Latgale piedāvā savus tūrisma pakalpojumus visai pasaulei

No 7.-11.martam Latgale piedalījās kopā ar citiem Latvijas kolēģiem vadošajā pasaules tūrisma izstādē ITB Berlīnē(Internationale Tourismus-Börse – starptautiskā tūrisma birža), izstāžu kompleksā Messe Berlin.


Tūrisma izstāde ITB Berlin kopš 1966.gada notiek reizi gadā. Šogad izstādes 26 halles apmeklēja 113 006 interesenti no visas pasaules( pērn 108 tūkstoši) , tajā piedalījās 10 644 dalībnieki no 187 valstīm, tai skaitā arī Latvija. ITB Berlin 2012 strādāja 700 žurnālisti no 94 valstīm. Šogad izstādē stendi bija ļoti moderni un izteikti funkcionāli darba tikšanos nodrošināšanai, iekārtoti 2 un 3 stāvos, globusa, kuģa veidā, progresīvas arhitektūras formās un materiālos. Piedāvātie drukātie materiāli apmeklētājiem bija izcilā kvalitātē, izmantojot jaunākos poligrāfijas sasniegumus un modernos noformējumos. Jāsaka –izstāde bija kā milzīgs veikals, kura pilnīgai apskatei vajadzētu veltīt vairākas dienas un , kur katrā stendā pārdod savus tūrisma produktus, slēdz darījumus par to pārdošanu citās valstīs. Tieši Berlīnes ITB parasti tiek slēgti starptautiskie līgumi ik gadu par sadarbību un galamērķu pārdošanu gala patērētājiem. Vairākas izstādes halles bija veltītas modernām tehnoloģijām, kas arvien vairāk ienāk tūrisma nozarē, jaunākajiem tehniskajiem līdzekļiem, ko izmanto apkalpojoša nozare- ceļojumu tehnoloģijām veltīti 236 stendi 4 hallēs. Vairākas zāles prezentēja mācību iespējas visas pasaules skolās dažādu tūrisma specialitāšu apgūšanai. Tas apliecināja vēl reizi, ka internetam, sociālajiem un profesionālajiem tīkliem, kvalitātei ir arvien lielāka nozīme tūrisma nozares attīstībā un mārketingā savu piedāvājumu pārdošanā klientiem- apliecināja, ka ceļotāji arvien vairāk izmanto modernās tehnoloģijas, lai organizētu savus ceļojumus.
Latgale savus ši gada tūrisma piedāvājumus prezentēja Tūrisma Valsts Attīstības aģentūras ar ERAF atbalstu organizētājā Latvijas stendā, blakus Igaunijai un Lietuvai kā vienots Baltijas valstu ceļojumu galamērķis. Latvijas stends izcēlās citu vidū kā mājīgs, skaists un vērsts uz cilvēka emocijām ,sajūtām, aicinot baudīt atpūtu Latvijā nesteidzoties. Darbs stendā apstiprināja faktu, lai piedalīšanās nozīmīgajā izstādē būtu auglīga, kārtīgi jāsagatavojas mājās- jāizstrādā jauni aktuāli maršruti, interesanti produkti, jāpiedāvā vācu un angļu valodās. Daudzi apmeklētāji un tūroperatori, taujājot pēc Latgales materiāliem, zināja kur ir Latgale un pat vairākkārt bija bijuši pie mums. Interesentiem bija pieejami noderīgi izdevumi vācu un angļu valodā – ne vien Latvijas, Rīgas un tās apkārtnes, kā arī visu četru novadu tūrisma kartes, bet arī Latgales kopējie un novadu aktīvā tūrisma un izziņas maršruti, piedāvājumu katalogi, kartes. Visvairāk vācieši interesējās par velomaršrutiem, dabas takām, lauku labumiem un pilsētu tūrismu. Cerības uz vācu un citu zemju tūristiem deva sarunas izstādē par sadarbību par Latgales maršrutu iekļaušanu kopējos Baltijas valstu piedāvājuma paketēs, kā arī mūsu lauku viesu māju piedāvājumi nesteidzīgai atpūtai skaistajā zilo ezeru zemē.varam teikt ,ka uzdevums šogad ir izpildīts, taču nākotnē jādomā par piedalīšanos Vācijas patērētāju tūrisma izstādēs Hamburgā, Štutgartē vai Essenē, Utrehtā Nīderlandē. Jaunu tūristu plūsmu pie mums nodrošinās rūpīgs un neatlaidīgs darbs vairākus gadus pēc kārtas, dodot iespēju atpazīt Latgali, ES austrumu pierobežu, kā interesantu dabas un nesteidzīgu ceļojumu tendencēm atbilstošu tūrisma galamērķi.

Līga Kondrāte
Ludzas novada TIC