs ir arī mikroautobusa šoferis,» atklāj Sandis. Darbiniekiem esot jārēķinās ar to, ka jāstrādā sestdienās, svētdienās, kā arī agri no rīta vai vēlu vakarā, kad uzņēmums vai iestāde nestrādā, citādi mazgāšanas process traucētu tā klientiem un apmeklētājiem.

Latgalei viss būs labi

Būdami Latgales uzņēmēji, par sava reģiona nākotni Tutini ir optimistiski: «Biznesa vide Rēzeknē un Latgalē pēdējo gadu laikā tiešām uzplaukst, ar Eiropas projektu starpniecību ir radīti ļoti labi apstākļi dažādu biznesa ideju attīstībai. Tāpēc daudzi jauni cilvēki tiešām izmanto šīs iespējas, rodas dažādi individuālie komersanti, pašnodarbinātās personas un SIA, kas nodarbojas ar kādu interesantu un vajadzīgu biznesu. Kas attiecas uz mūsu piedāvājumu, esam vinnētāji ar to, ka projekts ir inovatīvs – vismaz Rēzeknes novadā noteikti, te līdz šim nekas tāds piedāvāts netika. Daudzi mūsu potenciālie klienti bilst, ka izmantojuši līdzīgus pakalpojumus no Daugavpils, Preiļu firmām, bet ar rezultātu nav bijuši apmierināti. Mūsu uzņēmuma kvalitatīvās, profesionālās mazgāšanas ierīces un apzinīgie darbinieki sniedz gaidīto rezultātu,» smaida Sandis Tutins.

Diena.lv