„Litānija”

Sestdien, 19.maijā plkst. 12.00 Viļānu sv. Ercenģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcā, bet plkst.19.00 Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē Latvijas Radio koris un kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos programmu „Litānija”.


Koncertprogramma, kas pagājušā gada nogalē pirmatskaņota jaunās mūzikas festivālā Arēna, ir stāsts par cilvēku, kas dzied un tās tapšanai ir īpaša vēsture. Viss sākās 2008. gadā, kad Sigvards Kļava ar režisoru Uģi Brikmani devās ekspedīcijā uz katoļu dziedājumu centriem Kurzemē, Latgalē (tostarp, arī Rēzeknē), Zemgalē un Vidzemē, kur pabija lielākos un mazākos dievnamos, kopā ar tā dēvēto „maija dziedājumu” pratējiem piestāja pie jauniem un gadsimtus veciem krustiem. Saklausīja gan kopdziedāšanas vienojošo spēku, gan ļoti personiskus stāstus viena cilvēka sarunā ar Visaugstāko.

Koncerta programma, kas tapusi iedvesmojoties no ekspedīcijas laikā veiktajiem ierakstiem, izskanēs ietērpta četru komponistu sacerētos opusos – Ērika Ešenvalda Debess Litānija, Jēkaba Nīmaņa Uzklausi, Māte, Valta Pūces Sajūta. Sirds. Debesis un Ģirta Biša Rītausmai degošie vārdi, kuru partitūrās savīsies katoļu dziedājumi no visas Latvijas.

Diriģents S. Kļava stāsta: No iecerētā iznācis pilnīgi kas cits, kas neatgriezeniski mainījis paša vērtību skalu. “Atradām negaidītu virsvērtību – nevis dziesmas, bet Dziedājumus, ar lielo burtu. Sastapām dziedošus cilvēkus, kuri atklāja dziedāšanas fenomenu pavisam citā veidā. Līdz šim nebiju aizdomājies, ka vienu un to pašu dziesmu cilvēki ar dažādiem dzīvesstāstiem izdzied pilnībā atšķirīgi, ar to dziedāšanas pieredzi, kāda viņiem bijusi pirms tam. Sapratām, ka paralēli tradicionālajai latviešu dziedāšanai un koru kultūrai pastāv vēl viens ārkārtīgi spēcīgs kultūras slānis, uz ko mēs visi turamies. Tas ir kas vairāk – te starp rindām skan dzīves stāsta emocionāls vēstījums, kas to dara atšķirīgu. Man bija svarīgi dzirdēt, ko cilvēks dzied ārpus parastās sakrālās vides, baznīcas sienām. Ko babiņa dzied, devusies kilometriem tālu no savām mājām pie senā krusta mežā, varbūt lielā lietū, negaisa laikā. Ko babiņa dzied, guļot uz gultas vai tad, kad viņa vairs spēj līdz plītij tikai aizrāpot, ko dzied, kad viņai neviens neliek dziedāt no ārpuses, bet iekšējas, garīgas nepieciešamības dēļ.”
S. Kļava bilst: “Jāparāda milzīgs gods gan šiem cilvēkiem, gan šai aizejošajai kultūrai. Tagad saprotu, ka esam pakāpušies uz liela, garīgi piepildīta pakāpiena, bet šī sakne ir ļoti trausla, un varbūt tuvojas liels tukšums. Te nav iespējams kaut ko “glābt”, jo tu nevari likt sākt dziedāt Tam Kungam, tāpat kā likt pievērsties ticībai.”

Koncerta klausītājiem būs iespēja redzēt Uģa Brikmaņa, Sigvarda Kļavas un Mārtiņa Brauna veidoto 20 minūšu videostāstu, kas aizvedīs klausītājus pa ekspedīcijas ceļiem, parādot plašo katoļu dziedājumu skanējuma spektru to pirmavotā.

Koncertus rīko VSIA „Latvijas koncerti”

Ieeja koncertā Viļānos – ziedojums 5,00 Ls
Ieeja koncertā Rēzeknē – bez maksas. Koncertu Rēzeknē finansē LR Kultūras ministrija un Rēzeknes pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu.

Informāciju sagatavoja
Ilona Rupaine