Katram ansamblim sava odziņa

21. aprīlī Riebiņu novada Stabulnieku kultūras namā norisinājās I Latvijas sieviešu vokālo ansambļu konkursa skates pirmā kārta, kurā piedalījās 25 Latgales novada ansambļi. Katrs kolektīvs izpildīja trīs pašu izvēlētas dziesmas. Rēzeknes novadu šai skatē pārstāvēja Bērzgales kultūras nama vokālais ansamblis „Knifs”, Lendžu kultūras nama vokālie ansambļi „Rūžeņa” un „Omammas”, Maltas kultūras nama Senioru krievu dziesmu ansamblis „Kalinuška”.


Tie bija svētki Dziesmai, svētki pašiem dziedātājiem, iespēja dzirdēt labākos no labākajiem Latgales novada ansambļiem. Iespēja salīdzināt savu sniegumu ar citiem, mācīties no savām un citu kļūdām.

Latgales novads var lepoties, jo kuplā dziedātāju skaita ziņā daudz neatpaliek no Vidzemes novada, bet stipri pārspēj citus Latvijas novadus.

Bija īsta bauda veselas dienas garumā dzirdēt skaistas, oriģināli izpildītas dziesmas, redzēt, ka dziedātāji ar patiesu degsmi uz skatuves izdzīvo dziesmu, to pasniedz kā interesantu, aizraujošu stāstu. Katram ansamblim ir sava odziņa, ar ko tas atšķiras no pārējiem.

Žūrijas komisijas locekle Mārīte Puriņa uzsvēra pozitīvo tendenci, kas iezīmējas pēdējos gados vokālajā mākslā – ansambļu vadītāji īpaši piedomā pie repertuāra izvēles, tāpēc neviena dziesma neatkārtojās, daudz ir pašu ansambļu vadītāju aranžētu un komponētu dziesmu. Tas padara repertuāru daudzveidīgu, interesantu.

Uzdrošinos Rēzeknes novada kultūras namu un ansambļu vadītāju vārdā pateikties novada vadībai un pagastu pārvalžu vadītājiem par atbalstu tautas mākslas kolektīvu darbībā. Pašiem ansambļu dalībniekiem liels PALDIES par ziedoto brīvo laiku, arī personīgiem līdzekļiem, lai dziedātu ne tikai sava prieka pēc, bet priecētu skatītājus un pārstāvētu novadu ārpus tā robežām.

Pirmo Latvijas sieviešu vokālo ansambļu konkursa fināls notiks Engures novada Smārdes pamatskolā 12.maijā. Rēzeknes novadu šai skatē pārstāvēs Bērzgales vokālais ansamblis „Knifs”, kuru vada Guntra Kuzmina. Lai veicas, meitenes! Turēsim īkšķus!

Bērzgales kultūras nama vadītāja
Daila Ekimāne