Krāslava – Latvijas kulinārā mantojuma centrs

Krāslava iecerējusi kļūt par Latvijas kulinārā mantojuma centru. Pilsētas vēsturiskās pils kompleksā plānots ierīkot vairākus muzejus, kuri popularizēs mūsu valsts virtuvi, ēdienus un dzērienus.


Latgalē vēl ir saglabājušās saimnieces, kuras bez īpašiem ledusskapjiem, standarta produktiem un garšu bagātinātājiem spēj noorganizēt kāzas 200 cilvēkiem viskarstākajā vasaras laikā. Latvijā daudzi populāri pavāri atzīst, ka šīs saimnieces ir Latvijas bagātība. Taču arī Latgalē aizvien biežāk kāzu galdus rotā „Rimi” vai „Maxima” produkcija. Tāpēc Krāslava ir iecerējusi veidoties par kulinārā mantojuma centru Latvijā, raksta tūrisma portāls travelnews.lv.

Ieplānots izveidot Krāslavas pils kompleksu ar vairākiem muzejiem, kas popularizēs kulināro mantojumu. Krāslavas Tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Tatjana Kozačuka travelnews.lv pastāstīja, ka Krāslavas pils kompleksā drīzumā tiks atklāts Šmakovkas muzejs. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pazīstamais Latgales podnieks Valdis Pauliņš kopā ar sievu Olgu iecerējuši Krāslavas pils vecajā zirgu stallī iekārtot Šmakovkas muzeju. Par to, ka šāds kandžas jeb šmakovkas muzejs nepieciešams, pat šaubu neesot, sacīja Pauliņš, jo tā jau ir sava veida šī novada kolorīta sastāvdaļa.

Tāpat Krāslavas TIC sadarbojas ar Baltkrievijas un Lietuvas kulinārā mantojuma dalībniekiem, proti, tiek gatavoti vairāki kopīgi projekti, kurus jau vairāku gadu garumā rīdzinieki var skatīt arī tūrisma izstādē „Balttour”.

Daudzi pilsētas svētki tagad aizvien biežāk tiek svinēti tieši Krāslavas pils kompleksā. Ar lepnumu TIC vadītāja stāsta par Rudo svētkiem, kas šogad ir vareni izdevušies un tos rīkos arī nākamgad. Krāslavas populārākie tūrisma objekti pilsētā ir Krāslavas katoļu baznīcā, Krāslavas pils komplekss un skatu tornis Daugavas krastā, kas ir otrais augstākais Latvijā. Ļoti daudzi tūristi apmeklē keramiķa Pauliņa darbnīcu.