Lauku dienas 2012

29.jūnijā, Pēterdien notika Lauku dienas 2012, kuras organizēja Latvijas agronomu biedrības Balvu nodaļa, Latvijas Lauku Konsultāciju un Izglītības Centra Balvu konsultāciju birojs, Viļakas un Balvu novadu pašvaldības.


Rīts sākās pie Viļakas novada domes, kur pulcējās piemāju, zemnieku saimniecību saimnieki un saimnieces, lai būtu par dalībniekiem Lauku dienās.
Pasākumu atklāja Latvijas Lauku Konsultāciju un Izglītības Centra Balvu konsultāciju biroja vadītājs Ivars Logins. Vārds tika dots Viļakas novada domes priekšsēdētājam Sergejam Maksimovam, Zemkopības ministrijas parlamentārajam sekretāram Edvardam Smiltēnam. Zemkopības ministrijas pārstāvis pasniedza Atzinības rakstus Balvu un Viļakas novadu saimniekiem. No Viļakas novada Atzinības rakstus saņēma: Dzintars Šmits (z.s.Aldemi), Raitis Boriss (z.s.Ūdri), no Balvu novada Pēteris Ločmelis (z.s.Iesalnieki, Briežuciema pagasts), Daiga Kļanska, aģentūras LETA žurnāliste. Aldis Ločmelis (z.s.Kotiņi) un Guntars Bartkevičs saņēma Zemkopības ministrijas medaļas.
Turpinājumā klātesošie devās uz zemnieku saimniecības Aldemi laukiem, kur saimnieko Dz. Šmita ģimene. Saimnieks rādīja ziemas kviešu lauku, kurš sastrādāts ar jaunām tehnoloģijām. Lauku dienu apmeklētājiem bija iespēja pabūt pie vasaras rapša un vasaras kviešu laukiem. Dzintra Brokāne no SIA „Mikro_Makro” stāstīja par preparātiem, kuri tika izmantoti laukiem. Inga Gaile no Augu Aizsardzības Servisa stāstīja par sadarbību ar zemnieku saimniecību un preparātiem, kuri ieteikti no sadarbības partneriem.
Zemnieku saimniecībā „Kotiņi” saimnieko Aldis Ločmelis ar ģimeni. Aldis iepazīstināja ar rapšu, lopbarības pupu laukiem. Tika rādīts jaunais smalcinātājs, kurš sasmalcina āboliņu, un tas paliek zemē kā zaļmēslojums.
Saimniecības teritorijā firmas „Agreko” puiši stāstīja par vismodernāko kalti Baltijā z.s. „Kotiņi” . Interesenti aplūkoja kalti gan no iekšpuses, gan ārpuses. Visi dalībnieki varēja pagaršot Alda Pušpura un Annas Strupkas cepto maizīti gan no pirmās šķiras kviešu miltiem, gan augstākā labuma, pievienojot svaigo medu un piedzerot pienu. Varēja apskatīt zemnieku saimniecības piedāvāto produkciju, un to arī iegādāties.
Zemnieku saimniecībā „Ūdri ” Šķilbēnu pagastā saimnieko Raitis Boriss ar ģimeni. Lauku dienas apmeklētāji iepazinās ar gaļas šķirnes liellopu audzēšanu. Balvu konsultāciju biroja speciāliste lopkopības jautājumos Hermīne Leišavniece stāstīja par vispopulārākajām liellopu gaļas šķirnēm. Tika izvērtēti kultivēto ganību un zālāju stāvoklis. To darīja Biruta Jansone no LLU Zemkopības zinātniskā institūta, kurš atrodas Skrīveros. Mazliet stāstīja par āboliņa šķirnēm, cik to ir daudz, un cik tās ir vērtīgas.
Pēteris Ločmelis ar ģimeni veiksmīgi saimnieko z.s. „Iesalnieki” Briežuciema pagastā. Klātesošie zemnieku saimniecībā novērtēja lucernas lauku, kuras veiksmīgi vienā vietā augot jau ceturto gadu. Saimnieka teritorijā tika demonstrēta jaunākā lauksaimniecības tehnika. Katrs varēja apskatīt jaunākos „John Deer” traktorus, novērtēt „Vaderstad” piedāvāto lauksaimniecības augsnes apstrādes tehniku. Par jaunākajām lauksaimniecības mašīnām stāstīja arī citu firmu pārstāvji.
Noslēgums notika Briežuciema tautas namā, kurā tika izvērtēta Lauku diena. Tika pasniegti apbalvojumi. No Viļakas novada Pateicības rakstus saņēma Diāna Šmite par ieguldījumu zemnieku saimniecības „Aldemi” graudaugu, rapša audzēšanā, saimniecības izaugsmi; Vija Kuļša par ieguldījumu zemnieku saimniecības „Kotiņi” attīstībā un izaugsmē; Anastasija Borise par ieguldījumu zemnieku saimniecības „Ūdri” lauku ainavas noformējumā un bērnu piesaistīšanai lauku dzīvei, darba tikuma ieaudzināšanā.

Informāciju sagatavoja
Terēzija Babāne
Viļakas novada domes
Lietvedības, komunikācijas un informācijas nodaļas vadītāja