E.Sprūdžs apmeklē Aglonu pirms lielajiem svētkiem

Apmeklējot Aglonu neilgi pirms Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas lielo svētku svinībām, kas ik gadu notiek Aglonā no 13. līdz 15. augustam, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs tikās ar Aglonas novada domes priekšsēdētāju Igoru Reščenko, Aglonas bazilikas prāvestu Daumantu Abricki, kā arī Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskapu Jāni Buli, lai pārrunātu gatavošanos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku svinībām, turpmākās sadarbības iespējas, kā arī citus aktuālos jautājumus.


Ministrs arī apmeklēja Aglonas baziliku, kur šobrīd ir noslēgusies Aglonas bazilikas renovācija, kas tika uzsākta pērn rudenī. Ministrs apskatīja jauno iekštelpu un sienu krāsojumu. Jau ir noņemtas stalažas, taču darbi vēl turpinās un līdz svētkiem vēl daudz esot jāpaspēj izdarīt, jāmazgā, jāsapucē u.c.

Ministrs apmeklēja arī iespaidīgo Aglonas katoļu ģimnāzijas ēku, kuras celtniecība tika veikta 1927.gadā pēc arhitekta Blakenburga projekta. Šobrīd šajā ēkā mācības nenotiek, un mūsdienās tā vairāk ir pazīstama nevis ar savu izcilo pirmskara vēsturi, bet saistībā ar skandāliem par baznīcas īpašumiem un nesaskaņām starp baznīcu un Aglonas pašvaldību.

“Es ar gandarījumu varu konstatēt, ka šobrīd vairs nav jūtama tā savstarpējā konfrontācija, par kuru es kādreiz biju dzirdējis no medijiem. Šobrīd gan Aglonas pašvaldība, gan baznīca sadarbojas, un meklē risinājumus, lai kopīgi attīstītu Aglonas potenciālu,” pēc viesošanās Aglonā stāsta Edmunds Sprūdžs.

“Es vēlos redzēt Aglonu kā sakrālā tūrisma centru, kas būtu atpazīstams ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. Un to var panākt tikai tad, ja valsts, pašvaldība, baznīca un uzņēmēji aktīvi sadarbosies,” norāda Edmunds Sprūdžs.

“Šie svētki Aglonā ir Latgales lielākais ikgadējais notikums, kas pulcē gandrīz visus Latgales iedzīvotājus, cilvēkus no citiem Latvijas reģioniem un valsts augstākās amatpersonas. Svētkiem gatavojas gan Aglonā, gan arī viesu mājas, zemnieki un amatnieki visapkārt. Šie svētki ir kā kalendārā gada ass un aktivitāšu dzinulis visam reģionam. Mūsu uzdevums ir meklēt risinājumus, kā šo potenciālu vēl plašāk izmantot. Augustā Aglona kļūst ļoti dzīva, bet jāatrod veids, kā šo attīstības potenciālu izmantot visa gada garumā,” uzskata Edmunds Sprūdžs.

Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne, kura kopā ar ministru apmeklēja Aglonu, kā ļoti emocionālu atceras tikšanos ar Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskapu Jāni Buli. Pēc ministra ierosinājuma, sarunas laikā tika kopīgi meklēti risinājumi, lai latgaliešos stiprinātu ticību rītdienai, lai iedrošinātu reģiona uzņēmējus būt vēl aktīvākiem, lai stiprinātu latgalieši patriotismu un motivāciju.

Ar Aglonas novada pašvaldības pārstāvjiem ministrs pārrunāja arī pašvaldībai aktuālus, nozīmīgus attīstības plānošanas un uzņēmējdarbības jautājumus. Iepazinās ar novadā īstenotajiem attīstības projektiem, kā arī plānotajām iniciatīvām un iespējamajiem izaicinājumiem to īstenošanai.

Reģionālās darba vīzīte ietvaros, dienas otrajā pusē E.Sprūdžs piedalījās Ludzas pilsētas svētkos Pilsētas parkā un klātienē godināja pilsētas Gada cilvēku, Gada uzņēmēju un pilsētas Goda pilsoni. Pirms svētku svinīgā pasākuma ministrs tikās ar Ludzas novada domes priekšsēdētāju Alīnu Gendeli, kā arī ar novada uzņēmējiem. Šī bija pēdējā ministra reģionālās darba vīzīte pirms došanas atvaļinājumā.

Atgādinām, ka šā gada jūnijā valdība apstiprināja Latgales reģiona rīcības plānu „Iespēju Latgale”, kurā apzināti nozīmīgi un visaptveroši pasākumi šī reģiona izaugsmei. Lai pārrunātu un strauji virzītu Latgales plāna pasākumus, ministrs regulāri dodas vizītēs uz novadiem un tiekas ar pašvaldību vadītājiem.

Sabiedrības informēšanas nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr.: 67026582
E-pasts: prese@varam.gov.lv
twitter.com/VARAM_Latvija