Ingrīda Circene: “Es darīšu visu, lai palīdzētu Daugavpilij”

Daugavpilī 20. aprīlī ar darba vizīti viesojās Veselības ministre Ingrīda Circene. Vizītes laikā ministre apmeklēja divus doktorātus, atklāja konferenci par mutes veselību,domē tikās ar pilsētas vadību un apmeklēja Daugavpils reģionālo slimnīcu.


Daugavpils pilsētas domē ar Veselības ministri tikās pašvaldības priekšsēdētāja Žanna Kulakova, viņas pirmais vietnieks Vitālijs Azarevičs, vietniece Līvija Jankovska, Saeimas deputāts Jānis Lāčplēsis, Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes locekle Sarmīt Ķikuste un Latgales masu saziņas līdzekļu pārstāvji.

Ņemot vērā to, ka ministre domē bija pirmo reizi, viņai ar video filmas palīdzību prezentēja Daugavpili. Bet ministre savukārt atzīmēja, ka atbalstīs otro lielāko Latvijas pilsētu, kura viennozīmīgi ir viens no stratēģiski svarīgākajiem valsts punktiem: “Es darīšu visu, lai palīdzētu Daugavpilij”. Šeit īsteno dažādus Eiropas reģionālās attīstības fondus vairāk kā par 12 miljoniem latu. Risinot stacionāru nepietiekamā finansējuma problēmu, Daugavpilij papildus tika iedalīti 1,5 miljoni latu.

I. Circene Latgales reģionā bija jau 7 reizes. Viņa uzsvēra, ka galvenais medicīnas jomā – tā ir primārā palīdzība, kurai tad viņa arī veltīs savu uzmanību. Ģimenes ārstu komanda ir nostiprināta ar divām medmāsām, tagad jau tiek spriests par ģimenes ārstu palīgiem – feldšeriem, kuri palīdzēs lauku iedzīvotājiem. “Nostiprinot ģimenes āŗstu komandas, mēs panāksim, ka pacienti, kuriem ir hroniskas kaites, varēs saņemt palīdzību un justies aizsargāti, piemēram, kad medmāsa piezvanīs un painteresēsies, kā jūtas cilvēks, un tad nepamatoti netiks saukta ātrā palīdzība,” – ir pārliecināta ministre.

Saistībā ar notiekošo semināru par mutes veselības jautājumiem, kuri skar ļoti būtisku cilvēka veselības aspektu un daudz ko ietekmē, ministre atzīmēja, ka nepieciešama izglītība kopš jaunākā bērna vecuma, un ka viņa panāks to, ka skolas programmā tiks iekļauts mācību priekšmets “veselība”. Seminārā radās doma Daugavpils pilsētas svētkos organizēt leļļu izrādi par mutes veselības tēmu.

Komentējot likuma projektu par cilvēku, kuri ārstiem dod naudu aploksnēs, sodīšanu, ministre atzīmēja, ka ir sarežģīti izkontrolēt tūkstošiem gadījumu. Tāpēc I. Circene piedāvā strādāt ar iemesliem, kuri rada šo situāciju. Pirmkārt, ir jāsamazina rindas pakalpojumu saņemšanai, ja nebūs rindu, nevajadzēs tās apiet un korupcija samazināsies. Otrkārt, vajag padomāt, ka palielināt algas mediķiem. Ja ārsta, kurs mācījies 12 gadus, alga uz papīra ir 500 lati, bet uz rokām viņš saņem aptuveni 350, tad tāds atalgojums nav adekvāts, un tas arī veicina korupcijas iemeslus un riskus. Un visbeidzot, jāpadomā, kā nodalīt privātpakalpojumus no valsts infrastruktūras.

Irina Jegorova, D-fakti.lv