Festivāls „EIMA, EIMA” Balvos un Viļakā

II starptautiskais deju festivāls „Eima, eima” godam nosvinēts Balvos un Viļakā. 30.jūnijā festivāls iesākās ar Labdarības koncertu Balvu pansionātā un sadancošanos Bērzkalnes pagasta estrādē. Vakarā lielkoncertā „Dejosim!” Balvu pilsētas parka estrādē Viļakas novadu pārstāvēja Rekavas vidusskolas jauniešu deju kolektīvs (vadītāja Aija Leitena), Šķilbēnu pagasta kultūras centra „Rekova” jauniešu deju kolektīvs „Bitīt` matos”, (vadītāja Diāna Astreiko), Viļakas kultūras nama deju kopa „Dēka” un Viļakas kultūras nama jauniešu deju kolektīvs „Dēkaiņi” (abiem Viļakas kolektīviem vadītāja Akvilina Jevstigņejeva).


Lielkoncertā kolektīvi izdejoja raksturdejas no vasaras saulgriežiem līdz rudens saulgriežu laikam. Vērojām saules dejas vasaras saulgriežu laikā, izdarības darbīgo saimnieku dienā Jēkabos un čaklās saimnieces Annas dienā, rūpējāmies, lai labība aug tīrumā, pratām visu izaudzēto novākt un tirgoties „Simjūgu tirgū”.

Starptautiskā deju festivāla idejas autors ir festivāla mākslinieciskais vadītājs un Balvu reģiona deju kolektīvu virsvadītājs Agris Veismanis. Pirms trīs gadiem festivāls pirmo reizi notika Balvos. Šogad A.Veismanis nolēma, ka ir pienācis laiks pulcināt kopā Baltijas valstu dejotājus, lai sev un skatītājiem par prieku izdejotos un noskatītos kādus deju soļus dejo kaimiņos. Lielkoncertā „Dejosim!” Igauniju pārstāvēja Pilvas pilsētas jauniešu deju kopa „Kagu Kabujalakōsō”, Krieviju – Pleskavas pilsētas ģimeņu deju kopa „Zavalinka” un Lietuvu – Zarasai kultūras centra deju ansamblis „Ežerūnas”. Kaimiņvalstu kolektīvi bagātināja svētkus ar neredzētām dejām, horeogrāfijām, muzikālo pavadījumu un tērpiem. Kolorīto Krievijas kolektīva uzstāšanos, krāšņos tērpus un solistes Irinas Konopļovas skanīgās dziesmas vēl ilgi atcerēsies pasākuma apmeklētāji.

Liels prieks, ka ne tikai balveniešiem bija iespēja vērot kaimiņvalstu kolektīvu uzstāšanos, bet arī Viļakas novada ļaudīm, jo svētdien, 1.jūlijā, Viļakas pilsētas estrādē koncertā „Igaunija, Latvija, Lietuva..mūs vieno deja!” piedalījās Pilvas pilsētas jauniešu deju kopa „Kagu Kabujalakōsō” un Zarasai kultūras centra deju ansamblis „Ežerūnas”. Latvijas dejot prasmi parādīja „Dēka”, „Dēkaiņi”, Šķilbēnu pagasta jauniešu tautu deju kolektīvi un Balvu Kultūras un atpūtas centra senioru deju kopa „Luste”. Latviešu tautu deju solis un Viļakas novada kolektīvu raitais dejojums Viļakas novada ļaudīm ir pazīstams un iemīļots, to patīkami papildināja neredzētie lietuviešu taututērpi un uzstāšanās, un neparastās igauņu jauniešu dejas. Lietuvieši ar eleganci un iznesīgiem tērpiem parādīja Klaipēdas reģiona dejas, kas līdzinājās smalkām Anglijas galma dejām. Kā arī lietuviešu vidējās paaudzes deju kolektīvs parādīja kādus valšus un polkas dejo Lietuvā. Igauņu jauniešu deju kolektīva atraktīvās dejas, azartiskais dejot prieks, straujās deju horeogrāfijas aizrāva ikvienu skatītāju. Igauņu kolektīvs Ziemeļlatgalē viesojās jau otro reizi. Puse kolektīva dalībnieku ir piedalījusies arī pirmajā starptautiskajā deju festivālā „Eima, eima”. Kopas “Kagu Kabujalakõsõ” treneris ir labi pazīstamais Igaunijas horeogrāfs un deju skolotājs Maido Saar.Igauņu deju kopā ir profesionāli dejotāji, kuri koncertē Igaunijā un ārzemēs, kā arī piedalās brīvdabas izrāžu iestudēšanā. Lietuviešu kolektīva vadītāja Jovita Mikutaviciene atzinīgi novērtēja sakārtoto kultūras infrastruktūru Balvos un Viļakā. J. Mikutaviciene sacīja: „Jums ir sakārtotas estrādes un kultūras nami. Mums bija liels, liels prieks dejot skaistajos deju svētkos Latvijā. Lielu paldies par uzņemšanu sakām Balvu un Viļakas novadu pašvaldībām. Liels paldies muzeja „Vēršukalns” vadītājam Aldim Pušpuram par uzņemšanu un maizes cepējai Annai par gardo maizīti. Ceram arī turpmāk sadarboties ar Jūsu pašvaldībām. Aicinām Jūsu deju kolektīvus piedalīties deju svētkos Zarasai pilsētā un rajonā!”.

Lai aplūkotu galeriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Teksts un foto: Vineta Zeltkalne